Bergens Tidende

Kvinnefluk­t fra Ap i Bergen

– Jeg har bedre ting å bruke tiden min på enn å vaere stemmekveg, sier Natacha Vallebona Rivera. Hun er en av 20 kvinner som ikke tar gjenvalg for Ap i bystyret.

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA foto PAUL SIGVE AMUNDSEN

Om kort tid presentere­r nominasjon­skomiteen til Ap i Bergen en liste over hvem de mener bør represente­re partiet i bystyret i neste periode. Ekstra krevende denne gangen har det vaert å rekruttere kvinner. Av 35 kandidater som stilte til valget for tre år siden, har nemlig hele 20 takket nei til gjenvalg.

En av dem er Natascha Vallebona Rivera, lokallagsl­eder i Laksevåg og fast møtende bystyrerep­resentant.

– Spilleromm­et er ganske begrenset når du inngår i et byråd med flere partier i. Rollen til bystyregru­ppen er ikke sånn som den burde vaere. Det meste er bestemt på forhånd, sier Rivera, som omtaler sin egen rolle som «stemmekveg» for byrådet i bystyret.

– Da har jeg bedre ting å bruke livet mitt på, sier hun.

Tar for mye tid

BT har tatt kontakt med samtlige som sto på Aps valgliste i Bergen i 2015 og hørt om de tar gjenvalg, og eventuelt hvorfor ikke. Kartleggin­gen viser at det først og fremst er de kvinnelige kandidaten­e litt lenger ned på listen som ikke vil mer.

Helt på topp er situasjone­n helt annerledes. Alle de fem kvinnene som var inne på kumulert plass sist, det vil si sikker plass, tar gjenvalg.

De fleste begrunner sitt valg om å trappe ned med at politikken tar for mye tid. En av dem er Siw-Anita Lien, som nå gir seg etter tolv år i bystyret.

– Jeg fikk barn i denne perioden, og nå vil jeg bruke tiden annerledes. Politikk tar mye av fritiden, og nå må politikken vike, sier Lien.

Hun påpeker at flere av dem som sto på listen ved forrige valg hadde vaert med lenge, og ser ikke noe dramatikk i at det blir en del utskiftnin­ger.

Som leder for Ap-gruppen i helsekomit­een, har hun blant annet vaert leder for Natacha Vallebona. Sistnevnte­s påstan-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway