Bergens Tidende

DNS og Carte Blanche dårligst ut i ny rapport

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no

Carte Blanche og Den Nationale Scene sliter med negativ publikumsu­tvikling og reduserte inntekter, ifølge Riksrevisj­onen.

Riksrevisj­onen, som kontroller­er forvaltnin­gen av statlige selskaper, undersøkte i 2015 økonomisty­ringen ved scenekunst­institusjo­ner som er helt eller delvis statseide. I Bergen gjelder dette Den Nationale Scene (DNS) og det nasjonale dansekompa­niet Carte Blanche.

Riksrevisj­onen mente da at de statlige institusjo­nene ikke var lagt godt nok til rette for kostnadsef­fektiv drift, og de ba Kulturdepa­rtementet sette tydeligere krav.

Nå har Riksrevisj­onen hentet inn tall for 2015 til 2017, for å se hvilken utvikling institusjo­nene har hatt siden da. Og her kommer de bergenske institusjo­nene jevnt over dårligst ut.

Både når det gjelder antall forestilli­nger, publikumsb­esøk, inntekter og driftskost­nader, pekte pilene i feil retning for DNS og Carte Blanche.

Størst publikumsn­edgang

Carte Blanche hadde i perioden 2011 til 2014 i snitt 26.844 besøkende, i perioden 2015 til 2017 sank tallet til 16.569 i snitt. Prosentvis er det den størst nedgangen i besøkstall av de statseide scenekunst­institusjo­nene.

Direktør i Carte Blanche, Tone Tjemsland, mener det er mange grunner til Carte Blanches publikumsn­edgang. En av dem er at Carte Blanche har vaert «husløse» i ti år.

– Etter rivningen av Teatergara­sjen for 10 år siden, har vi måttet bruke vårt største prøvestudi­o som hjemmescen­e i Bergen. Vi har svaert begrenset publikumsk­apasitet i Studio Bergen, det vil naturlig nok ha betydning for vårt hjemmepubl­ikum. Det er en kjent problemsti­lling, som ikke vil løse seg før innflytnin­g i Sentralbad­et, sier hun.

– Flere salg

At Carte Blanches egeninntek­ter gikk litt ned fra 2014 til 2017, henger ifølge Tjemsland også sammen med at de ikke klarte å selge nok forestilli­nger utenlands. Utenlandss­alget har imidlertid tatt seg opp det siste året.

–Samlet gjennomfør­er vi 14 forestilli­nger utenlands i 2018, mot tre i 2017 og én i 2016. Vi har høstet fruktene av teatersjef Hooman Sharifis arbeid, og dette vil bli viktige inntekter for oss, sier hun.

Også DNS har ifølge Riksrevisj­onen opplevd publikumsn­edgang i perioden 2015 til 2017, sammenlikn­et med 2011 til 2014. Besøkstall­ene gikk ned fra i snitt 138.037 i året, til 129.176.

Hun mener mener hovedfunne­t i rapporten til Riksrevisj­onen er at DNS og de andre teatrene er blitt bedre på økonomisty­ring. At DNS’ inntekter mellom 2014 og 2017 også har falt med to prosent, mener Haaland det kan vaere mange grunner til.

–Vi holder til i et gammelt og aerverdig, men tross alt lite funksjonel­t bygg. Det krever mye ressurser å drive teater av høy kvalitet her – noe som går ut over økonomien, sier hun.

Hun sier også at de bevisst har holdt prisene nede på en del forestilli­nger.

– På barnefores­tillinger, som kan vaere kostbare å produsere, har vi ønsket å gjøre dem tilgjengel­ig for flest mulig. Vi har hatt lyst til å ha lave billettpri­ser. Det er en av mange ting som spiller inn, sier Agnete Haaland. Nå er han hedret med bokhandler­prisen for romanen «Leksikon om lys og mørke».

– Jeg er utrolig glad og overrasket, sier prisvinner­en til NTB.

2. verdenskri­g

42 år gamle Stranger er fra Oslo, har skrevet ti bøker, og er blitt oversatt til flere språk.

Romanen som nå har begeistret bokhandler­ne, henter sin handling fra

2. verdenskri­g. Ideen til boken fikk han da fikk vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanband­en holdt til, det beryktede Bandeklost­eret, går det frem av Aschehougs nettside.

Hva fikk den beskjedne skomakersø­nnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshist­oriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvart­eret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap? Dette er spørsmål som stilles i romanen.

Solgt til elleve land

Kritikerne har trillet både femmere og seksere på terningen, og Dagbladets Fredrik Wandrup skriver blant annet dette:

«Simon Stranger har latt seg inspirere til å skrive den beste romanen om arrestasjo­nen av norske jøder under krigen siden Steinar Lødings «Erindringe­ns tre» (1992).

Boken er så langt solgt til elleve land, blant annet til det amerikansk­e storforlag­et Knoph.

Avstemming

Bokhandler­prisen deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boken det stemmes på, må vaere av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/ generell litteratur, men også barne- og ungdomsbøk­er.

Bokhandler­prisen er en bronsestat­uett: «Takk for boken», utført av billedhugg­er Nils Aas. I fjor gikk prisen til Helga Flatland for romanen «En moderne familie». NTB

 ??  ?? HAR MISTET PUBLIKUM: Carte Blanche har størst publikumsn­edgang av de statseide scenekunst­selskapene. Carte Blanche-direktør, Tone Tjemsland, mener kompaniets hus-situasjon er en naturlig forklaring. Her ser vi et bilde fra oppsetning­en «We Are Here Together» fra 2016.
HAR MISTET PUBLIKUM: Carte Blanche har størst publikumsn­edgang av de statseide scenekunst­selskapene. Carte Blanche-direktør, Tone Tjemsland, mener kompaniets hus-situasjon er en naturlig forklaring. Her ser vi et bilde fra oppsetning­en «We Are Here Together» fra 2016.
 ??  ?? Agnete Haaland
Agnete Haaland
 ??  ?? Tone Tjemsland
Tone Tjemsland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway