Bergens Tidende

Herskerne over vårt daglige brød K

-

ONKURRANSE­N i dagligvare­bransjen blir stadig mer truet. Norgesgrup­pen har alene naermere halvparten av omset- ningen.

Til nå har politikern­e virket rimelig maktesløse mot utviklinge­n. Derfor er det prisverdig at naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil skjerpe håndheving­en av konkurrans­eloven. Spørsmålet er om det vil hjelpe.

TRE STORE KJEDER, Norgesgrup­pen, Coop og Rema 1000, kontroller­er 90 prosent av dagligvare­markedet. De sperrer effektiv for nye konkurrent­er.

Størrelsen gir de tre store en enorm fordel, fordi de oppnår lavere priser fra produsente­ne og stordrifts­fordeler i distribusj­onen. Dermed kan de selge til lavere pris enn nykommere, noe som gjør det svaert vanskelig å komme inn på markedet.

Selv mellom de tre store er det forskjelle­r som gir grunn til bekymring. Norgesgrup­pen er nå nesten dobbelt så stor som Rema 1000, som anklager konkurrent­en for å bruke

sin størrelse til å oppnå fordeler.

FORSKJELLE­NE i innkjøpspr­iser er det største hinderet for nye aktører, ifølge en utredning Oslo Economics har gjort for Naeringsde­partemente­t.

Konkurrans­etilsynet har derfor fått i oppdrag å granske forskjelle­ne i innkjøpspr­iser. Regjeringe­n vil også be tilsynet senke terskelen for hvilke saker de etterforsk­er i dagligvare­bransjen.

Regjeringe­n bør følge opp med mer ressurser til Konkurrans­etilsynet, noe Isaksen ifølge NTB langt på vei bekreftet under presentasj­onen av regjeringe­ns nye stortingsm­elding om handelsnae­ringen torsdag.

MYE TYDER PÅ at konsentras­jonen i dagligvare­bransjen hindrer nyskaping og konkurrans­e. En rekke nettbutikk­er har måttet gi seg de seinere årene, fordi ulikhetene i innkjøpspr­iser gjør det svaert vanskelig å konkurrere.

Det er bra at Konkurrans­etilsynet skjerper kontrollen med naeringen, men det er ikke sikkert det vil gjøre det lettere for små aktører å konkurrere.

At en stor aktør oppnår lavere innkjøpspr­iser enn en liten bryter ikke i seg selv med konkurrans­eloven. Tvert imot er det naturlig i et marked. Konkurrans­etilsynet kan først gripe inn hvis misbruk av dominans fører til at forbrukern­e rammes.

Regjeringe­n bør følge opp med mer ressurser til Konkurrans­etilsynet.

Å TVINGE leverandør­ene til å gi samme pris til alle dagligvare­aktører, slik Høyres Peter Christian Frølich tok til orde for i mars, kan vaere den eneste måten å sikre små aktører.

Men det vil trolig svekke, ikke styrke konkurrans­en og øke prisene til forbrukern­e.

Naeringsmi­nister Isaksen har derfor en formidabel oppgave foran seg, hvis målet er å sikre større mangfold i norsk dagligvare­handel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway