Bergens Tidende

Tidligere statsråd Svein Ludvigsen er tiltalt for overgrep

-

Statsadvok­aten i Troms og Finnmark har tiltalt tidligere statsråd Svein Ludvigsen (72) for seksuelle overgrep mot tre personer gjennom misbruk av sin stilling.

Svein Ludvigsen er tidligere stortingsr­epresentan­t (19892001) for Høyre, fiskerimin­ister (2001-2005) og fylkesmann i Troms (2006-2014). Det er i posisjonen som fylkesmann han er tiltalt for å ha misbrukt enslige asylsøkere til å skaffe seg seksuell omgang.

Av tiltalen går det fram at overgrepen­e skal ha skjedd på flere ulike steder i tiden fra

2011 til 2017, blant annet i Ludvigsens hytte, hjemme i huset hans, på Fylkeshuse­t i Tromsø og på flere ulike hoteller i Oslo. Ved ett tilfelle skal overgrepet også ha skjedd i en parkert bil i Tromsø.

Et av ofrene har en diagnose som lettere psykisk utviklings­hemmet. Ludvigsen skal ha oppsøkte ham på institusjo­nen, som var underlagt fylkesmann­ens tilsyn.

Turte ikke fortelle

– Han hadde seremoniel­t overlevert norsk statsborge­rskap til ham og forledet ham til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata ham hans statsborge­rskap, går det frem av tiltalen.

Også for et av de andre ofrene ga han inntrykk av å ha makt over statsborge­rskap.

– A fryktet konsekvens­ene av å avslutte eller fortelle om den seksuelle omgangen til andre, skriver statsadvok­aten i tiltalen.

Statsadvok­at Tor Børge Nordmo bekrefter at Ludvigsens rolle som innflytels­esrik politiker fra både lokal- og nasjonalpo­litikken, og som fylkesmann i Troms er helt sentralt i tiltalen.

Tidsrommet tiltalen omfatter, 2011 til 2017, viser at forholdene knytter seg hovedsakel­ig perioden Svein Ludvigsen var fylkesmann. Han fratrådte embetet i 2014 da han gikk av med pensjon.

Varetektsf­engslet

Etter nyttår i år ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann.

Saken er blitt etterforsk­et gjennom året. Ludvigsen satt fengslet i fem uker før han ble løslatt. Ludvigsens forsvarer sier til Nordlys at hans klient overhodet ikke erkjenner det straffbare i det han er tiltalt for.

– Han er skuffet over at det er tatt ut tiltale. Samtidig er han for så vidt innstilt på at det kan vaere greit å få denne saken lagt fram for retten, slik at han kan få forsvart seg, sier hans advokat Ulf E. Hansen. Ludvigsen har foreløpig ikke villet snakke med mediene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway