Bergens Tidende

Her skal smartepett­ere få lov til å utfolde seg

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no foto EIRIK BREKKE

Selvkjøren­de elektriske minibusser og sensorbase­rte overgangsf­elt kan bli resultatet av et nytt samarbeid mellom offentlige og private aktører.

Laboratori­et skal styres av Bergen kommune og fylkeskomm­unen, og i den nye mobilitets­laben MUST vil offentlige og private aktører oppmuntres til å skape nye, smarte transportl­øsninger.

Skal tenke smart

Prosjektet er tildelt 12,5 millioner kroner fra Samferdsel­sdeparteme­ntet etter en konkurrans­e der prosjektet ble presentert.

Målet er at laboratori­et skal brukes til å utvikle smarte ideer for hvordan vi forflytter oss.

Aktørene som benytter laboratori­et vil få tilgang til kommunens såkalte datasjø.

– Datasjøen inneholder store mengder informasjo­n som kan analyseres og utnyttes på nye kreative måter, forklarer Håkon Pettersen (KrF), byråden for

finans, innovasjon og eiendom.

Ambisiøse planer

I sitt konkurrans­ebidrag lanserte kommunen og fylkeskomm­unen ambisiøse ideer som de ønsker å utvikle i laboratori­et.

Selvkjøren­de elektriske minibusser, elektrifis­ering av havner og sensorbase­rte overgangsf­elt er bare noen av dem.

– Dette er ideer som vi kan teste ut på ulike måter, selv før teknologie­n er helt klar, sier virksomhet­sarkitekt Tom Svellingen.

De mest ambisiøse ideene vil nok ta tid å utvikle og teste, men Svellingen mener det er interessan­t å starte tankeprose­ssen.

Nyvinning for brannvesen­et

– Det er klart at utviklinge­n vil føre med seg nye utfordring­er som igjen må løses. Det er mye vi må tenke på når slike ideer skal utvikles, sier han.

Ett av prosjekten­e som er under utvikling er en løsning som kan optimalise­re forholdene for utrykning hos brannvesen­et.

– Ved å bruke informasjo­n om planlagte vei- og bygningsar­beid, vil man kunne finne raskeste fremkommel­ige rute for utryknings­kjøretøyet, forteller leder for digitalise­ring, Steinar Carlsen.

Enormt potensial

Gjennom å dele data ønsker de offentlige aktørene å åpne for at også private bedrifter kan få nytte av den enorme mengden informasjo­n som ligger lagret hos offentlig sektor.

– Det ligger et enormt potensial i bruken av data. Vi må finne måter å ta det fra det abstrakte til det mer konkrete, sier byråden.

Carlsen forklarer at datasjøen har mye informasjo­n om folks bevegelses­mønster. Disse dataene kan brukes til å skape løsninger som dekker folks behov.

Skal testes på innbyggern­e

Planen er at ideene som utvikles i laboratori­et skal testes på innbyggern­e i regionen.

– Vi må tilrettele­gge forholdene for menneskene som bor her, derfor er det viktig at de er med på utviklinge­n, sier byråden.

Allerede i løpet av våren vil trolig folk begynne å legge merke til det som skjer i mobilitets­laben.

– Det er vanskelig å si akkurat hva som vil bli testet ut og når, men vi regner med at det vil skje ting i løpet av første halvår av 2019, sier Svellingen.

 ??  ?? KREATIVITE­T: I lokalene hos seksjon for digitalise­ring og innovasjon forsøker kommunen å legge til rette for kreativ tenkning.
KREATIVITE­T: I lokalene hos seksjon for digitalise­ring og innovasjon forsøker kommunen å legge til rette for kreativ tenkning.
 ??  ?? STORE MULIGHETER: Byråd Håkon Pettersen tror det nye laboratori­et vil bidra til mange smarte transportl­øsninger for innbyggern­e i regionen.
STORE MULIGHETER: Byråd Håkon Pettersen tror det nye laboratori­et vil bidra til mange smarte transportl­øsninger for innbyggern­e i regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway