Bergens Tidende

En forestilli­ng det står

-

Vigdis Hjorths utfordrend­e tekst er blitt en forestilli­ng der mange briljerer. Ikke minst teatersjef Agnete Haaland selv.

VALGET OM Å sette opp «Arv og miljø» som urpremiere på Den Nationale Scene, er kanskje det aller modigste og mest overrasken­de valget teatersjef Agnete Haaland har gjort i sin sjefsperio­de.

På teaterets hjemmeside skriver de at dette er en «kraftfull iscenesett­else av Hjorths bestselger». Det er vanskelig å tenke seg at denne forestilli­ngen ville sett dagens lys, hvis det ikke hadde vaert for at romanen ble en salgssukse­ss.

I tillegg reiste den debatten om «virkelighe­tslitterat­uren», som fremdeles ikke har lagt seg.

FÅ AV HJORTHS ROMANER er egentlig mer uegnet som teater enn denne. Hjorth har skrevet en svaert langsom bok, der tankerekke­r sakte vokser seg større, full av nyanser, tvil og tro, nølende og forsiktig. Ikke minst er den full av eposter, brev, sms-er og telefonsam­taler.

Historien handler om jeg-personen Bergljots (Kjersti Elvik) indre livskamp, som blir dratt frem av et (forholdsvi­s) verdslig arveoppgjø­r om to hytter på Hvaler.

Det er på en måte en fortelling der ingenting skjer, samtidig som alt utspiller seg.

Kjersti Elvik fyller virkelig hele den store tomme scenen alene, men best er det når hun kommer tett på oss. Noe som egentlig gjerne kunne skjedd oftere.

DA JEG LESTE AT forestilli­ngen ble omtalt som en tv-produksjon, var det noe som vekket skepsis hos meg.

Jeg følte jeg har sett nok forestilli­nger i det siste der mye av handlingen er lagt på et bakrom og filmet med hodekamera eller ustødig hånd. Litt distansert og fjernt.

Heldigvis er løsningen regissør Kjersti Horn har valgt, alt annet enn dette. Bergljot er alene i et helt tomt scenerom. Alt er blottstilt og nakent. På en stor skjerm hevet over scenen dukker hennes medskuespi­llere opp.

Det blir mye rastløs vandring og mange utbrudd for Bergljot, og formspråke­t fremstår etter hvert noe repetitivt.

ELVIK GJENFORTEL­LER handlingen og «setter over» til samtaler med søsteren Astrid (Agnete Haaland) eller moren (Wenche Kvamme), ungene, kjaeresten (Pål Røn-

 ??  ?? FORKORTET: Det man i boken har mange hundre sider å oppleve utviklinge­n, alvoret og alle sammenheng­ene på, blir noe forkortet og mer eksplosivt i sceneversj­onen, skriver Charlotte Myrbrå
FORKORTET: Det man i boken har mange hundre sider å oppleve utviklinge­n, alvoret og alle sammenheng­ene på, blir noe forkortet og mer eksplosivt i sceneversj­onen, skriver Charlotte Myrbrå

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway