Bergens Tidende

Forbløffen­de ustrukture­rt om fascineren­de bergenser

-

Fantes det gode nordmenn i Vidkun Quislings regjering? Og var en av dem kronprins Olavs far?

Bomann-Larsen kunne ikke slå entydig fast at Mauds livlege Sir Francis Laking var far til gutten som ble norsk konge, og Synnestved­ts indisier for at det i stedet var Irgens, er enda spinklere.

Men han har noen opplysning­er som heller ikke er så lette å avvise, i hvert fall ikke ut fra kildemater­ialet han selv oppgir.

HVIS DETTE VIRKER litt rotete, så er det fordi boken om Irgens er forbløffen­de ustrukture­rt.

Synnestved­t sitter på en flott historie om en mann som i rettsoppgj­øret stort sett høstet rosende omtale, også av ledere i Hjemmefron­ten, men som utvilsomt hadde meldt seg inn i Nasjonal Samling og gått i tjeneste for okkupanten­e som kommissari­sk statsråd.

UT FRA BOKENS tittel kan det virke som om Synnestved­t først og fremst vil problemati­sere at begrepet «svik» blir brukt om en mann som hadde ideelle grunner for å handle som han gjorde, og som stort sett obstruerte påbudet om å nazifisere departemen­tet han ledet.

Irgens vil redde det som er igjen i Norge av handelsflå­ten, ikke minst hans elskede «Stavangerf­jord». Men er det lov å vaere så naiv at han ikke så hva han legitimert­e da han sa ja til Quisling? Dette diskuterer ikke Synnestved­t, og det er synd.

VED Å ANRETTE teksten som en collage, med store hopp frem og tilbake i kronologie­n, mange og til dels søkte sidespor, perifere detaljer og til dels enerverend­e gjentakels­er, ødelegger han dynamikken i fortelling­en.

Både diskusjone­n om Irgens virkelig svek, det biografisk­e bildet av ham og diskusjone­n av om han faktisk er kong Haralds farfar, blir for fragmentar­isk og springende til at boken får saerlig tyngde.

FOR BERGENSKE lesere gir nok de mange historiske bildene og lokalkolor­itten boken en ekstra verdi, men det er ikke til å komme forbi at den stort sett er en forspilt mulighet.

 ??  ?? TOM HETLAND
TOM HETLAND
 ??  ?? PÅ JOBB: Kjeld Stub Irgens da han var kaptein på passasjers­kipet «Oslofjord» før krigen.
PÅ JOBB: Kjeld Stub Irgens da han var kaptein på passasjers­kipet «Oslofjord» før krigen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway