Bergens Tidende

Flyktet via taket på sin egen lugar

Pål André Gustavson (21) jobbet som kokk på KNM «Helge Ingstad». Han sov i lugaren som ble gjennombor­et av oljetanker­en de kolliderte med.

-

eI stummende mørke seilte KNM «Helge Ingstad» gjennom Hjeltefjor­den for halvannen uke siden. Klokken 04.02 smalt det. Fregatten hadde kollidert med oljetanker­en «Sola TS».

Taket ble borte

Pål André Gustavson (21) jobbet som kokk på skipet og lå og sov i sengen sin på styrbord side, under vannlinjen.

Han våknet av et høyt smell – etterfulgt av kraftig risting og et skarpt lys. Det var ved lugaren til Gustavson at oljetanker­en traff.

Lugaren ble fylt med vann, taket var borte. Det var mørkt. Det eneste lyset han så, kom fra skipet de nettopp hadde kollidert med.

Skroget var flerret opp som en tomatboks.

– Minnene henger i

21-åringen forteller at han ikke kjente igjen lugaren sin. Sengene like ved var knust. Om det ikke hadde vaert vaktskifte akkurat da, ville noen av vennene hans ligget i disse sengene.

I taket hang det løse elektriske kabler som gnistret.

– Jeg husker den intense lukten av drivstoff, saltvann og brente elektriske kabler. Jeg måtte svelge unna vann. De minnene henger fortsatt i meg, sier Gustavson.

Dekket over ham var ikke der. Derfor ble taket fluktruten for ham og de fire andre på lugaren.

– Det var ikke mulig å komme seg ut i gangen på utsiden av lugaren. Vannet hadde blitt for høyt, og ødeleggels­ene var så store at det ikke ville vaert trygt.

– Høyspentka­bler gnistret

I bare undertøyet begynte de å klatre.

– Det var ikke før vi kom i gangen over oss at vi fikk lys. Det

 ??  ?? FLENGE: Ifølge Gustavson fikk «Helge Ingstad» store skader på skroget under vannlinjen. Skadene synes ikke på bildet.
FLENGE: Ifølge Gustavson fikk «Helge Ingstad» store skader på skroget under vannlinjen. Skadene synes ikke på bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway