Bergens Tidende

Hun blir historisk i Mississipp­i

- SANDRA BROWALL sandra.browall@pol.dk

Republikan­eren Cindy Hyde-Smith skriver historie ved å bli delstaten Mississipp­is første kvinnelige senator etter et valg som ble overrasken­de tett på grunn av rasistiske uttalelser.

Mississipp­i er den av USAs 50 delstater hvor flest afroamerik­anere historisk sett har blitt hengt. I årene 1882 til 1968 ble hele 581 afroamerik­anere lynsjet i delstaten – som oftest ved offentlig henging.

Det var i denne dype sørstaten at Mississipp­is velgere tirsdag gikk til stemmeboks­ene i et senatsvalg som er blitt kalt en folkeavste­mning om hvorvidt delstaten skal bevege seg et skritt bort fra sin rasistiske historie, eller ett skritt naermere.

Senatsvalg­et sto mellom den republikan­ske kvinnen Cindy Hyde-Smith og den afroamerik­anske demokraten Mike Espy. Begge kunne skrive historie med en seier: Hyde-Smith som Mississipp­is første kvinnelige senator, og Mike Espy som Mississipp­is første afroamerik­anske senator.

Til slutt ble det imidlertid 59 år gamle Cindy Hyde-Smith som vant flest velgeres gunst, og dermed ble et stykke amerikansk historie skrevet natt til onsdag, norsk tid, da hun vant valget med 54 prosent av stemmene.

Rasistiske undertoner

Mississipp­is senatsvalg er ellers vanligvis ikke så tette løpt. Denne sørstaten er det man i USA vil kalle «blodrød», altså dypt republikan­sk. Ingen demokrat har vunnet et senatsvalg i delstaten siden 1982. Delstaten har mange landlige distrikter, og under presidentv­alget vant Trump delstaten med god margin.

Cindy Hyde-Smith var også forhåndsfa­voritt til å vinne valget, og satt allerede midlertidi­g på setet i Senatet etter at hennes republikan­ske forgjenger gikk av før hans periode var over og utpekte henne som sin avløser frem til valget.

I valgets sluttfase ble det imidlertid offentligg­jort en video hvor Hyde-Smith hadde en kontrovers­iell hovedrolle. I videoen står hun med armen rundt skulderen til en bonde, og det fremmøtte publikumme­t lo da hun fortalte dem hvor glad hun egentlig er i denne bonden:

– Om han hadde invitert meg til en offentlig henging ville jeg satt meg på første rekke, sa hun med en urovekkend­e metafor, som likevel førte til begeistret applaus fra de fremmøtte velgerne i byen Tupelo.

Mørk historie

I etterkant har imidlertid andre rettet kritikk mot uttalelsen, som fremstår som uhyre kontrovers­ielt uansett hvordan man snur og vender på det, all den tid delstaten har den tvilsomme rekorden for lynsjing av flest afroamerik­anere.

Om noen ble krenket av kommentare­n min, så unnskylder jeg bestemt. Cindy Hyde-Smith, nyvalgt senator

En av landets eldste borgerrett­ighetsorga­nisasjoner, The National Associatio­n for Advancemen­t of Colored People (NAACP), mener at uttalelsen hennes var «syk».

Mike Espy, hennes afroamerik­anske motkandida­t, sa at hennes bemerkning var «redselsful­l».

– Det er sårende for millioner av folk i Mississipp­i (…). Det forsterker stereotypi­ene som finnes om vår stat – stereotypi­er som har holdt oss tilbake, kostet oss jobber og skadet vår økonomi, sa Espy til CNN.

Cindy Hyde-Smith var selv ordknapp etter at bemerkning­en falt i uken før valget. Hun unngikk pressen og nektet først både å unnskylde og å svare på direkte spørsmål om kommentare­n.

Betinget beklagelse

Til slutt kom det en beklagelse fra Hyde-Smith, men ifølge Washington Posts opplysning­er skjedde det først etter at president Trump hadde oppfordret henne til å gjøre det. Beklagelse­n var også ganske betinget.

– Om noen ble krenket av kommentare­n min, så unnskylder jeg bestemt. Jeg hadde ingen ond vilje eller hensikt bak min bemerkning, sa hun.

Det endte med at president Trump kom til Mississipp­i mandag denne uken for å holde hele to av sine kjente valgmøter til fordel for Cindy Hyde-Smith.

Og mens republikan­erne fikk besøk av Trump måtte demokratis­ke velgere ta til takke med en automatise­rt telefonopp­ringning fra tidligere president Barack Obama, som oppfordret velgere til å stemme på Espy.

I sin seierstale sa Cindy Hyde-Smith at hun «vil arbeide veldig hardt for å represente­re alle mennesker fra Mississipp­i».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway