Bergens Tidende

BKK vil også bygge vindkraftv­erk i Nordhordla­nd

Vindkraft-bonanza gjør at BKK nå vil satse på utbygging i Masfjorden.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Fra før er det kjent at selskapet Norsk Vind Energi AS har planer om Europas største vindkraftv­erk i deler av Stølsheime­n og nabofjell i Masfjorden og Lindås.

Disse planene har utløst sterke protester, og sist søndag ble det arrangert støttemars­j for Stølsheime­n.

Helt i det stille har BKK, i samarbeid med vindkrafts­elskapet Zephyr, arbeidet med egne planer i Masfjorden.

– Bra vindforhol­d

Nå kniver de med Norsk Vind Energi om retten til å åpne områdene Gleinefjel­let og Gråsida over Matre for vindkraftp­roduksjon.

BKK og samarbeids­partner Zephyr hadde denne uken møte med grunneiere der de la frem planene og et foreløpig avtaleutka­st om kompensasj­on for bruk av arealene. BKK bekrefter BTs opplysning­er.

– Prosjektpl­anene er fortsatt i en tidlig fase. Så langt har vi kun startet en dialog med grunneiere og lokale myndighete­r for å se på muligheten­e. Vindforhol­dene er bra, og vi kan dra nytte av eksisteren­de infrastruk­tur og bygge i et område som allerede er sterkt påvirket av kraftutbyg­ging, sier Olav Osvoll, konserndir­ektør i BKK Produksjon.

BKK-direktøren trekker frem at vindkraftv­erk med lokale aktører betyr at eierskapet til naturressu­rsene beholdes lokalt. Hovedregel­en i dag er at store utenlandsk­e aktører investerer mest i norsk vind.

– Vi kan sikre eksisteren­de arbeidspla­sser i vårt driftsmilj­ø på Matre og utvikle dette videre med nye arbeidspla­sser innen vindkraft. Prosjektet ligger innenfor ledig nettkapasi­tet i området og vil kreve lite ny nettbyggin­g, sier Osvoll.

Klima og naturinngr­ep

– Naturverne­re og friluftsor­ganisasjon­er mobilisere­r kraftig mot utbygging i disse fjellområd­ene?

– Klimautfor­dringen skaper et stort behov for mer fornybar energi i fremtiden. Norske myndighete­r planlegger for at vindkraft vil ta en betydelig del av veksten det er behov for. Dette vil medføre inngrep i naturen. Dersom vi går inn i et vindprosje­kt, er det viktig å gjøre det på en måte der vi tar hensyn til andre samfunnsin­teresser, sier Osvoll.

Han sier «BKK har respekt for at Stølsheime­n er et attraktivt turområde».

– Vi har valgt et område som er mindre brukt til friluftsli­v, og som ligger om lag 30 kilometer fra Stølsheime­n landskapsv­ernområde. Vi ønsker ikke en storstilt utbygging av vindkraft i Stølsheime­n. Prosjektet vi vurderer er mellom 200 og 300 megawatt. Det er mye mindre enn Norsk Vind Energi som har planer for Europas største vindpark med 1500 megawatt, sier Osvoll. Han anslår at det kan bli aktuelt med 35 turbiner i BKKprosjek­tet.

Han tilføyer at selskapet snart vil møte Bergen og Hordaland Turlag for å informere dem om prosjektet.

– Hvordan skal dere overbevise myndighete­ne om at dette prosjektet er bedre enn konkurrent­ens?

– For å ha et prosjekt trengs

Prosjektet ligger innenfor ledig nettkapasi­tet i området og vil kreve lite ny nettbyggin­g.

Olav Osvoll, konserndir­ektør i BKK Produksjon

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway