Bergens Tidende

Verden har satt ny utslippsre­kord

- ADAM HANNESTAD adam.hannestad@pol.dk

I 2017 slapp vi ut mer CO2 enn noe tidligere år, og vi viser ingen tegn til å ha bremset i 2018, viser FNs årlige statistikk.

Klimaadvar­slene har regnet ned over oss som en tropisk regnstorm i de siste årene, og ofte blir de fulgt av politiske løfter om handling. Men om man tar en titt på tallene for hvilke tiltak vi faktisk iverksette­r, så utgjør det bare en dråpe i havet.

Det fremgår av nye tall fra FNs miljøprogr­am, UNEP, som fungerer som klimaverde­nens offisielle «regnskapsf­ører». Hvert år publiserer UNEP en rapport som viser hvor store utslipp vi har, og denne gangen er rapporten usedvanlig deprimeren­de lesning.

For selv om vi vet at vi bør omtrent halvere utslippet av karbondiok­sid og andre gasser i løpet av de neste ti-tolv årene og forsøke å ha null utslipp i 2050, så satte utslippene i 2017 ny rekord.

– Det er fortsatt en stor kløft mellom tale og handling, og mellom målene som regjeringe­ne er blitt enige om verden over for å stabiliser­e vårt klima og de tiltakene man faktisk gjør for å nå disse målene, sier klimaforsk­er Gunnar Luderer, en av de rundt 20 forfattern­e av rapporten.

Klimatoppm­øtet

Om en uke skal verdens regjeringe­r møtes til det årlige klimatoppm­øtet, som i år arrangeres i Polen. Her skal man se på hvordan det går med å nå målene i Parisavtal­en, og se om de kan bli enige om å sette opp tempoet i klimakampe­n.

Det er det nemlig god grunn til, ifølge klimarappo­rten fra FNs klimapanel, IPCC, som ble utgitt i forrige måned. Her slo IPCC fast at vi har tid til å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader over nivået verden hadde på 1800-tallet. Det krever imidlertid en enorm innsats for å endre våre energisyst­emer, transports­ystemer, land- og skogbruket, og en hel del andre saker.

Forskerne i IPCC skal kun avlevere fakta og sannsynlig­e scenarioer, og ikke konkrete anbefaling­er eller gjennomgan­ger av enkelte lands utslipp. Det må imidlertid UNEP gjøre.

UNEP konkludere­r med at hvis alle land lever opp til sine løfter i den store Parisavtal­en fra 2015, så kan vi kutte seks gigatonn CO2 i 2030. Men det er dessverre langt fra nok.

Vanskelige mål

Om oppvarming­en av kloden skal holdes til maks 1,5 grader celsius – som allerede er alvorlig nok for vår planet – blir vi nødt til å kutte 32 gigatonn.

Om vi kan leve med den mindre ambisiøse planen om å holde temperatur­økningen på maks to grader celsius – noe som vil ha enorme konsekvens­er for blant annet ekstremvae­r og fattigdom, sammenlikn­et med 1,5 grader – må vi kutte 15 gigatonn.

Eller med andre ord: Vi må femdoble vår anstrengel­se for å kutte i våre CO2-utslipp om vi skal holde oppvarming­en på maks 1,5 grader. Og det er aerlig talt ikke lenger noe realistisk mål, sier UNEPs danske direktør, John Christense­n.

– Vi utelukker ikke at man kan holde seg under 1,5 grader, men vi tror ikke på det, for vi kan ikke se verken den viljen eller handlingen som skal til hos de helt store aktørene, sier han.

De store skurkene

Med det peker han saerlig på de såkalte G20-landene. For i motsetning til IPCC tar UNEP stilling til utslippene i enkelte land.

UNEP konstatere­r at seks G20-land – Argentina, India, Indonesia, Saudi-Arabia, SørAfrika og Tyrkia – enda ikke har gitt noen løfter på når disse landenes CO2-utslipp skal nå et toppunkt. Mexico og verdens desidert største klimaverst­ing, Kina, regner med å nå et toppunkt i 2030, mens Sør-Korea og Japan venter at det samme skjer med dem i 2020.

De rike, vestlige landene, som USA og de europeiske landene, kan imidlertid ikke tillate seg å hvile på laurbaeren­e, selv om klimautsli­ppene i disse landene har nådd et toppunkt. I de vestlige landene har man nemlig helt andre muligheter for å kutte i utslippene, men det går så altfor tregt. Mellom en og 1,5 prosent klarer de vestlige landene å kutte per år. Det burde gått mye hurtigere, mener UNEP.

 ?? FOTO: STRINGER, NTB SCANPIX ?? VERST I KLASSEN: Verdens desidert største klimaverst­ing, Kina, regner med å nå et toppunkt for utslipp av CO2 i 2030. Dette bildet er fra Jinan i Shandong-provinsen.
FOTO: STRINGER, NTB SCANPIX VERST I KLASSEN: Verdens desidert største klimaverst­ing, Kina, regner med å nå et toppunkt for utslipp av CO2 i 2030. Dette bildet er fra Jinan i Shandong-provinsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway