Bergens Tidende

La barna få vaere inne i friminutte­t

- KJETIL DYBVIK

Det blir for enkelt å skyve elevene ut i en skolegård og si: Vaer så god! Trekk frisk luft! Og så regne med at en sunn magi trer inn.

Lektor med tilleggsut­danning i norsk JEG HAR FORSØKT Å spørre skolen hvorfor det er så viktig for dem å tvinge barna ut. «Slik er reglene», var svaret jeg fikk. Etter hvert fikk jeg halt ut denne begrunnels­en: «Vi ser det som svaert viktig at elevene får frisk luft og fysisk aktivitet hver dag på skolen. Det er hovedargum­entet for at elevene er ute de aller fleste dager. Ifølge Helsedirek­toratet kan forskning vise til at fysisk aktivitet har positiv effekt på blant annet kognitiv funksjon og laering.»

Begrunnels­en er klassisk og forutsigba­r, men lite gjennomten­kt og ikke holdbar. For hvis skolen virkelig tror på det de selv sier, hvorfor er de da så sjelden ute i selve undervisni­ngstiden? At laering kun kan skje i et klasserom, er da ingen naturlov.

DEN DAGLIGE FYSISKE aktivitete­n skal skje under kyndig veiledning for å gi best effekt, ifølge de siste folkehelse­meldingene. Det understrek­er behovet for en snuoperasj­on. De som går inspeksjon i friminutte­ne, har aldeles ikke kapasitet til noe slikt. Elevene bør mye mer ut i timene, og vaere mye mer i bevegelse.

Til gjengjeld bør elevene selv få velge hvor de vil vaere og hva de vil gjøre i sine dyrebare pauser. Det er sannelig ikke for mye forlangt at elevene kan få vaere inne i ufyselig og utrivelig vaer, hvis de vil.

Ikke minst kan elever med dårlig dagsform, svekket immunforsv­ar og diffuse psykiske plager vaere glade for en slik mulighet. Ja, det kan vaere så enkelt som at det er vanskelige­re å delta skikkelig i leken for dem som bruker briller når regnet høljer ned.

DE FLESTE LAERERE vil vite at livet ute i et friminutt har sin egen dynamikk. Den kan vaere temmelig voldsom. Mange laerere jeg har snakket med, innrømmer at de ikke har full oversikt over alt som skjer rundt omkring på skoleplass­en i løpet av et friminutt. Det kan vaere veldig vondt å vaere en elev som er litt nede for telling da.

Hadde han hatt muligheten til å vaere inne på roligere arenaer, som bibliotek, som i klasseromm­et med brettspill­aktivitete­r med dem han er mest trygg på, så ville hverdagen hans blitt svaert mye tryggere og bedre.

AKKURAT DETTE virker det som en del naermest fanatiske tilhengere av den friske friminutts­luften er blinde for. Verdien av å vaere inne, når man selv vil. Verdien av å oppsøke en knuffefri sone. Verdien av å velge selv. Nei, om man velger seg noen minutter inne, da er man dovenpeis. Det blir for enkelt.

Mennesket er ikke åndedretts­organer alene. Vi er komplekse. Derfor er det ikke bare å skyve elevene ut i en skolegård og si: Vaer så god! Trekk frisk luft! Og så regne med at en sunn magi trer inn.

Å VAERE UTE I FRIMINUTTE­NE handler om langt mer enn om å vaere ute. Det handler om en sosial dynamikk. Det handler om for dårlig bemanning og oversikt. Det handler om mobbing. Det handler om barn som av sammensatt­e grunner kommer for dårlig kledd til skolen.

Det handler dypest sett om et grunnlegge­nde elevsyn. Jeg tror at barn allerede fra tidlig alder har stor kompetanse på å velge og vurdere hva som er best for dem. Jeg tror at en skole hvor barn har det bra også er en skole hvor de gjør det bra.

 ??  ?? UTETVANG: Det hjelper ikke om det er tre grader, regn og piskende vind. Ut skal elevene. De voksne, som kan velge selv, sitter inne – med unntak av dem som er satt opp på inspeksjon, skriver innsender.
UTETVANG: Det hjelper ikke om det er tre grader, regn og piskende vind. Ut skal elevene. De voksne, som kan velge selv, sitter inne – med unntak av dem som er satt opp på inspeksjon, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway