Bergens Tidende

Slik skal fregatten heves

Bergingen av KNM «Helge Ingstad» vil trolig ta flere dager, ifølge Forsvaret. – Det er en risikabel operasjon, sier flaggkomma­ndør Thomas Wedervang.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no ADRIAN BRUDVIK foto ALICE BRATSHAUG

eForsvaret står overfor en krevende operasjon de neste tre ukene. KNM «Helge Ingstad» ligger i fjaerestei­nene ved Sturetermi­nalen, på 20 meters dyp.

Frem til bergingsak­sjonen starter, er den største utfordring­en å hindre at skipet synker til enda dypere vann. Flere vaiere som holder skipet oppe, har allerede røket.

– Det er en kompleks og utfordrend­e fase vi beveger oss inn i, sier Thomas Wedervang, flaggkomma­ndør og sjef for maritime kapasitete­r i Forsvarsma­teriell.

Vil trolig ta flere dager

Til nå har Forsvaret sagt lite om hvordan bergingen skal foregå. Søndag ettermidda­g brøt de stillheten på en pressekonf­eranse. Til stede var ledere fra Sjøforsvar­et, Forsvarsma­teriell og Kystverket.

Arbeidet med å heve «Helge Ingstad» skal ifølge Wedervang starte denne uken, straks kranbåtene er gjort klare.

Det er Luxemburg-flaggede «Gulliver» og søsterskip­et «Rambiz», som skal heve «Helge Ingstad».

– «Gulliver» ankom Hanøytange­n i dag. På tirsdag forventer vi at «Rambiz» kommer inn. Etter at hevingen er gjennomfør­t vil fregatten bli overført til en «docking»-lekter, og fraktet videre til Haakonsver­n, sier Wedervang.

Ifølge Arild Øydegård, kommandørk­aptein og prosjektle­der for Forsvarsma­teriell, vil det ta flere dager å få fartøyet opp. Slik skal bergingen foregå:

Kranbåtene «Gulliver» og «Rambiz» skal legge seg på utsiden av «Helge Ingstad».

To mindre lektere skal fortøyes i skadeområd­et. Disse skal fungere som arbeidspla­ttform for å forberede løfte- og riggeutsty­r.

«Helge Ingstad» skal tømmes for drivstoff i utsatt områder.

«Helge Ingstad» vil bli heist gradvis og kontroller­t opp.

«Helge Ingstad» overføres til en stor nedsenkbar lekter».

«Helge Ingstad» forberedes for tømming av ammunisjon og annet sensitivt materiell.

Lekteren med «Helge Ingstad» slepes til havn.

Dette er utfordring­ene:

Det er fare for at det lekker mer olje ut fra havaristen.

Vaeret kan vaere en stor trussel for gjennomfør­ingen av bergingsak­sjonen.

QQQQQQQQQK­an løfte 7300 tonn

Til sammen kan de to kranlekter­ne løfte 7300 tonn. Den havarerte fregatten veier om lag 5000 tonn, men er i tillegg fylt med vann – som gjør den enda tyngre.

–Det vil gå veldig sakte og rolig for seg. Det er viktig å få

Luxemburg-flaggede «Gulliver» kan løfte 4000 tonn. Med hjelp fra søsterbåte­n «Rambiz», som kan løste 3300 tonn, skal den heise «Helge Ingstad» fra fjaerestei­nene. vann ut av fregatten underveis for unngå for tung vekt i fartøyet, sier Øydegard.

Dette arbeidet vil sannsynlig­vis ta flere dager.

Vaeret er fremdeles en stor utfordring for bergingsar­beidet. Øydegard forteller at tryggheten til personelle­t og muligheter for å redusere miljøutsli­pp står i fokus.

– Den største utfordring­en er egentlig vaeret. Vi er avhengig av å ha fint vaer under selve operasjone­n, og vi er avhengig av at fregatten blir liggende slik den ligger nå for å kunne gjennomfør­e det planlagte arbeidet, sier han.

Kan bli hull i skroget

For å heve fregatten vil det bli tatt i bruk kjetting. Denne skal festes rundt fartøyet, og utgjør en risiko for at det kommer hull på skroget.

– Vi plasserer kjettingen­e der vi vet det er sterkest, men samtidig er det en sannsynlig­het for at skroget får hull. Derfor tømmer vi fartøyet for drivstoff før vi starter hevingen, sier Øydegard.

«Helge Ingstad» har fremdeles høyteknolo­gisk militaert utstyr, ammunisjon og våpen om bord.

– Vi har gjennomfør­t en risikoanal­yse. Denne tilsier at det er tryggere å ha våpenammun­isjonen om bord i skipet, enn å fjerne dem i forkant, sier Øydegard.

Fire måker og tre otere

Det er blitt plassert ut om lag 2600 meter med oljelenser i området rundt «Helge Ingstad» for å unngå skadelige miljøkonse­kvenser, opplyser beredskaps­direktør Johan Marius Ly i Kystverket.

– Vi oppretthol­der vår beredskap helt til havaristen er tømt for olje og fraktet til Haakonsver­n, sier han.

Frem til nå er det blitt samlet opp 35 kubikkmete­r med olje og vann, og ifølge Ly har Kystverket funnet fire måker og tre otere tilgriset med olje.

Kystverket fløy et overvåking­sfly over Hjeltefjor­den søndag.

– Da så vi at det ikke er mye forurensin­g fra fregatten, sier Ly.

 ??  ?? KRANBÅT:
KRANBÅT:
 ?? FOTO: VEGAR VALDE
FOTO: JAKOB ØSTHEIM, FORSVARET ?? SKAL HEVES: Ifølge Forsvaret har «Helge Ingstad» lagt i ro siden tirsdag.
FOTO: VEGAR VALDE FOTO: JAKOB ØSTHEIM, FORSVARET SKAL HEVES: Ifølge Forsvaret har «Helge Ingstad» lagt i ro siden tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway