Bergens Tidende

Forhandler med USA i Afghanista­n

Nato og USA har i år sluppet flere bomber over Afghanista­n enn de forutgåend­e 16 årene. Nå tvinges USA til å sette seg ved forhandlin­gsbordet med tidligere Guantánamo-fanger som represente­rer Taliban.

- JACOB SVENDSEN jacob.svendsen@pol.dk

I 17 år har Nato og USA ført krig mot Taliban i Afghanista­n, men i løpet av disse årene har man aldri sluppet så mange bomber som man har gjort i 2018.

På fire år har angrepene som Nato og den vestlige verden naermest har glemt blitt mer enn femdoblet. Frem til oktober i år hadde man sluppet 5213 bomber over landet. Til sammenlikn­ing ble 947 bomber sluppet i hele 2015.

Forhindre nederlag

Man må tilbake til 2010, på et tidspunkt hvor Nato hadde over 130.000 soldater i landet, for å finne tall som er i naerheten av årets rekord.

Luftkrigen over Afghanista­n har skutt fart etter at USAs president, Donald Trump, i fjor ga sine generaler grønt lys til en voldsomt aggressiv taktikk, hvor fly og spesialsty­rker skal finne og angripe Taliban før Taliban løsner de første skuddene.

Likevel har USA og Nato heller aldri vaert lenger unna en seier i det krigsherje­de landet enn i dag. Og bomberegne­t handler heller ikke om å seire, men om å forhindre et nederlag til Taliban.

Derfor har USA samtidig listet opp en rekke krav til Taliban som skal ses på som forutsetni­nger for fredsforha­ndlinger.

Ifølge en diplomat med et mangeårig, naert kjennskap til krigen, har USA satt inn nye krefter for å imøtekomme Taliban gjennom de siste månedene.

Slag i ansiktet

Bill Roggio har fulgt krigen siden 2001 for nettstedet Long War Journal. Han tilføyer at USA og Nato naermer seg en «ydmykelse» i Afghanista­n. Han påpeker at Taliban i dag har hel eller delvis kontroll over både et større landområde og en større del av befolkning­en enn de hadde da Talibanreg­jeringen ble veltet etter terrorangr­epene på New York og Washington D.C. 11. september 2001.

Nato og den afghanske regjeringe­n har klart å holde kontrollen over hovedstade­n og landets største byer. Tanken om å kunne spre freden og fremskritt­ene til de landlige distrikten­e i landet har imidlertid blitt satt til side.

Roggio fremhever også at Taliban i de siste ukene «har slått oss (USA, red. anm.) i ansiktet» ved å la to tidligere fanger fra den sterkt kritiserte, amerikansk­e fangeleire­n i Guantánamo Bay sitte ansikt til ansikt med president

 ?? FOTO: REUTERS ?? FORHANDLIN­GER: Afghanista­ns president Ashraf Ghani (til h.) og USAs fredsmegle­r i Afghanista­n, Zalmay Khalilsad møttes i Kabul 10. november 2018.
FOTO: REUTERS FORHANDLIN­GER: Afghanista­ns president Ashraf Ghani (til h.) og USAs fredsmegle­r i Afghanista­n, Zalmay Khalilsad møttes i Kabul 10. november 2018.
 ??  ?? PÅ KNE: Slik kjenner vi fangene i leiren ved Guantánamo Bay. Nå sitter noen av de tidligere fan
PÅ KNE: Slik kjenner vi fangene i leiren ved Guantánamo Bay. Nå sitter noen av de tidligere fan

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway