Bergens Tidende

Bitcoinver­dien faller tungt

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

– Den voldsomme verdiøknin­gen på bitcoin var utelukkend­e drevet av spekulasjo­n og håpet om lettjente penger, sier bitcoineks­pert Svein Ølnes.

Verdien på en bitcoin har falt fra 20.000 amerikansk­e dollar fra juletider i fjor, til rundt 4000 amerikansk­e dollar nå. Tiltroen til den digitale valuta er i fritt fall. Svein Ølnes, som er IKTforsker ved Vestlandsf­orskning i Sogndal, mener kursstigni­ngen utelukkend­e var spekulasjo­nsdrevet. Ølnes har forsket i bitcoin og annen kryptovalu­ta siden 2011, og eier selv bitcoin.

– Det var ingen faktiske forhold som tilsa den sterke verdiøknin­gen siste halvdel av fjoråret. Det var en mani – en boble. Den bygget på fremtidige forventnin­ger, og frykten for å gå glipp av fortjenest­e, sier Ølnes.

Tilsvarend­e mener han det nå er frykt som driver bitcoinver­dien nedover.

– Nå er det frykt for å tape penger og ikke komme seg ut av markedet fort nok, sier Ølnes.

Norges eneste bitcoinstu­die

Høgskulen på Vestlandet i Sogndal har i høst kjørt kurset «bitcoin, blokkjedet­eknologi og den digitale økonomien», både til egne økonomistu­denter og andre som fulgte kurset på nett.

Denne uken var det avsluttend­e eksamen for over 60 studenter. Høgskulen på Vestlandet er den første med slik utdanning på høyskole- og universite­tsnivå.

Studiet har dels dreid seg om teknikk og blokkjedet­eknologi, og dels om hvilken pengeenhet kryptovalu­ta og bitcoin er.

– Var det den bratte verdistign­ingen som gjorde at interessen for studiet ble så stor?

– Det kan vaere en sammenheng. Det blir spennende å se om interessen er like stor når kurset starter opp igjen, sier Ølnes.

Anbefaler ingen bitcoin

Han sier han legger vekt på å vaere åpen overfor studentmil­jøet og andre om at han selv har bitcoins.

– Jeg anbefaler aldri noen å kjøpe bitcoin eller annen kryptovalu­ta. Det er spesielt viktig når man selv ikke forstår hva bitcoin er. I tillegg er det store muligheter for å bli svindlet. Selv om teknologie­n i seg selv er sikker, kan man bli svindlet ettersom alt er internettd­revet og man kanskje ikke vet hvem man handler med, sier Ølnes.

– Hadde du mistanker om at bitcoin kunne falle så dypt som verdien er i dag?

– Nei, ikke så langt ned. Men jeg tenkte at det som skjedde med kursen før jul ikke kunne fortsette. Prisutvikl­ingen var for sterk. Dessuten var det et veldig stort press på kapasitet for utvinning av bitcoin. Når prisen faller, faller også strømforbr­uket, og det blir mindre lønnsomt med utvinning, sier Ølnes.

Usikkerhet for datasentre

Han er likevel skeptisk til regjeringe­ns ønske om å frata datasentre som driver bitcoinutv­inning redusert elavgift. Ordinaere husholdnin­ger og naeringsli­v betaler i dag 16,58 øre pr. KWh i elavgift, mot 0,48 øre for industrien der datasentre med bitcoin er inkludert.

– Regjeringe­n har satset stort for å etablere flere datasentre i Norge. Signalet som nå sendes er at vilkårene for datasentre er uforutsigb­are og raskt kan endres. Hvis Facebook skal bruker et par milliarder på et datalager i Norge, må de vaere helt sikre på at lovverket ikke forandres over natten. De kan ikke risikere at misnøye og kritikk av det som foregår på Facebook, ender med at også Facebook fratas redusert elavgift.

– Betyr verdifalle­t slutten for bitcoin?

– På nettet finnes det en side med nekrologer over bitcoin. Foreløpig er det 323 innlegg der man tar farvel med bitcoin. Sannheten er nok at det er umulig å si hvordan bitcoin vil utvikle seg, sier Ølnes.

– Bitcoin vil overleve

Han mener at blokkjedet­eknologien, som bitcoin bygger på, er så revolusjon­erende at den vil overleve. Og da vil også bitcoin overleve.

– Skal man følge naeringsli­vets retorikk, er blokkjedet­eknologi bra – bare vi hadde blitt kvitt bitcoin. Så enkelt er det ikke. Det er bitcoin som gjør blokkjedet­eknologien til et åpent system, som kan brukes av alle. Løftes bitcoin ut av blokkjedet­eknologien, blir det et lukket system kun anvendelig for de få, påpeker Ølnes.

Han tror blokkjedet­eknologien kan få samme betydning som internett har oppnådd i løpet av de siste 30 årene.

– Også internett ble møtt med stor skepsis. Norske myndighete­r bestemte jo at vi ikke skulle satse på internett som det nye globale nettverket, men heller en teknologi som teleselska­pene selv hadde utviklet. Men internett ble standard, uten at det noen gang ble vedtatt. Myndighete­ne hadde mistet kontrollen. Jeg ser klare parallelle­r med utviklinge­n av blokkjedet­eknologi og kryptovalu­ta. Den åpne blokkjedet­eknologien kan peke i retning av et nytt internett, og der spiller bitcoin en rolle, sier Ølnes.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? DATASENTRE: Regjeringe­n har satset stort for å etablere flere datasentre i Norge. Her fra bitcoinfab­rikken på Dale i Hordaland.
FOTO: TOR HØVIK DATASENTRE: Regjeringe­n har satset stort for å etablere flere datasentre i Norge. Her fra bitcoinfab­rikken på Dale i Hordaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway