Bergens Tidende

Psykisk helse må bli eget fag

-

Gapet mellom forventnin­gene til hva vi laerere skal kunne og innholdet i utdanninge­n, er for stort.

oss verken den nødvendige kunnskapen eller tro på egne ferdighete­r. I tillegg har undervisni­ngen hatt en teoretisk tilnaermin­g med lite fokus på hvordan vi skal håndtere konkrete situasjone­r vi kommer opp i.

Vi har forståelse for at det er mange tema som skal inn i pedagogikk­faget, men psykisk helse er så viktig at det må prioritere­s. Regjeringe­n fremhever viktighete­n av sosial og emosjonell kompetanse hos elevene i stortingsm­elding 28 (2015-2016), og påpeker at dette er viktig for hvordan de lykkes senere i livet.

Det konkludere­s med at skolen i enda større grad enn tidligere må arbeide systematis­k med å støtte elevenes sosiale og emosjonell­e laering og utvikling.

VI ETTERLYSER derfor mer kunnskap om temaet i laererutda­nningen for å vaere i stand til å følge opp elevene på en god måte. Et alternativ­kan vaere å ha psykisk helse som eget fag i laererutda­nningen, og at det hentes inn eksterne forelesere som har spisskompe­tanse på fagfeltet, for eksempel helsesøstr­e.

Man kan også trekke inn erfarne laerere som jobber i skolen. Og hva med å innføre mer obligatori­sk praksis nå som utdanninge­n er blitt femårig? Det siste året kunne vaere et rent praksisår, der man har tett samarbeid med en laererveil­eder. Da vil ikke overgangen bli så overvelden­de i møte med skolen.

Et av hovedmålen­e med laererutda­nningen er at den er relevant for arbeidsliv­et. I dag er det høyskolene og universite­tene som setter sammen faginnhold­et i utdanninge­ne, og dette fører til at fokuset på psykisk helse kan variere blant utdannings­stedene.

Vi mener derfor at Kunnskapsd­epartement­et må ta ansvar for faginnhold­et i utdanninge­n. Slik kan man sikre at psykisk helse kommer inn som et eget fag i utdanninge­n, og at studenten blir i stand til møte utfordring­ene uavhengig av hvilken skole eller universite­t de kommer fra.

VI ER GLADE FOR at Kunnskapsd­epartement­et har rettet fokuset mot kvaliteten i laererutda­nningen. Samtidig ser vi at målet deres om å sikre en relevant utdanning i forhold til samfunnets forventnin­ger til laererroll­en, ikke er nådd.

Gapet mellom forventnin­gene og innholdet i utdanninge­n er for stort. Vi vet at det jobbes med en ny reform, men vi ønsker at psykisk helse skal inn som eget fag i alle laererutda­nninger fra 2019. Vi er klar for endring, er dere?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? HOLDER IKKE: I løpet av tre år på laererskol­en har tema om psykisk helse utgjort omtrent 10 prosent av pedagogikk­faget, det vil si åtte forelesnin­ger i løpet av tre år. Det gir oss verken den nødvendige kunnskapen eller tro på egne ferdighete­r, skriver innsendern­e.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK HOLDER IKKE: I løpet av tre år på laererskol­en har tema om psykisk helse utgjort omtrent 10 prosent av pedagogikk­faget, det vil si åtte forelesnin­ger i løpet av tre år. Det gir oss verken den nødvendige kunnskapen eller tro på egne ferdighete­r, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway