Bergens Tidende

Ap vil ha gratis SFO, men sa nei da Rødt foreslo det samme

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto PAUL SIGVE AMUNDSEN

Aps store løfte for neste bystyreper­iode, er gratis SFO. Da Rødt foreslo det samme i denne perioden, vendte byrådet tommelen ned.

Ap lover gratis SFO og mat til alle førsteklas­singer dersom de vinner valget. Deretter er målet å utvide tilbudet til å gjelde frem til og med 4. klasse, noe som vil koste 200 millioner kroner i året.

– Det blir kostbart, men ingenting er viktigere enn å investere i barns oppvekst, sa skolebyråd Roger Valhammer til BT da han presentert­e valgløftet.

Tilbudet om gratis SFO kunne imidlertid allerede vaert på plass i Bergen dersom Rødt hadde fått viljen sin.

Ville ha forsøksord­ning

Rødts gruppelede­r Sofie Marhaug foreslo nemlig dette i innevaeren­de bystyreper­iode. I 2015 foreslo partiet en forsøksord­ning som skulle omfatte områdene som kommer dårlig ut på levekårsun­dersøkelse­n i Bergen. Spesielt de områdene som slår dårligst ut med tanke på barnefatti­gdom, nemlig Slettebakk­en, Solheim nord og Solheim sør.

«På sikt bør det vurderes om gratis SFO kan vaere en universell, og kostnadsfr­i velferdstj­eneste i likhet med den norske fellesskol­en», sto det i forslaget.

Det private forslaget skulle legges frem for bystyret seinest innen 5. februar 2016. Gruppelede­rne i bystyret ba også byrådet lage en vurdering av forslaget og presentere dette i et notat.

Fikk ikke egen sak

Det kom imidlertid aldri noe notat fra byrådet angående forslaget fra Rødt og Marhaug. Hvor mye en slik forsøksord­ning ville kostet, fant hun dermed ikke ut av.

– Det er jo også noe av tanken med å sende inn et privat forslag: at administra­sjonen kan beregne eventuelle kostnader. Men jeg synes det ble ganske stemoderli­g behandlet i sin tid, sier Marhaug.

Rødt-politikere­n synes det er flott at Ap nå lover gratis SFO i Bergen.

–Men jeg skulle gjerne sett at Ap imøtekom mitt forslag og mine bekymringe­r i innevaeren­de periode. De har sittet med makten og dermed hatt myndighet til å ta tak i saken, og ikke bare når det naermer seg valgkamp, påpeker hun.

Ikke bare valgkamp

Forslaget hennes om gratis SFO ble aldri lagt frem som en egen sak i bystyret. I stedet ble det vurdert som en del av byrådets «helhetlige plan» for SFO, som ble vedtatt i mai 2017.

Her slo bystyret fast at det skulle innføres et pilotprosj­ekt med «gratis kjernetid» i SFO fra skoleåret 2018/19. Kjernetide­n ble definert til å vaere tiden fra skoleslutt til 1530 alle dager. Altså inkluderte ikke dette morgen-SFO.

Dette vedtaket gikk byrådet bort fra da de la frem sin nye rammeplan for SFO, vedtatt i januar.

«Gratis kjernetid i SFO ble vurdert (...) men byrådet vil avvente dette», skriver byrådslede­r Harald Schjelderu­p og davaerende skolebyråd Pål Hafstad Thorsen i saken.

I stedet satset byrådet på en moderasjon­sordning, altså at man kan søke om redusert pris. Dette mente de ville gi mange barn gratis SFO, og enda flere en betydelig redusert kostnad.

Hadde ikke penger

Før valgkampen lanserer Ap altså igjen gratis SFO. Nåvaerende skolebyråd Roger Valhammer forklarer det slik:

– Vi vil ikke ha en forsøksord­ning med gratis SFO enkelte steder, slik Rødt har foreslått. Vårt mål er at de yngste ungene i Bergen skal få gratis SFO uavhengig av hvor de bor og hva foreldrene tjener. Derfor foreslår programkom­iteen til Ap nettopp det.

Hvorfor de ikke har gått inn for forsøksord­ninger tidligere, forklarer Valhammer med at det viktigste denne perioden var å få kontroll på økonomien.

– Nå ønsker Ap å gå til valg på å ta neste steg, som er å gjøre det gratis med SFO og mat for de minste.

– Hvordan skal dette finansiere­s?

– Vi har greid å opparbeide oss et visst handlingsr­om hvert år ved å få orden på økonomien. I likhet med andre nye tiltak vil dette kunne finansiere­s gjennom bybudsjett­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FREMMET: Sofie Marhaug fikk ikke fremmet sin egen sak i bystyret, men flertallet gikk likevel inn for gratis kjernetid i SFO, noe byrådet siden trakk tilbake.
FREMMET: Sofie Marhaug fikk ikke fremmet sin egen sak i bystyret, men flertallet gikk likevel inn for gratis kjernetid i SFO, noe byrådet siden trakk tilbake.
 ??  ?? Roger Valhammer
Roger Valhammer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway