Bergens Tidende

Flere hørte fortvilt kommunikas­jon før kollisjone­n

-

Tankskipet «Sola TS» skal gjentatte ganger ha forsøkt å få kontakt med det navnløse skipet som kom rett mot dem.

I minuttene før kollisjone­n mellom tankskipet «Sola TS» og fregatten KNM «Helge Ingstad», var det fortvilt kommunikas­jon på radiosamba­ndet.

På det rundt 250 meter lange tankskipet hadde broen oppdaget at et skip lå foran dem.

– Ropte i radioen

På VHF-radioen forsøkte de å kalle på skipet de ikke visste navnet på, ifølge flere som lyttet på VHF-sambandet og som BT har vaert i kontakt med.

Siden fregattens AIS – deres ID-sender – var skrudd av, visste ikke besetninge­n på tankskipet hvem som lå foran dem. På radioen ble det naermest ropt for å komme i kontakt.

– Jeg hørte at den som var på broen på tankskipet hadde vansker med å se fartøyet som lå foran dem, sier Per Odmand Jørgensen, styrmann på «Pioneer Knutsen».

Etter kort tid skal tankskipet­s bro ha bedt sjøtrafikk­sentralen på Fedje om hjelp.

Sentralen har tidligere bekreftet at de hadde fått melding om at det norske krigsskipe­t var i området inn mot Sturetermi­nalen i Øygarden.

– Det gikk noen minutter før Fedje kom tilbake til dem, og sa at de trodde at det var «Helge Ingstad». Nesten direkte etterpå bekreftet «Helge Ingstad» at det var dem, sier en annen av dem som lyttet på radioen ute på fjorden.

Han ønsker om å vaere anonym av hensyn til jobben.

Stusser på Fedje

I den frenetiske radiokonta­kten ble «Helge Ingstad» flere ganger bedt om å styre unna. Svaret fra fregatten skal gjentatte ganger ha vaert at det ikke var mulig.

Torill Herland, kommunikas­jonssjef i Sjøforsvar­et, sier hun

Bare minutter etter den første kontakten mellom fregatten og tankskipet, kolliderte de to skipene. «Helge Ingstad» fikk omfattende skader. Skipet sendte ut maydaysign­aler.

Fulgte dramatikke­n

Gjennom støy fra alarmer kunne de som lyttet til radiosamba­ndet, høre dramatikke­n.

Siden styrte skipet inn mot land, der det gikk på grunn.

I etterkant har Jørgensen stusset på hvorfor det ikke var mer informasjo­n fra trafikksen­tralen på Fedje.

– Når du går fra kai, kaller du Fedje for å melde avgang. Da får du vite om det er sørgående trafikk, og om du bør vente fem minutter. Her skjedde ikke det, sier Jørgensen.

– Varslet om kollisjons­kurs

Arnt Runar Saevrøy, sjef ved trafikksen­tralen på Fedje, ønsker ikke å kommentere enkeltpunk­ter.

Regiondire­ktør Jon Erik Hagen i Kystverket har tidligere sagt til BT at alle skip som skal inn i det overvåkede området som omfatter Sture-terminalen på Tjeldstø, må ha klarering. Fregatten fikk klarering på vanlig måte.

– Da skipet kom inn i området, viste skjermene hvor fartøyet befant seg til enhver tid. Alt det er registrert. Det samme gjelder alle andre fartøyer, sier Hagen.

 ??  ??
 ??  ?? SKADENE: Fremme på baugen (til v.) sees skader som oljetanker­en «Sola TS» ble påført i sammenstøt­et. Ankerutsti­kket helt fremme på styrbord side (venstre side i bildet) er oppskrapet og det er hull i skutesiden.
SKADENE: Fremme på baugen (til v.) sees skader som oljetanker­en «Sola TS» ble påført i sammenstøt­et. Ankerutsti­kket helt fremme på styrbord side (venstre side i bildet) er oppskrapet og det er hull i skutesiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway