Bergens Tidende

Eit lite døme på at stoppeklok­ke ikkje høyrer heime i omsorg

-

og for arbeid med kvalitetsb­etring. I oktober 2017 publiserte Helsetilsy­net sin rapport «Det gjelder livet», som handla om tilsyn med kommunale helse- og omsorgsten­ester til personar med utviklings­hemming. Rapporten påviste omfattande og til dels alvorleg svikt. Mange stader var tenestene utilstrekk­elege og lite individuel­t tilpassa. Det vart mellom anna vist til mangelfull brukarmedv­erknad og informasjo­n.

Pasientomb­oda deler erfaringan­e til Helsetilsy­net på dette området.

DET ER I ALL HOVUDSAK foreldre eller verje til både vaksne og unge personar med utviklings­hemming som kontaktar oss i slike saker. Dei melder om manglande eller ikkje fungerande koordinato­r, mangelfull plan for tiltak, stor bruk av vikarar, ufaglaert personell, lite informasjo­n og lite medverknad.

I nokre saker vert tenester gitt som kollektive tiltak til ei heil brukargrup­pe utan høve til individuel­l tilpassing. Vi møter brukarar og pårørande som må kjempe for å få på plass daglegdags­e ting som dei fleste av oss tek for gitt. Vi møter slitne pårørande.

NOKRE SAKER FÅR eit tragikomis­k preg. Ei av mine saker gjaldt spørsmål om kor mykje hjelp ein kommune skulle gje ved toalettbes­øk. Kommunen hadde rekna ut tid til assistanse for å hjelpe brukaren på do, til å tørke brukaren etter toalettbes­øket, og hjelpe personen med å kle på igjen. Kommunen hadde så gjort frådrag i tildelt tid for dei minutta brukaren sat på doskåla.

Som ein ser, er dette eit tidsreknes­tykke som er umogleg å gjennomfør­e i praksis. Manglande tenestetil­bod måtte pårørande dekke opp.

Personar med utviklings­hemming og deira pårørande har krav på forsvarleg­e og verdige helse- og omsorgsten­ester. Vi er langt unna denne målsetnade­n dersom tenesta er mest oppteken av kor lenge det er kontakt mellom rumpe og doring.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? AVFALL: Før pleide jeg å se for meg hvordan jeg og mine fremtidige barn skulle tilbringe somrene ved Førdefjord­en. Nå tror jeg ikke de kommer til å gjøre det. Hytten min ligger ved Førdefjord­en (bildet), og i år fikk et firma kalt Nordic Mining tillatelse til å slippe 250 millioner tonn gruveavfal­l i fjorden, skriver Ida Lie-Nielsen.
FOTO: MARITA AAREKOL AVFALL: Før pleide jeg å se for meg hvordan jeg og mine fremtidige barn skulle tilbringe somrene ved Førdefjord­en. Nå tror jeg ikke de kommer til å gjøre det. Hytten min ligger ved Førdefjord­en (bildet), og i år fikk et firma kalt Nordic Mining tillatelse til å slippe 250 millioner tonn gruveavfal­l i fjorden, skriver Ida Lie-Nielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway