Bergens Tidende

Brann-spissen forlot Kristiansu­nd. Siden har gamleklubb­en funnet superforme­n.

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no JOAR OFFERDAL VATLESTAD

I Kristiansu­nd kan de glise for tiden. Spissen Daouda Bamba ble solgt til Brann for mer enn åtte millioner kroner i august. I de ti kampene som har fulgt, har Kristiansu­nd tatt tredje flest poeng i Norge.

Livet etter Bamba har vaert så bra at bare Rosenborg og Molde har gjort det bedre.

– De har endret stilen litt etter at Bamba forsvant. Blitt enda mer spillende, sier Rune Edøy, legendaris­k radiokomme­ntator i Kristiansu­nd og en av dem som er tettest på klubben.

Med fire seirer på rad har Kristiansu­nd klatret til en kruttsterk femteplass på tabellen.

Nilsen: – Han har levert

Det er selvsagt ikke bare Bambas medvirknin­g eller fravaer som fører til fotballage­t Kristiansu­nds resultater, men statistikk­en kan likevel vaere interessan­t.

1,9 poeng i snitt uten Bamba og

1,33 poeng i snitt med Bamba, forteller om ikke annet at livet på Nordmøre har gått videre uten storspisse­n. I Brann har det blitt to seirer på Bambas fem starter.

– Han har scoret og levert det vi kan forvente, synes jeg, sier Brann-sjef Lars Arne Nilsen, og utdyper:

– Han var veldig god sist, og fikk til litt av det vi har jobbet med. Han har scoret ekstremt viktige mål, som mot Haugesund og saerlig mot Stabaek, så han har begynt å betale tilbake. Jeg er fornøyd, og får han en vinter her så kommer han til å bli enda bedre.

Fra 2004 har Kristiansu­nd blitt bedre enn det foregående året hver gang. Det er en statistikk nesten vanskelig å fatte, som Bamba de siste årene har bidratt til. 2018 ligger an til å bli det 15. strake året med resultatfo­rbedring.

– Det må nesten vaere verdensrek­ord, mener Edøy.

Og det skjer altså uten Bamba, en nøkkelspil­ler i mange år. Det overrasker flere.

– Personlig trodde jeg salget av Bamba ville bli et større tap. Bamba var veldig god på våren, det var mange kamper der han var et angrep alene. Men Kristiansu­nd har endret seg, de er blitt enda mer spillende, sier Edøy.

Skålevik om rivalen

Også i Brann tenkte man i retning av at Bamba kunne vaere et angrep alene, i alle fall i større grad enn konkurrent­ene. Men Steffen Lie Skålevik har holdt Bamba på benken i fem av åtte kamper siden Bamba ble Brannspill­er.

– Selv om vi konkurrere­r prøver vi å pushe hverandre og gi hverandre klapp på skulderen. Vi har spilt så viktige kamper at man må backe den som spiller uansett, sier Skålevik.

Både han og Bamba har ni seriemål i år. Syv av Bambas kom for Kristiansu­nd.

Rune Edøy mener det at Bamba fikk stor frihet i sine år i Kristiansu­nd, bidro til spissens suksess der.

– Bamba var så god at man kunne tillate det. I Brann er nok det annerledes, sier Edøy, fullt klar over Lars Arne Nilsens prioriteri­ng av systemet.

Og på Stadion er trener Nilsen fullt klar over at Bambas gamleklubb kan vaere en lei motstander. I fjor tapte Brann bortekampe­n mot Kristiansu­nd.

– De er et av formlagene med fire seirer på rad, og der borte er det alltid vanskelig. Vi må spille opp mot vårt beste for å ta dem, mener Nilsen.

– Kristiansu­nd er fysisk tøffe, løpssterke og vanskelige å bryte ned. De er gode i motspill, flinke til å ødelegge for motstander­en og taktiske smarte. De har evnen til å avgjøre jevne kamper med mange vinnerskal­ler, fortsetter han.

I vår vant Brann 1–0 mot Kristiansu­nd i Bergen. Bismar Acosta scoret vinnermåle­t mange minutter på overtid.

Daouda Bamba selv har ikke vaert tilgjengel­ig for intervju til denne saken.

 ?? FOTO: MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN NORWAY ?? GAMLE KJENTE: Daouda Bamba tilbrakte mange år i Kristiansu­nd under trener Christian Michelsens ledelse.
FOTO: MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN NORWAY GAMLE KJENTE: Daouda Bamba tilbrakte mange år i Kristiansu­nd under trener Christian Michelsens ledelse.
 ??  ?? DEN FØRSTE DAGEN: Det var mye oppstyr da Bamba ble Brann-spiller på overgangsv­induets siste dag i sommer. Her kommer han i Branndrakt ved siden av sportssjef Rune Soltvedt.
DEN FØRSTE DAGEN: Det var mye oppstyr da Bamba ble Brann-spiller på overgangsv­induets siste dag i sommer. Her kommer han i Branndrakt ved siden av sportssjef Rune Soltvedt.
 ??  ?? Rune Edøy
Rune Edøy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway