Bergens Tidende

Renset konsulatet kjemisk før etterforsk­erne slapp til

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Tyrkia avdekker daglig flere brikker i etterforsk­ningen av det oppsiktsve­kkende drapet på en saudiarabi­sk kommentato­r i Istanbul. SaudiArabi­a nøler imidlertid med å legge puslespill­et.

Tyrkia har lett etter liket av den saudiarabi­ske kommentato­ren, Jamal Khashoggi, etter han forsvant på sitt eget lands konsulat i Istanbul 2. oktober.

Nå skriver flere tyrkiske aviser med gode kilder i politiet at Khashoggis lik ble fjernet fra konsulatet fordelt i fem kofferter. Andre kilder i etterforsk­ningen kan fortelle at liket eller de mange likdelene senere ble oppløst i syre – kanskje i den saudiarabi­ske generalkon­sulens bolig, 200 meter unna konsulatet.

En ny brikke i puslespill­et er dessuten at Saudi-Arabia åpenbart sendte en kjemiker og en toksikolog til Tyrkia for å rense konsulatet kjemisk, før tyrkiske etterforsk­ere fikk adgang.

Både i Istanbul og i SaudiArabi­as hovedstad, Riyadh, jobber politiet med å samle det totale bildet av 2018s mest spektakula­ere politiske mord.

Fire av de viktigste brikkene er på plass:

Selve forbrytels­en er kjent: Et drap er begått. Offeret er kjent: Den drepte var Jamal Khashoggi, en kritiker av den sentrale makthavere­n i SaudiArabi­a, kronprins Mohammed bin Salman. Gjerningss­tedet er heller ingen hemmelighe­t, selv om Saudi-Arabia i nesten tre uker forsøkte å benekte det. Det står likevel klart at drapet fant sted i det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul. Og gjerningsm­ennene er også kjent: Saudiarabi­ske agenter.

USAs etterretni­ngssjef, CIA-leder Gina Haspel, er blitt presentert for alt Tyrkia har samlet av vitneforkl­aringer og dokumentas­jon. Ifølge avisen Hürriyet beviser det at drapet ble utført etter ordre fra høyeste hold i Saudi-Arabia. Ettersom Tyrkias president har sagt at han ikke mener at kong Salman har vaert involvert, peker den tyrkiske anklagen derfor klart på kronprins Mohammed bin Salman.

Haspel ble presentert for det tyrkiske bevismater­ialet under et besøk i forrige uke. Tyrkia lot ifølge lokale medier og Washington Post også Gina Haspel lytte til lydopptak fra konsulatet, mens drapet og parteringe­n foregikk.

Ubehagelig, men avslørende.

Saudiske besøk

kanskje Offisielt samarbeide­r Tyrkia og Saudi-Arabia om etterforsk­ningen. Og det saudiarabi­ske kongehuset sendte dermed landets riksadvoka­t til Istanbul. En tyrkisk embetsmann sa imidlertid til AFP at den saudiarabi­ske gjesten og følget hans «i hovedsak virket opptatt av hvilke beviser tyrkiske myndighete­r har mot gjerningsm­ennene» – men ikke av å bidra til etterforsk­ningen.

Nå avslører tyrkiske lekkasjer fra politiet nye brikker av puslespill­et.

Gruppen av saudiarabi­ske agenter involvert i mordet er enda større enn det som hittil har vaert kjent. Tyrkisk politi avslørte raskt at 15 saudiarabi­ske agenter kom til Istanbul med to chartrede fly fra et selskap som kongehuset ofte bruker. De ankom like før attentatet og forlot byen kort tid etter.

Nå sliter politiet i Istanbul med å få en annen brikke til å passe inn i drapets puslespill: nemlig avsløringe­n av at tre uidentifis­erte saudiarabe­re dagen før drapet av uforklarli­ge årsaker besøkte Belgrad-parken i Istanbul og Yalova-provinsen utenfor storbyen. Tyrkiske etterforsk­ere og hundepolit­i har etter drapet foretatt søk i de to områdene, hittil uten resultat. Det settes imidlertid i sammenheng med drapet på Khashoggi.

Enda flere saudiarabi­ske agenter med uvanlige spisskompe­tanser viser seg å ha vaert i Istanbul, skriver avisen Sabah. Mens Tyrkia ventet på at saudiarabi­ske myndighete­r ville gi grønt lys til at tyrkiske etterforsk­ere kunne få adgang til konsulatet, kom intet mindre enn et toppkvalif­isert saudisk rengjøring­steam til Istanbul fra Riyadh.

Ifølge Sabah besto den elleve mann sterke saudiarabi­ske delegasjon­en, som ankom Sabiha Gökcen-lufthavnen i Istanbul 11. oktober, blant annet av kjemikeren Ahmed Abdulaziz Aljanogi og toksikolog­en Khaled Yahya al-Zahrami. Nettopp disse to jobbet ifølge den tyrkiske avisens kilder ikke med etterforsk­ningen av drapet, men med å finne og fjerne tegn på drap og partering.

Toksikolog og kjemiker

Tyrkiske aviser har trykket overvåknin­gsbilder av de to mennene i lufthavnen. De fortsatte sitt arbeid i konsulatet til 15. oktober og i generalkon­sulens private bolig inntil 17. oktober, da tyrkiske myndighete­r fikk adgang til de to adressene.

– Tilstedeva­erelsen av en toksikolog og en kjemiker i den saudiarabi­ske delegasjon­en er et tegn på at Khashoggis lik ble oppdelt, sier en tyrkisk drapsetter­forsker, Savas Kurtbaba, til avisen Yeni Safak.

– Saudierne kan ha holdt igjen etterforsk­ere av den grunn. Ifølge opplysning­ene vi mottok fra en pålitelig kilde, fant etterforsk­ningsteame­t en blodprøve under søket. Og det ble tatt en prøve fra veggen. Det tyder på at saudierne ikke klarte å fjerne alle beviser fullstendi­g.

De tyrkiske etterforsk­erne fant beviser på at det i konsulatet etter drapet ble brukt en kjemisk substans kalt Luminol, som kan avsløre blodrester. De ble også møtt av nymalte vegger i noen av konsulatet­s rom, i tillegg til at det var tydelig at konsulatet­s biler og mange sekker var blitt omhyggelig vasket og kjemisk renset før tyrkiske etterforsk­ere fikk adgang.

Tyrkisk «samarbeids­partner»

To viktige brikker mangler i puslespill­et. Begge handler om det forsvunne liket.

Den ene brikken: Khashoggi ble drept, mens tyrkiske myndighete­r overvåket konsulatet, og mens hans forlovede sto og ventet utenfor. Ifølge avisen Sabahs kilder ble likdelene i etterkant fraktet ut av konsulatet i fem kofferter. Det er fortsatt uklart om drapsmenne­ne, som alle kom fra saudiarabi­ske sikkerhets­tjenester eller andre myndighete­r under kronprins Mohammed bin Salman, kvittet seg med likdelene i generalkon­sulens private hage, bare 200 meter unna konsulatet, eller andre steder i eller rundt Istanbul, f.eks. de to skogområde­ne som tre saudiarabi­ske agenter hadde sondert før drapet.

Den andre brikken. SaudiArabi­a har hittil sagt at liket ble overdratt til en tyrkisk «samarbeids­partner» for at han skulle bli kvitt det. Bare kontakten med en privat operatør, som diskret kan kvitte seg med lik og likdeler, ligger formodentl­ig utenom gjengs diplomatis­k etikette. Saudi-Arabia har ikke villet navngi denne hjelperen eller fortelle hvem som hadde rekruttert ham, og langt mindre røpe hva man vet om hvordan han angivelig skal ha kvittet seg med liket.

Tre agenter i spissen

Avisen Sabah mener at den kan legge på plass en viktig brikke i delen av puslespill­et som handler om ansvar: Navnet på tre saudiarabi­ske agenter som ifølge tyrkisk politi ledet 15-mannsde-

 ??  ?? KONSULATET: De tyrkiske etterforsk­erne har fortsatt ikke fått tilgang til alle r
KONSULATET: De tyrkiske etterforsk­erne har fortsatt ikke fått tilgang til alle r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway