Bergens Tidende

Museumsbut­ikken på Kode 1 legges ned

De ansatte ved museumsbut­ikken på Kode 1 kan miste jobben. Støvsaken og svak sentrumsha­ndel får deler av skylden.

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no foto MARITA AAREKOL

e– Det er en vanskelig økonomisk situasjon. Butikken tjener ikke penger, sier direktør for Kode, Petter Snare.

– Vi kan rett og slett ikke ta oss råd til å holde den åpen lenger.

Museumsbut­ikken i gamle Permanente­n, nå Kode 1, ble pusset opp samtidig som resten av bygningen. Etter en lengre periode med lukkede dører, åpnet både museet og butikken for publikum i mai i fjor.

Ansatte mister trolig jobben

Men nå går det altså ikke lenger. Alle de fire personene som jobber i butikken kan miste jobben.

– Vi er i drøfting med de ansatte og tillitsval­gte. Det var en tøff avgjørelse. Alle prosesser som involverer personalet er tunge. Jeg tenker først og fremst på dem, sier Snare.

De ansatte fikk den tunge meldingen onsdag. Etter åpningen i mai i fjor, tok det ikke lang tid før Kode 1 måtte stenge igjen. Årsaken var at det ble oppdaget betongstøv som hadde lagt seg over verdifulle møbler, malerier og skulpturer under oppussinge­n. Til sammen ble rundt 4000 museumsgje­nstander dekket av støvet som kunne begynne å etse dersom det ble utsatt for fukt.

Opprydding­en vil koste 12 millioner kroner, ifølge Kode.

Museet ble lukket igjen for å utbedre skadene. I dag er bare to utstilling­ssaler åpne for publikum. Den eksklusive Kinasamlin­gen som til vanlig har hatt sitt hjem her, er fremdeles nedpakket og lagret.

– Dersom man tenker seg at alt var normalt, at vi ikke ble rammet av støvet og at vi kunne holde hele museet åpent, ville besøket kanskje vaert bedre både på utstilling­ene og i butikken, sier Snare.

Det går mot en styrt avvikling. Butikken stenges i løpet av første halvår neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway