Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Det må undersøkes bedre om kvikksølve­t utenfor Fedje kan tas opp med ny teknologi. Noe annet ville vaere uansvarlig.

-

PÅ HAVDYPET vest for Fedje ligger 62 tonn kvikksølv. Dette er ingen lokalsak på Fedje. Det er ingen vestlandss­ak. Det er et stort, nasjonalt miljøprobl­em. Regjeringe­n har bestemt, gjennom en bevilgning over statsbudsj­ettet, at kvikksølve­t skal bli liggende. Den tyske ubåten U-864 og et 47.000 kvadratmet­er stort område rundt den skal dekkes med sand og grus.

Saken så ut til å vaere avgjort. Over hundre millioner kroner er brukt på utredninge­r og undersøkel­ser siden ubåten ble funnet i 2003. To regjeringe­r har gått inn for tildekking. Kystverket er klar i sin konklusjon.

Men nå krever transportk­omiteen på Stortinget at regjeringe­n vurderer om ny teknologi kan brukes til å hente opp kvikksølve­t. Det er et helt nødvendig krav.

Etter regjeringe­ns beslutning har debatten bare tiltatt. Motargumen­tene har vaert urovekkend­e sterke. SEINEST DENNE UKEN gikk flere kommuneove­rleger sammen om en kronikk der de krever at kvikksølve­t blir fjernet. Hvis tildekking åpenbart er det beste alternativ­et, skulle man tro at de som har folkehelse som sitt primaere hensyn ville akseptert det.

Tidligere i høst advarte pensjonert professor i kjemi, Einar Sletten, på det sterkeste mot tildekking. Han mener modellene som er brukt for å anbefale tildekking ikke tar høyde for den sterke strømmen på havbunnen og at prosessen som omgjør kvikksølve­t til det svaert giftige metylkvikk­sølv går raskere i saltvann.

Andre forskere mener risikoen ved tildekking har blitt betydelig undervurde­rt, mens det motsatte er tilfelle når det gjelder opphenting.

I september gikk flere aktører fra subseamilj­øet ut og mente det er mulig å heve ubåten med ny teknologi. Når kompetente fagmiljøer mener alle muligheter ikke er undersøkt, gir det grunn til uro.

HAR KYSTVERKET gått bredt nok ut for å undersøke om det faktisk er mulig å få til en heving? Ja, for en del år siden ble slike miljøer involvert. Men vet man med sikkerhet at det ikke finnes ny teknologi, som gjør det som før var for farlig mulig nå?

Langs vestlandsk­ysten står tross alt subseakomp­etansen tettere enn laksen i merdene.

Etter at den rødgrønne regjeringe­n gikk inn for heving av ubåten, vant det nederlands­ke selskapet Mommoet anbudskonk­urransen. Én ting var at prisen ble skyhøy. Verre var det at prosjektet ble slaktet i kvalitetss­ikringen som fulgte. Å heve ubåten eller deler av lasten har siden blitt vurdert som altfor risikabelt, etter flere vurderinge­r i Kystverket.

Men det henger igjen en usikkerhet om

 ??  ?? AVGJORT: Regjeringe­n har konklu
AVGJORT: Regjeringe­n har konklu

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway