Bergens Tidende

Skytingen rammet overlevend­e fra Las Vegas-massakren

- ELISABETH ASTRUP elisabeth.astrup@pol.dk

Rundt 50 overlevend­e fra en av de verste skuddepiso­dene i amerikansk historie var til stede da en mann skjøt rundt seg i baren i Thousand Oaks, hvor tolv mistet livet.

Da de første skuddene falt sent onsdag kveld i baren Borderline i Thousand Oaks i California, gjenkjente David Anderson stemningen umiddelbar­t: Han befant seg – igjen – midt i en masseskyti­ng.

I oktober 2017 overlevde David Anderson en av de verste masseskyti­ngene i amerikansk historie, da en mann skjøt fra hotellvind­uet sitt mot deltakerne på en countryfes­tival i Las Vegas. 58 mistet livet.

Det forteller han til den amerikansk­e avisen Washington Post.

Og han var langt fra alene om den gjenkjenne­lige følelsen i kroppen onsdag kveld. Sammen med ham var det 50–60 andre, som også hadde overlevd skuddene i Las Vegas bare ett år tidligere.

– Jeg var til stede under Las Vegas Route 91-masseskyti­ngen, i likhet med rundt

50 eller 60 andre, som også var der samtidig som meg. Vi var alle én stor familie, og uheldigvis ble denne familien rammet to ganger, sier han til avisen.

Tolv personer ble drept

Tolv personer mistet livet da en gjerningsm­ann sent onsdag kveld lokal tid løsnet skudd inne i baren Borderline i byen Thousand Oak, omtrent 60 kilometer fra Los Angeles i Sør-California.

Gjerningsm­annen, som angivelig var tidligere soldat, døde også underveis i skuddramae­t.

Baren Borderline fungerte som et slags samlingsst­ed for overlevend­e etter massakren i Las Vegas for drøyt ett år siden. Man har ofte kunnet se folk i T-skjorter med påskriften «Vegas Strong» i baren.

Flere av de andre, som nå har overlevd to masseskyti­nger, har skrevet om det på sosiale medier. En av dem er Molly Maurer:

– Jeg har vanskelig for å begripe at jeg sier dette igjen: Jeg er i live og jeg er i sikkerhet, skriver hun.

Alltid naer utgangen

David Anderson forteller til Washington Post at han under skytingen i Las Vegas i fjor sto ved siden av en mann som ble skutt. Selv kastet han seg deretter over kjaeresten sin for å beskytte henne. Og under en pause i skytingen løp de to sammen med en gruppe venner i sikkerhet på hotellet sitt.

Onsdag, da han oppholdt seg i baren Borderline, hadde han plassert seg naer døren. Siden episoden i Las Vegas har han plassert seg naer utganger når han befinner seg i det offentlige rom, forteller han.

Han så gjerningsm­annen komme inn i baren og stille seg i en posisjon som David Anderson beskriver som «militaerak­tig», og begynte å skyte. Selv dukket han bak baren og løp ut sammen med en gruppe venner, da gjerningsm­annen på et tidspunkt tok en pause i skytingen.

– Det var et surrealist­isk sjokk, forteller han.

Vil ha bevaepning i baren

Opplevelse­n i Las Vegas har gjort ham mer oppmerksom på folk han synes oppfører seg mistenkeli­g, forteller han. I tillegg er hans vurdering at hadde det vaert bevaepnede folk til stede i baren Borderline onsdag, kunne de har gjort en forskjell. Han har selv vokst opp med våpen og mener at våpen, hvis de brukes ansvarlig, kan vaere en hjelp.

– Hvis de rette personene med den rette treningen hadde vaert der, kunne de har gjort en forskjell, sier han.

 ?? FOTO: MIKE BLAKE, REUTERS ?? SØRGET: Torsdag sørget innbyggern­e i Thousand Oaks sammen etter skyteepiso­den onsdag kveld.
FOTO: MIKE BLAKE, REUTERS SØRGET: Torsdag sørget innbyggern­e i Thousand Oaks sammen etter skyteepiso­den onsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway