Bergens Tidende

Sykefravae­r i Norge

-

sier Ann Iren Larsen, fagsjef i barnehages­ektoren på Askøy.

Snakke om fravaer

«NED-prosjektet» fokuserer saerlig på å gi god opplaering av ledere, forbedre arbeidsmil­jøet og å ha en tett oppfølging av de sykemeldte.

– For at satsingen skal ha ønsket effekt, er det viktig å skape et tillitsfor­hold mellom de ansatte og deres leder, sier Liv Vetås, HR-sjef i Askøy kommune.

Noe av det saeregne med satsingen, er at medarbeide­rne, i samarbeid med deres leder, skal komme frem til tiltak for å redusere sykefravae­ret.

Dette gjør de i såkalte dialogmøte­r, hvor de diskuterer spørsmål utviklet av selskapet Specifique. Spørsmål som skal besvares i fellesskap, er blant annet:

Hvorfor er det viktig å få ned sykefravae­ret?

Når er man så syk at man skal vaere hjemme fra jobb?

Hvor har vi størst forbedring­spotensial?

–Disse dialogmøte­ne represente­rer en ny måte å snakke om sykefravae­r på. Alle medarbeide­rne kommer sammen frem til hva som er utfordring­ene og hva som kan virke for deres arbeidspla­ss, sier Vetås.

QQQUnngå sykemeldin­g

Til tross for at tiltakene som iverksette­s i hver enkelt barnehage er forskjelli­ge, er det ifølge Larsen enkle grep som kan ha stor effekt.

– Det har blant annet blitt innført en regel som sier at når noen blir syk og må vaere hjemme fra jobb, så må du ringe til lederen din å informere om dette. Det er ikke lov å sende en SMS til en kollega, sier hun.

Et annet tiltak heter «leder før lege». Det går ut på at medarbeide­ren og lederen skal snakke sammen om hva som finnes av muligheter for tilrettele­gging på arbeidspla­ssen, før den ansatte tar sitt første legebesøk.

Hovedmålet er å unngå at medarbeide­rne blir sykemeldt dersom de faktisk kan jobbe.

–En person med knekt arm vil fremdeles kunne jobbe med barn dersom vi legger til rette for det. Tidligere ville denne personen trolig blitt sykemeldt i flere uker, sier Nina Beate Nilsen, styrer i Erdal barnehage.

Barna er vinnerne

Tilbake på Erdal barnehage har de minste barna tatt dagens formiddags­lur, mens de eldste barna har fått lov til å vaere ute og leke.

–Til syvende og sist er det barna som er vinnerne når sykefravae­ret vårt går ned. Når de ansatte er mer på jobb, vil det gi dem en mye mer stabil hverdag i barnehagen, sier Nina Beate Nilsen, styrer i Erdal barnehage.

 ??  ?? Rådmenn oppgir at sykefravae­r i dag er den største arbeidsgiv­erutfordri­ngen i kommunesek­toren.Ifølge KS sine tall har fravaeret i kommunene økt fra 8,4 prosent i 2001 til9,7 prosent i 2016. Dette er bakgrunnen for «NEDsatsing­en».Én av ti arbeidstak­ere i kommunal sektor er borte hver dag. Til tross for mange tiltak, prosjekter og innsats i kommunene, er fravaeret i kommunene fortsatt høyt.Sykefravae­r koster samfunnet 22 milliarder kroner årlig (11,5 milliarder kroner i kommunal sektor).De to største sykemeldin­gsgrunnene i Norge er knyttet til muskel- og skjelettli­delser og lettere psykiske lidelser.Forskning viser at kvinner har høyere sykefravae­r enn menn. Derfor er fravaeret saerlig høy i kvinnedomi­nerte sektorer, som innen helse og omsorg og barnehager.Sykefravae­ret i helse- og omsorgssek­toren ligger stabilt høyt nivå på omtrent11 prosent.Fravaeret i barnehager har derimot økt markant over tid, og barnehagen­e har nå klart høyest sykefravae­r i kommunene. GAVER: I forrige uke ga Nina Beate Nilsen, styrer i Erdal Barnehage, alle de ansatte i barnehagen roser, som skryt for at de hadde klart å redusere sykefravae­ret.
Rådmenn oppgir at sykefravae­r i dag er den største arbeidsgiv­erutfordri­ngen i kommunesek­toren.Ifølge KS sine tall har fravaeret i kommunene økt fra 8,4 prosent i 2001 til9,7 prosent i 2016. Dette er bakgrunnen for «NEDsatsing­en».Én av ti arbeidstak­ere i kommunal sektor er borte hver dag. Til tross for mange tiltak, prosjekter og innsats i kommunene, er fravaeret i kommunene fortsatt høyt.Sykefravae­r koster samfunnet 22 milliarder kroner årlig (11,5 milliarder kroner i kommunal sektor).De to største sykemeldin­gsgrunnene i Norge er knyttet til muskel- og skjelettli­delser og lettere psykiske lidelser.Forskning viser at kvinner har høyere sykefravae­r enn menn. Derfor er fravaeret saerlig høy i kvinnedomi­nerte sektorer, som innen helse og omsorg og barnehager.Sykefravae­ret i helse- og omsorgssek­toren ligger stabilt høyt nivå på omtrent11 prosent.Fravaeret i barnehager har derimot økt markant over tid, og barnehagen­e har nå klart høyest sykefravae­r i kommunene. GAVER: I forrige uke ga Nina Beate Nilsen, styrer i Erdal Barnehage, alle de ansatte i barnehagen roser, som skryt for at de hadde klart å redusere sykefravae­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway