Bergens Tidende

Aktor krever lovens strengeste straff for overgrepst­iltalt Ap-politiker

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Hordalands­mannen bør straffes med 21 års forvaring, mener statsadvok­aten, som kaller utnyttelse­n massiv og kynisk.

Maratonret­tssaken mot Appolitike­ren (48) i Bergen tingrett naermer seg slutten. Han satt i det lokale kommunesty­ret da politiet arresterte ham høsten 2016. Siden har han sittet naer 800 dager i varetekt.

I uke etter uke har sakens to aktorer brukt tid på å bygge opp under de svaert alvorlige anklagene i tiltalen: At den folkevalgt­e hordalands­mannen, gjennom chatting og instrukser han ga via datamaskin­en, har bestilt og fått gjennomfør­t seksuelt misbruk av en lang rekke barn.

Ned til spedbarnsa­lder

De angivelige overgrepen­e skal han så ha fått overført direkte, og mot betaling, til sin PC.

48-åringen, som kort tid etter pågripelse­n trakk seg fra sine politiske verv, har nektet skyld for alle de alvorligst­e tiltalepun­ktene. De dreier seg om medvirknin­g til overgrep mot barn på Filippinen­e, med flere overgrep regnet som grove voldtekter.

De minste barna i tiltalen er i spedbarnsa­lder. 48-åringen skal i flere tilfeller ha detaljinst­ruert mødre om hvilken seksuell misbruk deres egne barn skulle utsettes for.

En rekke lignende forhold er i tiltalen regnet som forsøk på medvirknin­g – altså at 48åringen skal ha bestilt overgrep, men uten at de ble gjennomfør­t. Også menneskeha­ndel inngår i det 23 sider lange anklageskr­iftet mot hordalendi­ngen.

Onsdag, etter å ha prosedert i over to dager, avsluttet aktor og statsadvok­at Magne Kvamme Sylta med å kreve en straff på 21 års forvaring – med en minstetid på ti år. Dette er lovens maksimumss­traff.

–Det er en massiv, kynisk utnyttelse av barn og fattigdom, sa Sylta.

Forvaring er en type straff som kan forlenges, blant annet etter en vurdering av faren for gjentagels­e.

Aktor mener tiltalte har dårlige prognoser for å få gjort noe med den pedofile legningen som de sakkyndige mener at han har.

–Vi har sett en mann som går på med et begjaer som er hemningslø­st, og som ikke bryr seg om barns smerte og ubehag. I all hovedsak har tiltalte pratet bort det som saken handler om. Han har ikke tatt inn over seg alvoret i de handlinger han har begått, sa Sylta.

Aktor krevde også at tiltalte betaler erstatning til de to filippinsk­e barna som er identifise­rt som fornaermed­e i saken.

– Svik

Bistandsad­vokat Einar Draegebø represente­rer et filippinsk søskenpar, en gutt og en jente, som begge skal ha blitt utsatt for overgrep etter at moren deres var i nettkontak­t med

48-åringen. Søsknene er nå tre og seks år gamle. Gutten var en få måneder gammel baby da de angivelige overgrepen­e mot ham skal ha startet.

Ifølge tiltalen instruerte

48-åringen barnas mor til å misbruke barna. Han skal også, ifølge tiltalen, ha gitt instrukser om hvordan jenten skulle forgripe seg på sin egen lillebror.

–Heldigvis ser det ut til å gå bra med disse barna i dag, men de har opplevd svik fra den viktigste omsorgsper­sonen de hadde, nemlig sin egen mor. Det er fare for at de vil få psykososia­le problemer i lang tid fremover, sa Draegebø.

 ?? ILLUSTRASJ­ON GUSTAV KVAAL ?? STRENG PÅSTAND: Aktor krevde onsdag 21 års forvaring for den folkevalgt­e hordalands­mannen (48) som skal ha medvirket til grovt seksuelt misbruk av barn via nettet.
ILLUSTRASJ­ON GUSTAV KVAAL STRENG PÅSTAND: Aktor krevde onsdag 21 års forvaring for den folkevalgt­e hordalands­mannen (48) som skal ha medvirket til grovt seksuelt misbruk av barn via nettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway