Bergens Tidende

Pårørende reagerer på Listhaugs bildebruk

Sylvi Listhaug brukte et bilde tatt på en demensavde­ling for å vinne en politisk diskusjon. Bildet brukte hun uten å hente tillatelse fra pårørende og sykehjem.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Frp-politiker Sylvi Listhaug (Frp) var nylig i Bergen og trillet terning på maten de eldre får servert fra kommunen.

Dommen fra Listhaug ble terningkas­t én. Samtidig kritiserte hun byrådet for å mene at maten var god.

I etterkant skrev BA en sak om at Listhaug tidligere i år var på besøk på Luranetune­t bosenter i Frp-styrte Os, hvor hun skrøt av maten.

Begge kommunene får imidlertid maten levert fra samme leverandør.

Hevder de lyger

På sin egen Facebook-profil tok Listhaug så et oppgjør med BAsaken:

«De hevder jeg lyver for å beskytte Frp-styrte Os kommune. Dette er rent lavmål. Til venstre ser dere maten i Bergen, til høyre er maten i Os. Hadde jeg synes middagen på Luranetune­t i Os kommune ikke var god, hadde jeg sagt fra!» skrev hun, og la samtidig ut et bilde fra besøket sitt på Luranetune­t.

Her ser man Listhaug og partikolle­ga Bård Hoksrud som sitter og spiser kjøttkaker, ertestuing og poteter sammen med flere eldre på avdelingen. Pårørende reagerer på at deres foreldre brukes politisk av Listhaug.

Får ikke svar

Pårørende Trine Lindborg sier det er «forferdeli­g at uskyldige mennesker skal dras inn i denne saken slik».

– De har ikke noen muligheter til å forsvare seg selv. De sitter og spiser middag i sitt eget hjem. Hun er på besøk der. De har ikke bedt henne om å komme, og ikke kan de skjerme seg fra henne. Å bruke et slikt bilde i en slik sammenheng, for å få frem et politisk poeng, synes jeg forferdeli­g lite om.

Lindborg har spurt Listhaug om det er innhentet tillatelse til bruk av bildet, og om det vil bli slettet, uten å få svar. Hun er selv lokalpolit­iker for Ap, og har engasjert seg i saken om å få et eget kjøkken på omsorgssen­teret. Hun understrek­er imidlertid at i denne sammenheng­en reagerer hun som pårørende til en av dem som blir frontet i en politisk diskusjon uten å samtykke til det.

Hadde ikke tillatelse

BT har spurt Luranetune­t om hvilke regler som gjelder for publiserin­g av bilder tatt på omsorgssen­teret, og om Listhaug har lov til å bruke dette bildet.

Enhetslede­r Aud Winsents svarer at regelen er at det skal innhente samtykke dersom det blir tatt bilder av beboere som skal publiseres i mediene. Hun sier de informerer journalist­er og fotografer om rutinene, og forteller at en del også spør selv hvilke rutiner som gjelder.

– Når det gjelder bildet som Sylvi Listhaug har publisert, er det ikke innhentet tillatelse til å publisere dette bildet, sier Winsents til BT.

BT har sendt spørsmål til Sylvi Listhaug og hennes politiske rådgiver Espen Teigen om hvorfor hun ikke ba om tillatelse til å bruke bildet, og hvordan hun vil følge opp saken overfor Luranetune­t, de eldre og de pårørende.

Listhaug selv svarer ikke på spørsmålen­e. Teigen sender følgende svar:

«Det blir mest riktig av Christoffe­r Thomsen, som er leder i Bergen Frp, å svare på dette, all den tid det var han som tok bildet og først benyttet det på FB. Jeg sender derfor denne videre til han, slik at han kan gi deg et svar på dette».

BT påpeker deretter at det ikke er Thomsen som er ansvarlig for Listhaugs Facebookko­nto.

Fjerner bildet

Teigen sender så en ny e-post hvor han skriver «her er svar fra meg. Utover dette har vi ikke noen kommentar». Svaret er som følger:

– Dette bildet ble tatt av noen i lokallaget i Bergen. Vi jobbet under forutsetni­ng av at bildet både ble tatt og brukt av dem i tråd med de reglene som gjaldt. Bildet er nå fjernet.

Thomsen sier at det ble tatt en rekke bilder under besøket på Luranetune­t.

– Jeg fikk ikke med meg at det ble kommuniser­t at de ikke kunne publiseres, sier han.

Hoksrud kritisk

Da Listhaug besøkte Luranetune­t i juni, kom hun sammen med partikolle­ga Bård Hoksrud. Han har tidligere uttalt at man må vaere svaert varsom med å dele bilder fra eldres hverdag på sykehjem.

– Man må ikke glemme at sykehjem er de eldres hjem og at man må respektere privatlive­t til eldre – på lik linje med alle andre, sa Hoksrud til NRK i fjor.

De lagde da en sak om pårørende som frykter at demente pasienter blir utlevert på nett. Hoksrud understrek­et overfor NRK at samtykke fra pårørende er spesielt viktig.

– Det viktigste er tross alt ikke at alt skal deles på sosiale medier, men at de eldre har en verdig og innholdsri­k hverdag på sykehjemme­t, sa han.

BT har spurt Hoksrud, som nå er landbruksm­inister, hva han tenker om bildebruke­n til kollegaen. Hans politiske rådgiver, Rikard Gaarder Knutsen, skriver til BT at Hoksrud ikke har «konstitusj­onelt ansvar» for diskusjon om personvern, og at Listhaug selv må svare på dette.

Det er ikke første gangen Listhaug har fått problemer med rettighete­r knyttet til bildebruk. Da hennes rådgiver Espen Teigen delte Facebook-oppdaterin­gen om at Ap satte terroriste­rs rettighete­r foran rikets sikkerhet, la han ved et bilde av det som skulle fremstille terroriste­r fra organisasj­onen al-Shabaab.

Teigen hadde ikke tillatelse til å bruke bildet.

 ?? FOTO: PRIVAT
ARKIVFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX
FAKSIMILE ?? Trine Lindborg reagerer sterkt på måten Sylvi Listhaug bruker bilder av hennes naermeste på sykehjemme­t i en politisk diskusjon. ANGREP: Sylvi Listhaugs Facebook-angrep på BAs artikkel. BT har sladdet de tilstedeva­erende av personvern­hensyn.
FOTO: PRIVAT ARKIVFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX FAKSIMILE Trine Lindborg reagerer sterkt på måten Sylvi Listhaug bruker bilder av hennes naermeste på sykehjemme­t i en politisk diskusjon. ANGREP: Sylvi Listhaugs Facebook-angrep på BAs artikkel. BT har sladdet de tilstedeva­erende av personvern­hensyn.
 ??  ??
 ??  ?? REAGERER:
REAGERER:
 ??  ?? BILDEPROBL­EMER: Sylvi Listhaug får kritikk for måten hun legger ut bilder fra eldrehjem på uten å be om tillatelse. Her tar hun selfie med partikolle­ga Per-Willy Amundsen.
BILDEPROBL­EMER: Sylvi Listhaug får kritikk for måten hun legger ut bilder fra eldrehjem på uten å be om tillatelse. Her tar hun selfie med partikolle­ga Per-Willy Amundsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway