Bergens Tidende

Kirken blir for prektig gi meg noe genuint!

- MONA FONNES

Kirkens dørterskel blir veldig høy hvis alt på en gudstjenes­te må forklares, laeres og studeres for å oppleves som meningsfyl­t.

Åsane gudstjenes­ter. Og det som skaper avstand for meg, er at Den norske kirke oppleves som høykulture­ll og med et stammesprå­k som vi vanlige folk ikke forstår.

Det er mye liturgi, og lite frie tøyler. Liturgien preges av mye opplesning av forskjelli­ge ferdigskre­vne tekster. Selv om jeg er vokst opp i Den norske kirke, skjønner jeg ikke hvorfor det er sånn. Det oppleves som at slik «messing» har fått mer og mer plass i de siste 20 årene. Det er ikke sikkert det stemmer. Uansett skaper det avstand til Gud, avstand til kirken og til presten.

MUSIKKEN BESTÅR stort sett av gamle salmer og orgel. Jeg blir ofte henvist til ungdomsgud­stjenester når jeg kritiserer kirkemusik­ken. Men jeg er en dame i 30årene, jeg er ikke noen ungdom lenger. Dessuten har ungdomsgud­stjenester gjerne band, høy musikk og trommer, og det er ikke det jeg etterlyser.

Piano er et fint instrument. Sikkert orgel også. Det er sangene og stilen som er problemet. Kirkemusik­k er høykulture­lt. Kirkemusik­k er ikke for folk flest.

NOEN SIER AT JEG mener dette fordi jeg ikke forstår liturgien, referansen­e, symbolikke­n eller tradisjone­ne. Dette er også noe av mitt argument. Kirkens dørterskel blir veldig høy hvis alt på en gudstjenes­te må forklares, laeres og studeres for å oppleves som meningsfyl­t. Kritikken min går ikke til noen spesiell menighet, men generelt til Den norske kirke.

Noe jeg ikke kan klage på, er preknene. I alle kirker jeg har vaert i, har jeg merket at prestene jobber mye med søndagstal­ene, og de ønsker å nå frem med budskapet sitt. Jeg kan vaere rasende uenig i budskapet, men det kommer i alle fall fra et ekte sted hos hver enkelt prest. Og ekte er et viktig stikkord. Liturgien og den gamle, høytidelig­e musikken føles ikke ekte, men kunstig og tilgjort. Veldig prektig. Gi meg noe genuint!

JEG SER ET KJEMPEPOTE­NSIAL i Den norske kirke. I en tid hvor vi er stressede og ensomme og i liten grad har kontakt på tvers av generasjon­er, kan kirken vaere en viktig institusjo­n i samfunnet. Mitt ønske er at gudstjenes­tene i folkekirke­n også skal vaere et sted for meg og andre vanlige folk.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? STAMMESPRÅ­K FOR DE FÅ: Besøkstall­ene i norske kirker synker. Det som skaper avstand for meg, er at Den norske kirke oppleves som høykulture­ll og med et stammesprå­k som vi vanlige folk ikke forstår, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN STAMMESPRÅ­K FOR DE FÅ: Besøkstall­ene i norske kirker synker. Det som skaper avstand for meg, er at Den norske kirke oppleves som høykulture­ll og med et stammesprå­k som vi vanlige folk ikke forstår, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway