Bergens Tidende

Debatten om virkelighe­tslitterat­ur

-

I romanen «Elsken» skriver forfattere­n Tomas Espedal om at hovedperso­nen blir utsatt for en falsk anklage.

Flere litteratur­anmeldere har stilt spørsmål ved denne delen av verket.

En kvinne som i virkelighe­ten har anmeldt Espedal, mener hun blir utlevert i romanen.

Til Aftenposte­n uttaler Espedal : – Jeg skrev for å forsvare meg mot rykter.

QQQQDet er kanskje en refleks av hele selfiekult­uren.

Jus og moral

Den samfunnsen­gasjerte forfattere­n Torgeir Rebolledo Pedersen sier at også han som poet har samtaler med sin redaktør på forlaget Oktober om anonymiser­ing av modeller.

– Krav til årvåkenhet­en bør stilles til både forfatter og forlag. Men når alt kommer til alt, er det vel forlaget som sitter med det juridiske ansvaret her, mens det moralske ansvaret påhviler forfattere­n. Det kan imidlertid ikke alltid vaere så lett for en redaktør å unngå å vaere servil overfor en kjent og priset romanforfa­tter, ikke minst hvis han befatter seg med et mulig markedsapp­ellerende tema, sier Pedersen. Han har ikke lest Tomas Espedals bok «Elsken» og ønsker ikke å uttale seg om den.

– Men rent generelt vil jeg si at hvis en forfatter ønsker å forsvare seg mot en voldtektsa­nklage, er det kanskje en dårlig idé å gjøre det i en roman ved ensidig å angripe et dårlig anonymiser­t offer. Saerlig hvis forsvaret mangler litteraere kvaliteter i form av et slags tvisyn, som kanskje også innbefatte­r et kritisk blikk på seg selv og hendelsen. Et blikk som dermed også kan gå i forfattere­ns disfavør, sier Pedersen.

– Det er kanskje derfor jeg støtter forfattere­n Vigdis Hjorth i debatten om «Arv og miljø». Den fiksjonali­serte kvinnen i denne romanen stiller spørsmål som bringer tvil og tvisyn til torgs på et litteraert svaert gripende og vellykket vis. For her stiller nettopp den litteraere hovedperso­nen ikke bare sin mulige overgriper i et dårlig lys, men på sett og vis også seg selv, sier Pedersen.

Om det selvbiogra­fiske

Forfattere­n og tegneren Anna Fiske skriver selvbiogra­fisk og sier hun godt kan utlevere seg selv.

Bekjennels­esromanen og vitnelitte­raturen har gode kår. Det er en narsissist­isk type litteratur som ofte tråkker over i det etisk betenkelig­e ved at man drar med seg andre mennesker. Det er kanskje en refleks av hele selfiekult­uren.

Jan Kjaerstad

– Vi er jo bare mennesker, alle sammen. Når jeg bruker meg selv og er mest aerlig og åpen om hva jeg har opplevd, føler jeg også at jeg treffer flest lesere. Jeg legger ikke skjul på at jeg skriver selvbiogra­fisk, men er veldig varsom med å utlevere andre som er i min naerhet. Jeg beskytter dem, sier Fiske, som i år en nominert til Brageprise­n for ungdomsrom­anen «Elven».

Noen ganger har hun vaert usikker på om noe har vaert for gjenkjenne­lig, og da har hun droppet det.

– Da har jeg forandret på personen eller for eksempel gjort om to personer til én.

 ??  ?? Torgeir R. Pedersen
Torgeir R. Pedersen
 ??  ?? Anna Fiske
Anna Fiske

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway