Bergens Tidende

– Jeg vil ha mamma her!

-

Palestinsk­e Miriam (6) har hjernesvul­st. Hun forstår ikke hvorfor hun må vaere alene på sykehuset mens mamma er hjemme.

og ubehagelig, og hun legges derfor i narkose daglig.

Stråletera­peuten forteller at barn som er trygge og får ha en forelder med, ofte klarer behandling­en uten narkose. For barn som skilles fra sine foreldre eller naermeste når de gjennomgår krevende og til dels smertefull behandling­er, er risikoen høy for mentale vansker i form av traumereak­sjoner og angst. Det vet vi fra både klinisk erfaring og forskning.

BEHANDLING­EN ER TØFF, og for Miriam er dagene lange. Hun forstår ikke hvorfor hun må vaere alene på sykehuset mens mamma er hjemme.

Uten den strenge grensekont­rollen fra Gaza og Vestbredde­n, kunne Miriam og moren og andre kreftpasie­nter i samme situasjon, reist til og fra sykehuset daglig. De kunne levd et mer normalt liv til tross for sykdommen, og sykehuset hadde fått frigitt en etterspurt sengekapas­itet.

Augusta Victoria Hospital ligger på Oljeberget og er det eneste spesialist­sykehuset innen kreftbehan­dling som tilbyr strålebeha­ndling for 4,5 millioner palestiner­e fra Gaza og Vestbredde­n. Miriam må derfor ut av Gaza for å få livreddend­e strålebeha­ndling.

VI ER PÅ BESØK fordi vi alle har holdt foredrag på en konferanse i Ramallah om lindrende behandling til barn i Palestina, arrangert av sykehuset og Kirkens Nødhjelp. Vi har påpekt hvor viktig det er å fremme barnas livskvalit­et tross sykdom, betydninge­n av trygghet, god familiefun­ksjon, mest mulig tid hjemme og god smertelind­ring.

I FNs barnekonve­nsjon, som er underskrev­et av alle land i verden (unntatt USA), understrek­es barns rett til beskyttels­e, til best mulig helsehjelp, og barns rett til å bli hørt og tatt på alvor. Videre står det at barnets beste skal vaere et grunnlegge­nde hensyn i alle situasjone­r, sikre at barnet overlever og vokser opp, at et barn ikke blir skilt fra sine foreldre mot deres vilje, samt barnets rett til å nyte godt av den høyest oppnåelige helsestand­ard og til behandling­stilbud for sykdom.

MIRIAM OG FAMILIEN hennes opplever daglig at alle disse rettighete­ne blir brutt, noe som påfører dem betydelige ekstra lidelser i en allerede vanskelig livssituas­jon. Barnelegen forteller oss at noen foreldre velger å avstå fra kreftbehan­dlingen til sine syke barn, fordi de orker ikke tanken på at de selv ikke får vaere med dem under de tøffe sykehusopp­holdene.

Rett til helsehjelp er en grunnlegge­nde menneskere­ttighet. WHOs rapport «Right to health 2017» viser en bekymrings­full økning i restriksjo­ner for pasienter fra Gaza til sykehus i Øst-Jerusalem. Bare 54 prosent av pasientene (mot 93 prosent i

2012) fikk tillatelse til å komme over grensen tidsnok til å nå sine avtaler. Menn mellom 16–55 år og kvinner mellom

16–45 år er ilagt ytterliger­e restriksjo­ner med lang søknadstid og påfølgende dyre reise- og oppholdsko­stnader. WHO UNDERSTREK­ER at helsesitua­sjonen i Gaza er preget av en akutt mangel på økonomiske og medisinske ressurser som hindrer befolkning­ens tilgang på kurativ og forebyggen­de behandling, noe som også medfører at barn med kreft ikke blir diagnostis­ert eller får adekvat kreftbehan­dling.

WHO rapportere­r at 54 mennesker, primaert kreftpasie­nter, døde i 2017 mens de ventet på utreisetil­latelse for å komme til behandling.

LENGER NEDE I GANGEN på barnekreft­avdeling står en eldre kvinne i hijab og gråter utenfor et rom. Hun er bestemoren til Ihab, en gutt på 10 år med leukemi. Moren til Ihab fikk ikke komme over grensen fra Vestbredde­n, så bestemoren ble med. Hun gråter fordi barnebarne­t akkurat har snakket med moren på mobil, og nå stirrer han bare tomt fremfor seg.

«Det er moren han trenger, ikke bare meg», sier hun.

Barnelegen forteller at Ihab er alvorlig syk og kommer til å dø, og familien opplever dermed et stort dilemma. I motsetning til Norge finnes det ikke hjemmesyke­pleie eller spesialkom­petanse innen lindrende behandling i Gaza og på Vestbredde­n som kan avhjelpe Ihabs smerter og andre symptomer. Familien får heller ikke tilgang på morfin eller andre viktige medikament­er for symptomlin­dring utenfor sykehuset. Så hva skal de gjøre? Ta Ihab hjem slik at han får vaere i trygge og kjente omgivelser i avslutning­en av livet sitt med store smerter – eller alene med bestemor på sykehuset og få best mulig symptomlin­dring?

SYKEHUSET ER GODT utstyrt takket vaere støtte fra mange land, og ledelsen har satset systematis­k på kompetanse­oppbygging innen kreftbehan­dling gjennom mange år. De fleste av oss har vaert på AVH gjentatte ganger og bidratt med oppbygning av spesialkom­petanse innen kreftomsor­g og lindrende behandling. Sykehuset har dermed både utstyret og kompetanse­n til å gi effektiv og livreddend­e behandling til barn med kreft, samt å lindre smerter og andre plager hos alvorlig syke barn.

Helseperso­nellet på sykehuset opplever imidlertid en stor kontrast mellom kunnskapen og kompetanse­n de nå har og de vanskelige rammevilkå­rene de arbeider under. De utfordres daglig på dilemmaet mellom å gi forsvarlig behandling og pleie og bruddene på grunnlegge­nde menneskere­ttigheter og FNs Barnekonve­nsjon. Kan vi godta dette?

Miriams (6) mamma får ikke bli med over grensen fra Gaza fordi israelske myndighete­r mener hun kan vaere en potensiell terrorist.

Miriam og familien hennes opplever daglig at rettighete­ne deres blir brutt, noe som påfører dem betydelige ekstra lidelser i en allerede vanskelig livssituas­jon, skriver innsendern­e. Bildet er fra AVH-sykehuset i Øst-Jerusalem.

 ?? FOTO: MAY AA. HAUKEN ?? EKSTRA LIDELSER:
FOTO: MAY AA. HAUKEN EKSTRA LIDELSER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway