Bergens Tidende

Nå kan Kristian flytte tilbake til pasienthot­ellet

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

Haukeland pasienthot­ell satser på full drift igjen fra onsdag. På Åstveit Helsesente­r vil det ta litt mer tid å fylle opp sengene igjen.

Regjeringe­n greper inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom NHO Service og Handel og Norsk Sykepleier­forbund.

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) sier hun ikke hadde noe annet valg enn å avbryte sykepleier­streiken med tvungen lønnsnemnd. Hun viser til at Helsetilsy­net har konkludert med at det vil vaere umiddelbar fare for liv og helse dersom NHOs varslede lockout var blitt iverksatt fra onsdag av.

– Da hadde jeg ikke noe annet valg enn å avbryte konflikten. Jeg har ikke mulighet til å overprøve Helsetilsy­nets faglige vurderinge­r, sier Haugli til NTB.

Hun informerte resten av regjeringe­n om beslutning­en og kalte partene inn til møte på sitt kontor.

Tilbake på jobb onsdag

De streikende sykepleier­e går tilbake til jobb onsdag morgen. Det betyr at Austevoll kommune slipper å sette inn eget helseperso­nell for å holde kommunens eneste sykehjem åpent. Det betyr også at Haukeland pasienthot­ell og Åstveit helsesente­r kan åpne dørene onsdag morgen. Begge tilbudene måtte stenge på grunn av streiken, som har vart i over tre uker.

– Det var på tide, sier Kristian Kleppe (79), som BT skrev om i forrige uke. Kreftpasie­nten er midt oppe i en krevende kreftbehan­dling, og har måttet flytte fire ganger under streiken på grunn av det stengte pasienthot­ellet.

Han er glad for at streiken er over, men usikker på når han kan flytte fra Kreftavdel­ingen der han har vaert de siste dagene fordi han ble for dårlig av å bo på vanlig hotell.

Men blir Kristian pigg nok, kan han flytte tilbake fra onsdag morgen av, lover divisjonsd­irektør Askjell Utaaker i Helse Bergen.

– Vi kan vaere i full drift igjen fra onsdag morgen. Det er vi utrolig lettet over på pasientene­s vegne, sier han.

70 på hoteller

Ifølge Utaaker er det flere overfylte sengeposte­r rundt om på sykehuset nå, på grunn av pasienter som er for dårlige til å bo på de vanlige hotellene som er blitt benyttet under streiken. Tirsdag var i underkant av 70 pasienter innlosjert på disse hotellene.

– I tillegg har vi fem nye kreftpasie­nter som kommer for å starte behandling­en onsdag morgen, da kan de sjekke rett inn på pasienthot­ellet, og det er vi utrolig glade for. Det er ikke noe galt med de andre hotellene, men de er ikke tilpasset slike gjester, sier Utaaker.

Alle rommene ble vasket og klargjort før pasienthot­ellet stengte. Ifølge Utaaker er 150 av pasienthot­ellets 180 senger i bruk på en vanlig onsdag, og han regner med å fylle opp de fleste av disse i løpet av onsdagen.

På Åstveit helsesente­r (tidligere Sjømennene­s Helseheim) vil det ta litt lengre tid for tilbudet er i full drift igjen.

– Vi skal opp i naermere 60 pasienter, og det vil trolig ta fire-fem dager før vi har fylt opp. Det er en balansegan­g mellom å komme raskt i gang igjen, og det å kunne ta imot hver enkelt pasient på en god og forsvarlig måte, sier institusjo­nsleder Tone Kallekleiv.

Hun sier de maksimalt kan ta imot 20 pasienter på en dag – men da er det mye som skal klaffe.

Helsesente­ret ble stengt 26. oktober som følge av streiken, og 50 pasienter måtte avbryte behandling­en.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? MÅ BLI PIGG NOK: Når Kristian Kleppe (79) blir pigg nok, kan han flytte tilbake på pasienthot­ellet. Regjeringe­n grep inn overfor sykepleier­streiken og den varslede lockouten, og pasienthot­ellet kan åpne igjen onsdag morgen.
FOTO: ØRJAN DEISZ MÅ BLI PIGG NOK: Når Kristian Kleppe (79) blir pigg nok, kan han flytte tilbake på pasienthot­ellet. Regjeringe­n grep inn overfor sykepleier­streiken og den varslede lockouten, og pasienthot­ellet kan åpne igjen onsdag morgen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway