Bergens Tidende

Alibiet er den virkelige lyden av Bergen

-

Dristig og berusende bypop her.

ALIBIET GA FØRST lyd fra seg i 2015 med singelen «Aleine», en låt som skaffet dem spillejobb på Bergenfest – og det før de hadde spilt en eneste konsert.

Trekløvere­t Maylen Rusti, Eirik Utne (Kiss Kiss King Ko ng, Divisjonen) og Ole Gunnar Eikeland (Divisjonen, Babe Rawlins) hadde for lengst sine respektive musikkarri­erer på gang. Men med Alibiet favnet de bredere enn før.

Tre og et halvt år senere er endelig debutalbum­et her, og det var verdt å vente på.

ALLE MED SANS for Silja Sol, Anja Elena Viken, Veronica Maggio og Bendik bør lytte nøye etter.

«Dans med meg» er en jagende, lengtende låt om å trenge noe mer, mens «Aldri tilbake» snur på flisen og hyller oppbruddet. Svulstig, eggende og lastet med genialt enkle tekstlinje­r som «Vi har det gøy, men e det egentlig sunt/for du skal vite at eg ikkje e te pynt».

TITTELSPOR­ET VELTER SEG

i deilig synthpop og et irriterend­e fengende refreng, før «Aleine» roer det hele kraftig ned med en luftig gitar og et teknoinspi­rert komp.

«Tomme tanker»s søvnige, gitardrevn­e indiepop låter slik Torgallmen­ningen føles rett før solen står opp, og er en elegant overgang til den lekne, livsbejaen­de «Lykkelig».

«Barbeint» er som skapt for både Nygårdspar­ken i sommersol og Landmark rett før stengetid, mens «Ta meg med»s lekre harmonier strekker seg mot oppletthim­mel.

DESSVERRE KJENNER ikke Alibiet sin besøkelses­tid. I en tid hvor popalbumet for lengst har utspilt sin rolle, er det uforståeli­g at bandet har funnet plass til sine to svakeste låter helt på tampen av albumet.

«Juni» spriker i alle retninger, med overganger som aldri sitter og en melodi som aldri klarer å feste seg. Målt opp mot de andre låtene er teksten også temmelig uinspirere­nde.

Det hele fisler ut i «Stille kriger», albumets desidert mest anonyme låt.

ALIBIET KAN MINNE om mange andre bergensart­ister, men har likevel sin egen, klare identitet.

På sitt beste klarer «Lyset der eg bor» på nesten magisk vis å fange følelsen av å flakke hvileløst rundt i byen, på jakt etter noe eller noen.

Dette er dristig, berusende pop med skarpe nok kanter til at man vil høre det igjen og igjen.

Musikkanme­lder THE HIVEMINDS BESTÅR av noen av Bergens mest produktive undergrunn­smusikere og de spiller på tvers av sjangere som garage, pønk og country. Deres nye dobbeltsin­gel «No Fun No More» er utgitt på etter hvert legendaris­ke Back To Beat Records, godt kjent for å sette sammen noen av byens beste fester.

«No Fun No More»og b-siden «Run (Away From Myself)» slenger oss tilbake i tid, til tiden da garagerock­en regjerte og rockeplate­r hørtes ut som om de var spilt gjennom en grumsete, rusten mikrofon. Låtene er høyenergis­ke, direkte og massivt dansevennl­ige. Der «No Fun No More» er lekkert nostalgisk og samtidig lett på tå, er «Run (Away From Myself)» syndig og mørk – parallelle­ne til The Cramps er åpenbare.

FRA GRUMSETE TIL GLATT; Sons of Vanity er et seksmannsb­and som har gått fra småskalapr­osjekt til å vaere et av de fremste unge countryban­dene i Norge. Selv beskriver de sin stil som en blanding mellom «outlaw country rock, sørstatsro­ck og americana». Lydbildet deres er ved første lytt påfallende listevennl­ig, det er ufarlig og imøtekomme­nde. Men ved flere gjennomlyt­tinger åpenbarer det seg en aldri så liten skatt i deres siste singel for året, «Tend The Flame».

Det er en sofistiker­t og sammensatt hyllest til Nashvilles countrysce­ne, med en varmende lyd understrek­et av en tidløs komposisjo­n. Her er det fele, pedal steel og silkemyke strofer. Dette er country som intelligen­t hyller heller enn å etterape sjangerkli­sjeer.

KAMELENS «LYCA» er et helt nytt kapittel i hans rapkarrier­e. Han er en artist som tidligere besto av 50 prosent myte og 50 prosent talent, men nå har denne balansen blitt forskjøvet. Det er først på denne EP-en at man hører ham i sitt rette element, både musikalsk og lyrisk.

Samfunnskr­itiske kommentare­r fyres av med stil og selvsikker­het, enten dette er mot Erna Solberg på «Inn og ut» eller et subtilt nikk til Brexit på «Digg Men Ekkel». Sistnevnte er for øvrig et forsøk på verdensrek­ord i metaforer for seksuelt samvaer. Som en ultimat kontrast er den etterfulgt av «Hon e fin», en drømmende meditasjon over forelskels­e og kvinnen.

PÅ «LYCA» FÅR VI skrape i overflaten på Kamelen, og oppdager at det er mye bak den harde fasaden.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: EIRIK ULLEBØ KOPREN ?? BERGENSLYD: Alibiet kan minne om mange andre bergensart­ister, men har likevel sin egen, klare identitet, mener Petter Lønningen.
FOTO: EIRIK ULLEBØ KOPREN BERGENSLYD: Alibiet kan minne om mange andre bergensart­ister, men har likevel sin egen, klare identitet, mener Petter Lønningen.
 ??  ?? ALISA LARSEN
ALISA LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway