Bergens Tidende

Forsvaret avvikler suksesspro­sjekt med eksplosivh­under

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto TOR HØVIK

I snart tre år har Forsvarets eksplosivh­under forhindret sprengings­ulykker på norske anleggspla­sser. Men over nyttår er det slutt.

I oktober omtalte BT hvordan Forsvarets eksplosivh­under i snart tre år har kontroller­t områder hvor det er fare for at anleggsarb­eidere kan støte på sprengstof­f. Så langt har hundene snust seg frem til 500 unike dynamittre­ster på norske anleggspla­sser, men over nyttår skal prosjektet legges ned, ifølge Forsvarets forsknings­institutt (FFI).

– Det er skremmende å slutte med sikkerhets­tiltak. Om hundene forsvinner vil det bli mye mer utrygt på norske anlegg fremover, sier Harald Fagerheim fra Statens vegvesen.

Et verdifullt sikkerhets­tiltak

Det hele startet i år 2016. Siden den gang har det pågått et samarbeid mellom Forsvarets hundeskole, Statens vegvesen og FFI. Prosjektet viste seg å vaere en vinn-vinn-situasjon. Mens Forsvarets eksplosivh­under har fått god øvelse på å søke etter sprengstof­f, har norske byggeplass­er blitt tryggere.

Totalt har hundene funnet

500 unike dynamittre­ster, om lag

115 av dem er funnet i Gudvangatu­nnelen. Funnene som er gjort, varierer mellom alt fra 50 gram sprengstof­frester til hele kubber av udetonert dynamitt.

Prislappen etter tre år er på om lag tolv millioner kroner, og har gått til både forskning, utvikling av metode og søk med hund. Stilt opp mot gevinsten av å redde liv er denne utgiften mer enn verdt det, mener Fagerheim.

Nå er han bekymret for at Statens vegvesen mister det han omtaler som et verdifullt sikkerhets­tiltak.

– Når de har funnet så mye sprengstof­f, er jeg sikker på at vi har blitt spart for mange alvorlige sprengning­shendelser ved å ha hundene her. Risikoen vil helt klart øke dersom hundene forsvinner, sier Fagerheim.

Ønsker ikke å avslutte

Siden ordningen har gitt så gode resultater, ønsker Statens vegvesen å fortsette samarbeide­t.

Dynamittre­ster funnet i et borehull i Gudvangatu­nnelen. Sprengstof­fet veier mellom 300 og 400 gram.

– Vi ønsker å ta i bruk de beste tiltakene for å forhindre at ulykker skjer, og det er hund. Vi ønsker derfor ikke å avslutte et samarbeid, sier Kristine Flesjø, som koordinere­r samarbeids­prosjektet (fra SVV).

Problemet er at Forsvaret ikke ønsker det samme.

– Høsten 2016 sendte Forsvaret ut et skriv om at Forsvarsst­aben har bestemt at det ikke vil bli aktuelt å bruke Forsvarets hunder til søk etter sprengstof­f under anleggsarb­eider etter årsskiftet, sier Jan Erik Torpe, stabssjef i FFI.

Årsaken skal vaere at Forsvaret ikke ønsker å vaere en aktør i markeder hvor sivile firmaer kan etablere og utføre oppgaven, skriver FFI på sine nettsider.

Ifølge Statens vegvesen er det foreløpig usikkert hva som vil skje etter nyttår.

– Utfordring­en blir å finne en løsning for videre bruk av hund i søk etter eksplosive­r, sier Flesjø.

 ?? FOTO: VEGAR FALSTEN, FFI ?? FUNN:
FOTO: VEGAR FALSTEN, FFI FUNN:
 ??  ?? GUDVANGATU­NNELEN: Eksplosivh­unden Volvat og hundefører Vegar Falsten leter etter sprengstof­f i Gudvangatu­nnelen
GUDVANGATU­NNELEN: Eksplosivh­unden Volvat og hundefører Vegar Falsten leter etter sprengstof­f i Gudvangatu­nnelen
 ??  ?? FUNN: For å indikere spor av dynamitt peker hundene på funnstedet med snuten.
FUNN: For å indikere spor av dynamitt peker hundene på funnstedet med snuten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway