Bergens Tidende

Liv Marit (30) har gått fra vikariat til vikariat i syv år

I mange yrker er det «lett» å komme seg inn i vikariater, men vanskelig å få fast jobb. Det har Liv Marit Steen fått smertelig erfare.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no foto JON INGEMUNDSE­N

eFor Steen blir det gjerne vikariater som varer maks seks måneder av gangen.

Hjemmevaer­ende noen år

Hun er fagutdanne­t barne- og ungdomsarb­eider, men etter at Liv Marit Steen fikk fagbrevet høsten 2011, har hun ikke fått en eneste fast jobb innen yrket.

De første årene av arbeidsliv­et valgte Steen å vaere hjemme med barna, kombinert med en 27 prosents stilling i butikk.

Da barna startet på skolen, skulle jobbsøking­en vise seg å bli vanskelig for firebarnsm­oren.

Har prøvd mye

Nå er 30-åringen i sitt fjerde år med intens jobbsøking. Det beste tilbudet hun har fått, er et vikariat på et halvt år.

– Jeg har vaert ringevikar, både i barnehage, butikk og som renholder. Jeg har også tatt truckfører­beviset og ulike kurs i håp om at det skulle hjelpe.

Nå, syv år etter fagbrevet, sitter Steen med en ti prosents stilling som kafévert og ringevikar som barne- og ungdomsarb­eider i en lokal barnehage.

Hull i CV-en

Årsaken til at hun fortsatt er «evig vikar», tror hun er sammensatt, mener kvinnen fra Hå i Rogaland.

– Det er nok en kombinasjo­n av få stillinger der jeg bor, og at mange stillinger i barnehagen­e gis til menn. Det kom også ny reform i år som vil ha flere barnehagel­aerere inn i barnehagen­e. Den siste barne- og ungdomsarb­eiderstill­ingen jeg var inne i, ble som følge av dette omgjort til en barnehagel­aererstill­ing.

– Arbeidsgiv­ere ser på CV-en min at jeg ikke har hatt fast arbeid tidligere. Jeg prøver så godt jeg kan å sy CV-en sammen, men jeg får ofte spørsmål om hvorfor det er så mange hull, fortsetter 30-åringen.

Vanskelig å få fast jobb

I de fleste yrker pågår bruk av vikarer, påpeker karriereve­ileder Ann Heidi Lyngstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway