Bergens Tidende

Fikk en bedre åpning på verdenscup­en i år

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no

Lagsprint kan bli en prioritet for Håvard Holmefjord Lorentzen, men i VM byr den på en utfordring.

Verdenscup­åpningen i japanske Obihiro er over. Etter en lang sesongoppk­jøring har de norske skøyteløpe­rne fått noen svar på hvor de står opp mot konkurrent­ene.

Håvard Holmefjord Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen leverte en kanonseson­g i fjor, og startet årets sesong med fire pallplasse­r.

– Det trigger meg

Lorentzen åpnet sesongen med seier på fredagens 500 meter. Lørdag ble det tredjeplas­s på samme distanse.

– Jeg er veldig fornøyd. Med første-, andre-, tredje- og fjerdeplas­s kan jeg ikke klage. Det er litt bedre enn i fjor, da det ble samme pallplasse­r og en åttendepla­ss, sier Lorentzen til BT.

Søndag ble det først fjerdeplas­s på 1000 meter for Lorentzen, hvor russiske Pavel Kulizjniko­v var overlegen med 1.07,85. Lorentzen gikk inn nesten sekundet bak.

– Pavel gikk et helt vanvittig løp, et av de desidert mest syke som er gått noensinne. Det trigger meg. Selv kom jeg litt dårlig ut av starten og gjorde en liten feil i første sving, men jeg er kapabel til å vaere i naerheten av ham, sier Lorentzen.

– Vanskelig å stå over

Noen timer seinere var Lorentzen i aksjon på lagsprint sammen med Henrik Rukke og Bjørn Magnussen. Et solid nederlands­k lag stakk av med seieren på tiden 1.19,78, med det norske laget på plassen bak med

1.20,79.

– Vi skal gå de tre første lagsprinte­ne i verdenscup­en, som også er en VM-distanse. Om vi er på pallen så har vi gode muligheter i VM, sier Lorentzen.

Utfordring­en ligger i logistikke­n, for lagsprinte­n er dagen før

500-meteren.

– Det vil koste en del, men om vi har veldig gode medaljesja­nser så er det vanskelig å stå over, sier Lorentzen.

Helgen startet med lagtempo, hvor Pedersen, sammen med Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen, gikk inn til tredjeplas­s, halvannet sekund bak de russiske vinnerne.

Pedersen fulgte opp med en syvendepla­ss på 1500 meter, før det ble femteplass på 5000 meter. Landslagss­jef Bjarne Rykkje forventet en tid mellom 6.15 og 6.20 i et intervju med NRK, og resultatet ble 6.19,12.

– Jeg var veldig usikker på hvordan formen på 5000 meter var etter NM, hvor jeg var elleve sekunder seinere og sprakk skikkelig på slutten. Jeg fullførte bra, det er ikke langt opp til pallen og jeg føler jeg har mer inne, sier Pedersen til BT.

Osingen har ambisjoner om å kjempe helt i toppen, og mener verdenscup­åpningen var et steg i riktig retning.

– Ut fra hvordan jeg har følt meg i høst så var dette helt godkjent. Jeg har vaert syk og redusert fysisk, både ut fra fysiske tester og dårlige blodprøver, og ikke vaert på topp. Derfor vil jeg vaere tålmodig, sier Pedersen.

– Var veldig sur

I par med Pedersen havnet Sindre Henriksen tidlig i ubalanse på lørdagens 1500 meter, men unngikk fall i svingen, som i verste fall kunne ført til nedrykk til B-gruppen.

– Jeg var veldig sur på rommet etter feilen på 1500 meter. Det er lov å kjenne litt på det, så lenge man ikke blir vaerende sur, sier Henriksen til BT.

Det var dermed en revansjesu­gen Henriksen som stilte til start på 5000 meter i B-gruppen. Resultatet ble en femteplass, drøyt tre og et halvt sekund bak pallen, som ville gitt opprykk til A-gruppen.

– Jeg beholdt roen og gikk en av mine beste 5000 meter. Det er typisk at nivået i B-gruppen er høyt i starten, for jeg holdt et nivå som normalt ville gitt opprykk, men det er bare å fortsette slik, sier Henriksen, som satser på 1500 og 5000 meter.

Allerede neste helg er det ny runde i verdenscup­en. En busstur unna Obihiro, til Tomakomai, skal verdens beste skøyteløpe­re konkurrere utendørs.

 ?? ARKIVFOTO: SERGEJ GRITS, AP ?? FIRE ØVERSTE: Håvard Holmefjord Lorentzen åpnet verdenscup­en med første-, andre-, tredje- og fjerdeplas­s.
ARKIVFOTO: SERGEJ GRITS, AP FIRE ØVERSTE: Håvard Holmefjord Lorentzen åpnet verdenscup­en med første-, andre-, tredje- og fjerdeplas­s.
 ?? ARKIVFOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? TÅLMODIG: Sverre Lunde Pedersen har vaert syk i høst, men fikk gode svar i japanske Obihiro. – Jeg vil vaere tålmodig, sier Pedersen.
ARKIVFOTO: TT NYHETSBYRÅ­N TÅLMODIG: Sverre Lunde Pedersen har vaert syk i høst, men fikk gode svar i japanske Obihiro. – Jeg vil vaere tålmodig, sier Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway