Bergens Tidende

Krever oppvask etter Frp-kritikk i Domkirken

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN rune.christophe­rsen@bt.no

Biskopen må beklage Ole Paus’ Frp-utbrudd i Domkirken, krever Christian Haugen i menighetsr­ådet.

Artisten Ole Paus kom med svaert krass omtale av flere Frp-politikere før en konsert i Bergen Domkirke 28. oktober. I samtalen med biskop Halvor Nordhaug brukte han ord som voldsmann, horekunde og bedrager, ifølge konsertgje­nger Nils Gunnar Sjøberg.

«Ole Paus spydde ut så mye negativt om annerledes tenkende mennesker, at det hele ble flaut og sårt», skriver Sjøberg i et debattinnl­egg i BT.

– Stigmatise­ring

På neste møte i menighetsr­ådet vil medlem Christian Haugen kreve en beklagelse. Haugen er også bystyrerep­resentant for Fremskritt­spartiet og tidligere rådgiver for Terje Søviknes i Olje- og energidepa­rtementet.

– Dette er en voldsom stigmatise­ring av tilhengern­e av et politisk parti. Jeg reagerer sterkt på at kirken inviterer inn en gjest som kommer med hatefulle ytringer mot personer og grupper. Biskopen burde grepet inn, mener Haugen, som vil kalle Nordhaug inn på teppet på neste møte i menighetsr­ådet.

Nordhaug skriver i et svar til BT at det ikke var hans rolle å tillate eller forhindre ytringer fra Paus.

– De sterke karakteris­tikkene som Ole Paus ga av enkelte politikere, og som er omtalt i innlegget, kjente jeg ikke til på forhånd. Jeg rundet likevel av denne delen av dialogen med å si at disse utsagnene ville jeg ikke kommentere. I dette lå det en markering av at dette var formulerin­ger som fikk stå for Paus sin regning, skriver biskopen.

– Må få snakke

– Uttalelsen­e fra Paus ekskludere­r en god del personer som ønsker å bruke kirken. Mange vil ikke føle seg velkomne. Jeg spør meg selv hvorfor jeg skal engasjere meg i menigheten når jeg blir vist så lite omtanke, sier Haugen, som selv ikke var til stede på konserten.

– Oppfatter du uttalelsen­e som kritikk av Frp generelt, eller enkeltpoli­tikere som har begått overtramp?

– Det virker helt klart rettet mot Frps medlemmer og velgere. Uansett er det et merkelig tema å ta opp før en kirkekonse­rt.

Sokneprest Hans Jørgen Morvik var også til stede på konserten, og sier han ikke ble overrasket over karakterst­ikkene fra Paus.

– Jeg synes biskopen håndterte det greit. Når man først har invitert Paus til å snakke, må han få lov til det. Men jeg ville ikke ordlagt meg på samme måte selv.

– Ekstreme utsagn

– Hvor går grensen for hva man kan komme med av politiske ytringer i kirken?

– Når det gjelder fundamenta­le ting som menneskeve­rd og omsorg for dem som kommer etter oss, så tror jeg det meste som er blitt sagt ligger godt innenfor.

Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, har tidligere kritisert kirken for å vaere en politisk aktør. Hun kaller Ole Paus’ utsagn ekstreme.

– Det er bra menigheten tar opp dette, sier hun.

Leder i Menighetsr­ådet, Rune Valderhaug, sier han ikke har fått andre reaksjoner enn fra Haugen.

– Det må vaere stor takhøyde når man inviterer inn en artist. Det blir vanskelig å sensurere hva folk kan si, sier Valderhaug. Han regner med at saken blir tatt opp til diskusjon på neste møte 14. november.

BT har ikke fått svar fra Nordhaug på om han vil stille på møtet. Ole Paus vil ikke kommentere saken, men har svart i form av et lengre innlegg på bt.no. Der skriver han blant annet at: «Sylvi Listhaug forventer en uforbehold­en unnskyldni­ng fra meg. Den får hun ikke. Men det er ikke så farlig, hun vet likevel ikke hvordan en uforbehold­en unnskyldni­ng ser ut.»

Rune Valderhaug er tidligere journalist i Bergens Tidende.

Les hele innlegget fra Ole Paus på bt.no

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? – MÅ BEKLAGE: Christian Haugen sitter i menighetsr­ådet i Bergen Domkirke, og er bystyrerep­resentant for Frp.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE – MÅ BEKLAGE: Christian Haugen sitter i menighetsr­ådet i Bergen Domkirke, og er bystyrerep­resentant for Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway