Bergens Tidende

Kvikksølve­t må fjernes

- JON BRATBERG, ERNST HORGEN, FINN MARKUSSEN, OLA JØSENDAL, KLAUS MELF, TOMMY A.G. THORSEN,

Vi risikerer en miljøkatas­trofe, ikke bare for Fedje, men for hele kysten.

ass. kommuneove­rlege, Bergen kommuneove­rlege, kommuneove­rlege,

ass. kommune;

Fedje kommune; Bergen kommune; kommuneove­rlege, Bergen kommune; kommuneove­rlege, Fusa kommune;

ass. kommuneove­rlege, Bergen kommune i Norge siden 2008, og at Mattilsyne­t advarer mot å spise fisk og skalldyr i utsatte områder.

Norge har som mål å stanse utslipp av kvikksølv innen 2020, og vi underskrev i 2017 en bindende global kvikksølva­vtale, Minimatako­nvensjonen, som skal begrense bruk og utslipp av kvikksølv til miljøet. som er svaert giftig. Ifølge professor i fysikalsk kjemi ved Universite­tet i Bergen (UiB), Einar Sletten, er de fleste modeller som omhandler metylering av kvikksølv basert på ferskvanns­modeller. Imidlertid er metylering av kvikksølv en prosess som går raskere i saltvann, og det skjer også uten tilgang til oksygen. Både Sletten og Anders Goksøyr, professor i marin toksikolog­i ved UiB, er ut ifra en faglig vurdering sterkt imot tildekking av vraket.

Det har også blitt argumenter­t for tildekking med at båten er porøs, og at dette vil medføre stor risiko ved heving. Det er ikke riktig. Båten er laget av korrosjons­bestandig panserstål, og har nesten ikke rustet siden 1945. som vil kunne antennes ved en kollaps av skroget under tildekking­smassene.

I forbindels­e med kvalitetss­ikring av prosjektet ble heving imidlertid frarådet av Dovre Group, som brukte enkeltmann­sforetaket South West Consult som eneste ekspertise mot et titalls fagfolk i Kystverket, DNV og Mammoet.

Utviklinge­n innen subsea-teknologi har vaert enorm siden da, og en heving vil kunne gjøres både mer skånsomt og mye billigere enn man så for seg for ti år siden. Ved en eventuell lekkasje under heving vil det også kunne foretas en kontroller­t oppsuging av det lekkede kvikksølve­t, da metylering er en langsom prosess som tar tid før kvikksølve­t omdannes til giftig metylkvikk­sølv.

 ??  ??
 ??  ?? KRITISKE: Seks overleger går hardt ut mot planene om å dekke til Fedje-ubåten. Øverst fra venstre: Ernst Horgen, Finn Markussen, Jon Bratberg. Nederst fra venstre: Ola Jøsendal, Tommy Thorsen, Klaus Melf.
KRITISKE: Seks overleger går hardt ut mot planene om å dekke til Fedje-ubåten. Øverst fra venstre: Ernst Horgen, Finn Markussen, Jon Bratberg. Nederst fra venstre: Ola Jøsendal, Tommy Thorsen, Klaus Melf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway