Bergens Tidende

Elevene leker i en rasert skolegård

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto EIRIK BREKKE

Uteområdet til Eventyrsko­gen skole er bare en sjettedel av Helsedirek­toratets anbefalte størrelse, ifølge leder for foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU).

I september måned kom restene av en tropisk storm innover Bergen, og Eventyrsko­gen skole i Sandviken fikk store deler av utearealet sitt rasert.

Siden da har elevene tilbrakt over to måneder i en utslitt skolegård, som er langt mindre enn hva Helsedirek­toratet anbefaler, ifølge FAU.

– Dette er veldig uheldig for elevene. De har et svaert lite og begrenset område å vaere ute på, sier Pål Ellingsen, leder av FAU ved Eventyrsko­gen skole.

Store deler avstengt

Eventyrsko­gen skole ligger like nedenfor Fjellveien i Sandviken, med en skolegård tilknyttet et skogsområd­e.

Etter stormen måtte hele skogsområd­et stenges, fordi det er fare for at flere av traerne på området kan falle. Den gjenvaeren­de delen av skolegårde­n er preget av slitasje og inngjerdin­ger.

De om lag 100 elevene i Eventyrsko­gen har derfor langt mindre areal til å leke og utfolde seg på enn hva de hadde tidligere.

– Både barna på skolen, foreldrene og vi som jobber på skolen er utålmodige. Vi ønsker svaert gjerne å bruke uteområdet, men sikkerhete­n må stå i første rekke, sier rektor Per Songstad.

Sjettedel av anbefalt størrelse

FAU ved skolen har gjort en grovoppmål­ing av den resterende skolegårde­n, som de mener er i underkant av 900 kvadratmet­er. Store deler av området er dekket av busker og kratt, og enkelte områder er sperret av med gjerder.

– Det er viktig å få dette ordnet. Vi får tilbakemel­dinger fra laererhold om at det lettere oppstår trengsel i friminutte­ne når alle elevene bruker den trange skolegårde­n samtidig. Dette fører til mer knuffing og konflikter, som elevene har tatt med seg inn igjen i skoletimen­e, sier han.

I en rapport fra Helsedirek­toratet anbefales det et netto uteareal på 50 kvadratmet­er pr. elev, og Bergen kommune viser selv til denne normen på sine nettsider.

– Hver elev har tilgang på mindre enn en sjettedel av det utearealet som er anbefalt, sier Ellingsen.

Uenighet med grunneier

Årsaken til at barna har tilbrakt to måneder i en altfor liten skolegård, er uenigheter mellom Bergen kommune og den Sudmannske stiftelse, som er eier av skolebygge­t.

– Vi har hatt en uenighet knyttet til ansvarsfor­hold og hvem som skulle ta kostnaden, sier Harald Blytt, leder for byggteknis­k avdeling i etat for bygg og eiendom i Bergen kommune.

Onsdag ble det derimot klart at forsikring­sselskapet til den Sudmannske stiftelse påtar seg ansvaret for kostnadene.

Ifølge Blytt vil arbeidet med å rydde opp bak skolebygge­t, utbedre trappen og skifte sand i en sandkasse bli igangsatt i løpet av desember måned.

– Arbeidet vil starte ganske snart. Det som gjenstår er å få avklart hvilke entreprenø­rer som skal gjennomfør­e arbeidet, sier han.

– Har tatt for lang tid

Ellingsen forteller at det er gledelig å høre at skolegårde­n endelig vil bli fikset.

– Vi er veldig glade for at det går mot en løsning. Vi ønsker selvfølgel­ig at dette skal bli ryddet opp i så snart som mulig, men vi må understrek­e at det har tatt altfor lang tid før løsningen kom, sier han.

Blytt i Bergen kommune forteller at han har stor forståelse for den uheldige situasjone­n.

– Det er beklagelig at dette har tatt lang tid, men det er ikke riktig at kommunen skal påta seg et kostnadsan­svar vi ikke har. Derfor har det vaert nødvendig å få det avklart, sier Blytt.

 ??  ?? NEDSTENGT: Skogsområd­et på skolegårde­n er stengt. Ifølge Per Songstad er det en fare for at flere traer kan falle.
NEDSTENGT: Skogsområd­et på skolegårde­n er stengt. Ifølge Per Songstad er det en fare for at flere traer kan falle.
 ??  ?? AVSTENGT: Hele skogsområd­et ved Eventyrsko­gen skole er stengt ned. Avbildet er Eva Jensen, leder av SFO.
AVSTENGT: Hele skogsområd­et ved Eventyrsko­gen skole er stengt ned. Avbildet er Eva Jensen, leder av SFO.
 ??  ?? ØDELAGT: Trappen på skoleområd­et er inngjerdet fordi den ikke er trygg.
ØDELAGT: Trappen på skoleområd­et er inngjerdet fordi den ikke er trygg.
 ??  ?? FARE: Området rundt muren er inngjerdet fordi det er en fare for at muren faller ned.
FARE: Området rundt muren er inngjerdet fordi det er en fare for at muren faller ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway