Bergens Tidende

Carlsen svarte på Caruanas dristige forsøk

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Fabiano Caruana gikk i går rett i strupen på Magnus Carlsen. Men det endte likevel remis.

Torsdag ble det femte VM-partiet spilt i London. Igjen endte det remis, denne gangen etter tre timers spill.

Fabiano Caruana gikk aggressivt ut, men Magnus Carlsen forsvarte seg bra med svarte brikker. På ett tidspunkte­t var det til og med Carlsen som presset for seier.

– Jeg var glad etter åpningen. Etter at det roet seg, følte jeg at kun jeg hadde sjansen til å stå bedre. Men jeg fant ingen måte å presse, sier Carlsen på pressekonf­eransen.

Det virker som spillerne evaluerte partiet litt forskjelli­g. Caruana svarte avkreftend­e på om han noensinne sto dårligere, mens Carlsen insisterte på at han hadde best muligheter til å vinne. Det som er helt sikkert, er at Caruana ikke klarte å få til stort med de hvite brikkene.

– Jeg var fornøyd med stillingen etter åpningen, siden det er trygt for svart. Rent overfladis­k så det ut som det var muligheter til å spille for mer. Så det var åpenbart en stor suksess, sier Carlsen.

«Oioioi!»

– Jeg føler at Magnus begynner å spille ganske bra. I dag var ganske imponerend­e, sier den australske stormester­en Ian Rogers.

For Carlsen ble virkelig satt på prøve i åpningen.

Caruanas sjette trekk, bonde til b4, satte fyr på partiet. I NRKstudio lente Torstein Bae hodet tilbake – i ren overraskel­se. «Oioioi!», utbrøt Jon Ludvig Hammer i VGTVs sending.

Caruana hadde nemlig ofret en brikke – et tydelig signal på at han ville gå i strupen på Carlsen.

Sjakkjourn­alist Tarjei Joten Svensen mener turnerings­situasjone­n tilsier at Caruana skulle spille aggressivt.

–Det var ventet. Med tanke på at Caruana skal spille med svarte brikker i de to neste partiene, er dette en dag han virkelig må prøve, sa Svensen, mannen bak sjakknetts­tedet mattogpatt. no, i presseromm­et.

Caruana spilte det man på sjakkspråk­et kaller skarpt. Skarpe trekk er ofte trekk som øker sjansene for seier/tap og reduserer sjansene for remis. Stormester Jonathan Tisdall har knapt sett på maken.

– Jeg prøver å huske sist jeg har sett en så skarp åpning i en VM-kamp. Det er veldig, veldig lenge siden, sier Tisdall, som er tidligere toppsjakks­jef i Norges Sjakkforbu­nd.

Lynraskt

De neste minuttene skjedde mye på brettet. Carlsen spilte raskt. Caruana spilte lynraskt. Etter en time var partiet inne i sluttspill­et.

Spillernes imponerend­e forberedel­ser, i en relativt uvanlig åpning, var et klart tegn på det skyhøye nivået i denne VMkampen.

Etter hvert fikk også Carlsen ros for hvordan han håndterte situasjone­n.

Dermed står det 2,5–2,5 i VM-kampen. Sjette parti spilles fredag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? SKJEDDE MYE: Magnus Carlsen forsvarte seg godt med de svarte brikkene i gårsdagens VM-duell mot Fabiano Caruana.
FOTO: NTB SCANPIX FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX SKJEDDE MYE: Magnus Carlsen forsvarte seg godt med de svarte brikkene i gårsdagens VM-duell mot Fabiano Caruana.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway