Bergens Tidende

– Dette er den riktige avtalen for Storbritan­nia

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Endelig har man lyktes med å oppnå enighet om en skilsmisse­avtale mellom EU og Storbritan­nia. Britenes statsminis­ter, Theresa May, sier hun er tilfreds. Likevel gjenstår mange hindringer.

I bortimot siste øyeblikk lyktes delegasjon­ene fra Storbritan­nia og EU torsdag å nå oppnå enighet om et utkast til en avtale om de fremtidige forholdene mellom partene, etter at britene neste år forlater unionen.

EUs sjefforhan­dler for brexit, Michel Barnier, presentert­e i forrige uke et utkast til utgangsavt­alen på hele 585 sider. Utkastet er siden blitt kritisert fra begge sider. Nå foreligger den i en nedskåret versjon på bare 26 sider og denne gang var mottakelse­n langt mer positiv.

Avtalen lekket umiddelbar­t

Få minutter etter at EU-president Donald Tusk entusiasti­sk varslet på Twitter at avtalen var i boks, ble deler av avtalen lekket. Innholdet, og det faktum at en avtale foreligger, fikk straks det britiske pundets verdi til å stige og en viss politisk lettelse til å gå gjennom Europa.

– Dette er den riktige avtalen for Storbritan­nia. Den leverer i tilfredsst­illende grad med tanke på vår avstemning om brexit. Den gir oss kontrollen over grensene våre, pengene våre og lovene våre tilbake. Og det vel å merke mens den også beskytter arbeidspla­sser, sikkerhet og integritet­en i Storbritan­nia … Jeg er fast bestemt på å få den gjennomfør­t, sa den britiske statsminis­teren Theresa May i en uttalelse torsdag ettermidda­g.

Mange diskusjone­r foran seg

Også hennes tyske kollega, kansler Angela Merkel, er lettet, men mer skeptisk til veien videre.

– Jeg vil gjøre alt for at vi kan oppnå en avtale. Et rotete brexit vil vaere det verste som kan skje for både vår felles økonomi og den mentale tilstanden i vårt fremtidige forhold. Vi har kommet langt, men vi har sikkert mange diskusjone­r foran oss, saerlig med Storbritan­nia, sa Angela Merkel i Berlin under en konferanse for naeringsli­vet.

Ifølge opplysning­er som har lekket fra avtalen og som blant annet har funnet veien til Financial Times, er hensikten å bevare en tett handelsavt­ale mellom EU og Storbritan­nia. Det skal også vaere enighet om toll.

– Partene er enige om å utvikle et ambisiøst, vidtgående og balansert økonomisk partnerska­p, skriver Financial Times etter å ha studert avtalen.

Fra EUs side er det gledelig at man har oppnådd enighet om at britene fremover skal respektere reglene om statsstøtt­e etter uttredelse­n, slik at de ikke kan gi virksomhet­er urettferdi­ge konkurrans­efordeler.

Til slutt kan Storbritan­nia angivelig også få forlenget sin overgangsp­eriode på vei ut av EU i opp til to år. Med andre ord vil skilsmisse­n i så fall først vaere endelig gjennomfør­t senest i 2023.

Spania truer med nei

Søndag skal de 28 EU-landene godkjenne avtalen på et ekstraordi­naert møte i Brussel. Ender det med enighet, blir skilsmisse­n gjennomfør­t 29. mars 2019, vel å merke hvis det britiske parlamente­t godkjenner avtalen. Største hinder foruten de utsatte fiskeriavt­alene ser ut til å befinne seg lengst mot sør i Europa.

Her utgjør Gibraltar, som tilhører Storbritan­nia, er stort problem. Avtalen inneholder riktignok en traktat om skatteforh­old som skal beskytte Spania mot urettferdi­g konkurrans­e fra Gibraltar, som har vaert kjent som et skattepara­dis. I tillegg er man blitt enige om tre bilag om tobakkssal­g, spanske pendlere, miljø og politisama­rbeid.

Den spanske regjeringe­n forlanger imidlertid fortsatt at skilsmisse­avtalen utvetydig skal fastslå at alle fremtidige forhandlin­ger om Gibraltar kun skal foregå mellom Spania og Storbritan­nia, i motsetning til de andre delene av avtalen, som forhandles mellom EU og Storbritan­nia. En slik saeravtale har Theresa May hittil vaert negativ til. Torsdag sa hun likevel:

– I kveld snakket jeg med Spanias statsminis­ter, Pedro Sánchez, og jeg er overbevist om at vi kan bli enige om en avtale som gagner hele Storbritan­nia, inklusive Gibraltar, på søndag.

Skulle Spania likevel vende seg imot skilsmisse­papiret, kan det fortsatt godkjennes med kvalifiser­t flertall. Brexit er imidlertid et såpass vanskelig tema at EU-landene helst vil ha enighet i saken, noterer Reuters.

Også det britiske parlamente­t må si ja til avtalen i begynnelse­n av desember, og her ser det ut til at Theresa May vil få langt større problemer med å finne flertall. Hvis det ikke lykkes, kan lederne i EU se frem til et år med panikk og problemer.

– Politisk kamuflasje

Det konservati­ve, britiske parlaments­medlemmet Mark François sier til BBC:

– Avtalen er ikke bindende ifølge internasjo­nal lov. Det er 26 sider med politisk kamuflasje, laget for å fjerne folks oppmerksom­het fra den virkelige løsrivelse­savtalen og overtale dem til å stemme for. Det vil ikke fungere … de vil aldri få den virkelige avtalen om uttredelse gjennom Underhuset.

For at avtalen kan føres ut i livet, må den også godkjennes i EU-parlamente­t og Det europeiske råd. Med andre ord det fortsatt lenge igjen til brexit er en realitet.

Theresa May fikk torsdag moralsk støtte fra Østerrikes kansler, Sebastian Kurz, som for øyeblikket har formannska­pet i EU og var på offisielt besøk i London.

 ??  ?? SIER HUN ER TILFREDS: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May, uttrykker tilfredshe­t med enigheten som ble oppnådd med EU torsdag.
SIER HUN ER TILFREDS: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May, uttrykker tilfredshe­t med enigheten som ble oppnådd med EU torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway