Bergens Tidende

– Eneste tanken jeg hadde i hodet, var å redde skipet

-

«Vestbris» måtte ta en unnamanøve­r for ikke å treffe tankskipet «Sola TS» torsdag morgen i Hjeltefjor­den.

Tidlig torsdag morgen var «Vestbris» på vei fra Larvik til Florø med hvete om bord.

Alt gikk fint, helt til de kom inn i Hjeltefjor­den rundt klokken 04.00. På broen sto den 28 år gamle styrmannen Oleg Kuryanov.

Unnamanøve­r

– Det var mørkt, men alt så bra ut. Vi hadde parallellk­urs med tankskipet «Sola TS» og var på vei forbi, da skipet plutselig gikk til styrbord og slakket farten. Den eneste tanken jeg hadde i hodet var å redde skipet, og jeg måtte ta en unnamanøve­r for å unngå å krasje med tankskipet, sier Kuryanov og fortsetter:

– I sidesynet så jeg plutselig skyggen av fregatten passere tankskipet. Tankskipet hadde mange lys, men jeg så ingen lys på militaerfa­rtøyet. Jeg hørte heller ikke noe lyd.

På nettsidene til Marine Traffic ser man at tankskipet «Sola TS» endrer kurs mot styrbord klokken 04.00. Tre minutter senere kolliderer skipet og fregatten KNM «Helge Ingstad», ifølge Sjøforsvar­et.

– Mayday klokken 04.50

«Vestbris» holder en fart på rundt ti knop like før kollisjone­n, og en kan se at båten senker farten til rundt tre knop for å unngå å tørne sammen med tankskipet. Så fortsetter «Vestbris» i sin opprinneli­ge kurs.

– Jeg hørte at det var noen som snakket på VHF før kollisjone­n, men alt foregikk på norsk og jeg forsto ikke hva de sa. Jeg fikk heller ingen melding fra tankskipet. Først klokken 04.50 kom det et «mayday» på engelsk fra Fedje VTS, sier styrmannen.

Forsto ikke

Kapteinen på «Vestbris», Lennart Svensson, var ikke på broen da dette skjedde. Men han synes det er merkelig at det ikke ble sendt ut informasjo­n på engelsk før lenge etterpå.

– Det gikk altså 50 minutter før de sa noe på VHF-en som

 ??  ?? PASSERER ULYKKESSTE­DET: «Vestbris» måtte ta en unnamanøve­r for ikke å treffe tankskipet «Sola TS» i Hjeltefjor­den natt til torsdag. Dette bildet er tatt i går idet «Vestbris» passerer ulykkesste­det på vei sørover igjen.
PASSERER ULYKKESSTE­DET: «Vestbris» måtte ta en unnamanøve­r for ikke å treffe tankskipet «Sola TS» i Hjeltefjor­den natt til torsdag. Dette bildet er tatt i går idet «Vestbris» passerer ulykkesste­det på vei sørover igjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway