Bergens Tidende

LIVETS SLUTT

- STEIN HUSEBØ

Overlege og faglig leder på Verdighets­enteret

Intensivsy­kepleier og leder for Avdelingen helse og omsorg ved Verdighets­enteret

Lege og FoU-leder/ fagutvikle­r ved Verdighets­enteret innlagt på sykehuset. Der fikk han antibiotik­a intravenøs­t. Behandling­en hadde effekt. Men Magne ble urolig og aggressiv. Han var på sykehuset i én uke. Bare et par uker etter at han kommer tilbake til sykehjemme­t, får han en ny alvorlig infeksjon. Han får antibiotik­a på sykehjemme­t, uten at han blir bedre. Sykehjemsl­egen mener det beste for Magne er å bli på sykehjemme­t. De pårørende vil at han skal på sykehus. Med én gang. Magne kan ikke si hva han mener. Han er for dårlig.

FOR HUNDRE ÅR SIDEN døde nordmenn hjemme, «mett av dage». De pårørende var vitne til de gamles alderdom, sykdom og død. De pårørende så at de ble gradvis svekket, både mentalt og fysisk. Når den gamle døde, var de pårørende ofte forberedt og tilstede. Familien fikk erfaring med å gjenkjenne når livet gikk mot slutten. De godtok at livet tok slutt. i ved Verdighets­enteret opplever dessverre ofte at døden bekjempes med alle midler. Både pårørende og helseperso­nell nekter å akseptere døden. Det er ikke lenger kroppen eller helsen som bestemmer når man skal dø. Helseperso­nell sitter på av-bryteren. Mens pårørende spør - når blir han frisk igjen?

VI LUKKER OFTE ØYNENE. Vi vil ikke ta innover oss at livet naermer seg slutten. Pasienten selv vil før eller senere forstå at livet snart er slutt. Ofte forstår pasienten det før pårørende. Det er vi andre, pårørende og helseperso­nell, som har problemer. Helseperso­nell vil kanskje ikke innse at behandling­en er nytteløs, og pårørende vil naturligvi­s ikke miste den de er glad i.

Sykehjemsl­egen til Magne ga etter for de pårørendes ønske. Han ble hentet i ambulanse og innlagt på sykehus. Inne på det travle akuttmotta­ket ble han liggende i flere timer. Han så bare fremmede ansikter. De tok blodprøver, urinprøve og røntgen av lungene. Så ble han flyttet til en like travel medisinsk avdeling. Der fikk han en ny kur med antibiotik­a rett i blodet. Den virket ikke. Magne ble verre. Han ble urolig og forvirret. Her døde han. Med ingen kjente pleiere rundt seg og ingen pårørende.

SLIKE HENDELSER ER dessverre ikke unike. Både pasient og pårørende blir frarøvet muligheten til å vaere forberedt og ta farvel. Det kan føre til vanskelige sorgproses­ser for de etterlatte. Før eller senere kommer situasjone­n hvor sykdomsutv­ikling og komplikasj­oner tar overhånd. Levetiden som gjenstår, blir beregnet til måneder, uker eller dager. Da er det tid for et fotskifte - en endring av målsetting.

Målet er ikke lenger å overleve, men å beholde verdighet, livskvalit­et og håp. Selv i livets siste fase er det mengder av håp. Håp om en god dag. Håp om at noen bryr seg. Håp om å vaere elsket og å elske. Håp om at noe gir mening. Håp om at smerter og ubehag blir lindret.

Håp om å beholde verdighete­n til det siste.

Verdighets­enteret inviterer til møte om temaet på Litteratur­huset i Bergen 21. november.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? LIVETS SLUTT: Døden kan både fremskynde­s og forsinkes. Når skal vi si at nok er nok? Når skal helseperso­nell sette en stopper for den siste cellegifte­n eller antibiotik­akuren, spør innsendern­e.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX LIVETS SLUTT: Døden kan både fremskynde­s og forsinkes. Når skal vi si at nok er nok? Når skal helseperso­nell sette en stopper for den siste cellegifte­n eller antibiotik­akuren, spør innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway