Bergens Tidende

Pedersens overmann i kanonform

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Husker du nederlende­ren som vant da Sverre Lunde Pedersen falt? Nå virker han helt uslåelig.

De fleste norske idrettsfan­s husker øyeblikket da Sverre Lunde Pedersen snublet i sine egne skøyter og mistet et sikkert VM-gull i Amsterdam tidligere i år. Mannen som kapitalise­rte på osingens tabbe var nederlende­ren Patrick Roest.

22-åringen har trent sammen med den levende skøytelege­nden Sven Kramer to ganger hver dag i tre og et halvt år, og nå virker det som om Roest for alvor er blitt fullt utlaert.

For samtidig som norske skøyteløpe­re gampet av gårde på tider som ikke skremte noen på den trege isen i Vikingskip­et under NM sist helg, viste Roest kanonform i den nederlands­ke verdenscup­kvalifiser­ingen. På ovalen i Herenveen vant han tre løp med ekstreme tider.

– Han var ekstrem. Ingen i verden var bedre enn ham denne helgen, sier Sverre Lunde Pedersen dager før avreise til sesongens første verdenscup­helg i Japan (16.-18. november).

– Kan ikke miste troen

Her er Roests superløp, sammenlikn­et med Pedersens tider fra NM i Vikingskip­et samme helg. Roest vant sine løp. Det samme gjorde Pedersen.

5000 meter:

Roest: 6.08,98 (slo banerekord­en til Sven Kramer) Pedersen: 6.30,40.

1500 meter:

Roest: 1.44,42 (bedre enn OLmester Kjeld Nuis)

Pedersen: 1.47,20.

10.000 meter:

Roest: 12.47,89.

Lunde Pedersen: Sto over.

Spesielt 5000-meteren blir omtalt i nederlands­k presse som kanskje tidenes beste

5000-meterløp, med tanke på at det var på en lavlandsba­ne.

– Jeg håper ikke han har mer å gå på enn dette. Roest virker utrolig sterk.

– Hvordan er det å se at kronprinse­n bak Kramer nå er blitt så god?

–Roest har vaert bra i flere år, men at han går så fort nå og perser med over et halvt minutt på 10.000 meter er veldig imponerend­e, sier Pedersen. Han drar også frem at Roest slo banerekord­en til Kramer på

5000 meter, noe som sier litt. – Kramer har ikke akkurat gått sakte i Thialf før, sier Pedersen.

– Kan du slå Roest denne sesongen?

– Det blir utrolig vanskelig, men det er lenge til VM. Mye kan skje før den tid, jeg kan ikke miste troen på grunn av dette.

Til den nederlands­ke avisen De Telegraaf innrømmer Roest at han absolutt ikke hadde forventet at han skulle gå så ekstremt fort nå.

Har vaert syk

Siden Pedersen var på et treningsop­phold i italienske Collalbo, har han slitt med kroppen etter en forkjølels­e.

– Det tar tid å bygge seg opp igjen, og jeg kjente i NM at jeg ikke er helt der jeg vil vaere på 5000 meter, forteller Pedersen.

Osingen sier han tok tak i situasjone­n umiddelbar­t, men at han ble noe nedbrutt av sykdom og at han kom fra sol og sommer i Italia til regn og kulde i Bergen.

– Men også jeg har utviklet meg siden i sommer, og jeg blir ofte best etter jul. Jeg regner med det blir slik denne sesongen også.

Vil helst bli allroundme­ster

Mange forventet kanskje at Kramer skulle vinne allround-VM i Amsterdam på slutten av forrige vinter, men 32-åringen var ikke i form og endte på fjerdeplas­s. Da lå veien åpen for Pedersen som virket uslåelig, men han falt som de fleste husker på den avsluttend­e 10.000-meteren og gullet gikk til Roest.

Dette bakteppet bidrar til at allround-VM i Calgary i starten av mars neste år utpeker seg som Pedersens hovedmål.

– Det peker seg ut ekstra. Men VM enkeltdist­anser blir også gøy, og det samme blir EM (allround) i Collalbo. Det er de tre høydepunkt­ene jeg ser frem mot.

Pedersens gullsjanse er kanskje aller størst i allroundme­sterskap.

– Slik jeg ser det, er det slik. Allround er det jeg har satset på lenge og jeg liker aller best sammenlagt­konkurrans­er. Det er gøyest. Spesielt når det går så bra!

 ?? ARKIVFOTO: PETER DEJONG, AP ?? SUR PALLPLASS: Sverre Lunde Pedersen måtte nøye seg med sølv bak Patrick Roest under VM i Amsterdam forrige sesong. Marcel Bosker tok bronse.
ARKIVFOTO: PETER DEJONG, AP SUR PALLPLASS: Sverre Lunde Pedersen måtte nøye seg med sølv bak Patrick Roest under VM i Amsterdam forrige sesong. Marcel Bosker tok bronse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway