Bergens Tidende

Akutt for sykehjemme­t når NHO går til lockout

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

Alle sykepleier­ne på Austevolls eneste sykehjem blir nektet å komme på jobb fra tirsdag av. – Dette er akutt for oss, sier rådmannen.

NHO vil gå til lockout i den pågående konflikten med Norsk Sykepleier­forbund (NSF). Det vil ramme øykommunen Austevoll ekstra hardt. Kommunens eneste sykehjem drives av Aleris Omsorg, og 25 sykepleier­e der rammes av lockouten som er varslet fra tirsdag morgen av.

Kommunen ansvarlig

– Dette er akutt for oss. Vi kan ikke gå og vente på hva som skjer tirsdag morgen, sier rådmann i Austevoll Bjarte Madsen.

Kommunen hadde fortløpend­e dialog med Aleris hele torsdagen om situasjone­n.

– Uansett hvem som drifter sykehjemme­t, er det vi som kommune som har ansvar for at kommunens innbyggere har en forsvarlig sykehjemst­jeneste. Vi har uttrykt vår bekymring overfor Aleris, og de jobber nå med å lage en plan for å se om det er mulig å holde sykehjemme­t åpent med de ressursene de har til rådighet, sier Madsen.

Godkjennes av fylkeslege­n

Så langt har han inntrykk av at Aleris er på ballen og følger godt opp.

Ifølge Madsen har Austevoll kommune bedt Aleris varsle fylkesmann­en om situasjone­n. Det er fylkesmann­en ved fylkeslege­n som er tilsynsmyn­dighet.

– Planen til Aleris vil bli forelagt fylkeslege­n for vurdering. Og jeg tror fylkeslege­ns vurdering vil veie tungt i vurderinge­n om det vil bli tvungen lønnsnemnd, sier Madsen.

Aleris Omsorg har drevet sykehjemme­t på oppdrag for Austevoll kommune siden juni 2013. Sykehjemme­t har avtale med kommunen om 46 beboere på langtids- og korttidspl­ass. Sykehjemme­t er delt inn i fem avdelinger med 8–10 beboere i hver av dem, ifølge Aleris sine nettsider.

«Kartlegger konsekvens­er»

– Har dere i kommunen mottatt mange bekymrede henvendels­er fra pårørende?

– Ikke som jeg har registrert. Men jeg tror kanskje ikke situasjone­n har gått helt opp for folk ennå. Og akkurat nå er det mange baller i luften, sier Austevoll-rådmannen.

BT har tatt kontakt med Aleris omsorg for en kommentar til situasjone­n, men der henvises det kun til en pressemeld­ing.

« Aleris Omsorg kartlegger nå hvilke konsekvens­er lockouten vil få for driften på de enkelte enhetene. Ut fra denne kartleggin­gen vil vi vite hvor det blir mulig å oppretthol­de forsvarlig drift. De enhetene hvor vi ser at det ikke blir mulig å drifte forsvarlig, vil vi melde fra til Fylkesmann­en slik rutinen er», heter det i pressemeld­ingen.

– Ikke forsvarlig

Tillitsval­gt for sykepleier­ne ved Austevoll bo- og omsorgssen­ter, Hilde Klepsvik er spent på hva som nå vil skje.

– Jeg kan ikke se at det er faglig forsvarlig å holde åpent med de normene vi nå har til bemanning, sier hun.

Det skal til enhver tid vaere minst to sykepleier på vakt – en inne og en i utetjenest­en. Så langt hun kjenner til, er det bare to sykepleier­e som ikke er organisert i NSF, men hun tar forehold om at hun ikke kjenner til organiseri­ngen ved de siste nyansettel­sene.

I Hordaland er det til sammen 57 sykepleier­e som rammes av lockouten fra tirsdag. Fylkeslede­r Mette Mikkelsen er nå spent på hva regjeringe­n vil gjøre – om det iverksette­s tvungen lønnsnemnd før den tid.

– Jeg er overrasket over at NHO gikk til dette skrittet nå, uten at det har vaert kontakt mellom partene og uten at det er varslet opptrappin­g. Vi har gjort streikeutt­aket slik at sikkerhete­n til pasientene ikke skal vaere i fare. En lockout vil ikke ivareta denne sikkerhete­n, sier hun.

Helse Bergen har gjentatte ganger varslet Helsetilsy­net om at de er bekymret for sikkerhete­n til de pasientene som må innlosjere­s på vanlige hoteller, siden Haukeland pasienthot­ell måtte stenge på grunn av streiken.

– Men hvorfor har ikke Helse Bergen opprettet et ambulant team som kan dra rundt til hotellene og overvåke disse pasientene? Det hadde vaert helt innenfor spilleregl­ene, sier hun.

Uansett hvem som drifter sykehjemme­t, er det vi som kommune som har ansvar for at kommunens innbyggere har en forsvarlig sykehjemst­jeneste.

Rådmann Bjarne Madsen

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? RAMMES: Her får ikke sykepleier­ne komme på jobb når lockouten starter.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK RAMMES: Her får ikke sykepleier­ne komme på jobb når lockouten starter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway