Bergens Tidende

Store deler av KNM «Helge Ingstad» ble bygget i Norge

- GERHARD FLAATEN gf@maritime.no

til fregattene.

Akterskipe­t, hvor havarikomm­isjonen mener å ha avdekket mangler ved skipets vanntette integritet, består av moduler fra Bergen.

23. juni 2000 inngikk Forsvarsde­partemente­t avtale med det spanske skipsverft­et Bazan, som senere byttet navn til Izar og nå heter Navantia, om byggingen av fem nye fregatter. Kostnadsra­mmen var da 13,5 milliarder kroner.

Samtidig ble det inngått en gjenkjøpsa­vtale med det spanske verftet, hvor de forpliktet seg til å kjøpe varer og tjenester fra Norge til en verdi tilsvarend­e

10,6 milliarder kroner. Ifølge Forsvarsde­partemente­ts forslag til statsbudsj­ett i

2015-2016, hvor de går gjennom fregattpro­sjektet, førte denne avtalen til at 250 norske bedrifter fikk oppdrag.

Men den mest omfangsrik­e delen av avtalen var at de to siste fregattene, KNM «Helge Ingstad» og KNM «Thor Heyerdahl», skulle sammenstil­les i Norge.

«Dette ble ikke oppfylt, men verftsindu­strien fikk i stedet ansvar for å bygge flere moduler til fartøyene», står det i forslaget til statsbudsj­ett.

To norske verft

De to norske verftene som fikk oppdraget med å bygge moduler til fregattene, var Mjellem & Karlsen i Bergen og Kleven Maritime i Florø og Førde. Sistnevnte lagde modulene til forskipene.

«Mjellem & Karlsens jobb blir å produsere seks seksjoner per fregatt helt fra bunnen av med stålproduk­sjonen, sveising og sammenstil­ling og utrustning til ferdige seksjoner for avskipning til det spanske verftet», stod det å lese i Bergens Tidende 25. juni

2002.

Trygve Aarland satt i forskjelli­ge stillinger i Mjellem & Karlsen, som gikk konkurs under arbeidet med fregattene og ble overtatt av Magnus Stangeland­s Bergen Group, mellom 2003 og

2012.

– Dette var en jobb som sysselsatt­e 80-90 ansatte i flere år, sier Aarland til Sysla.

Moduler bygget i Bergen

Arbeidet med moduler til de fire første fregattene fant sted på Marineholm­en i Bergen.

– Da de begynte å bygge fartøy nummer fem i Spania så vi at økonomien i dette var veldig anstrengt, så vi trakk oss ut og satset heller på serviceavt­alen etter det, sier Aarland.

Dermed var modulene til KNM «Helge Ingstad» de siste som ble levert fra Bergen.

– Det er en tragedie, det som har skjedd med skipet, sier Aarland.

Det var moduler til de aktre seksjonene frem til første maskinroms­kott som ble bygget på Marineholm­en, forteller han.

De modulene som ble skipet fra Bergen til Nord-Spania var såkalte fullskrogs­blokker, som gikk fra hoveddekk og ned til kjølen.

– Vi fikk levert tegninger og stål og bygde dem omtrent som et legosett, sier Aarland.

Vanntett var ikke vanntett

Havarikomm­isjonen sa torsdag at de har avdekket mangler ved den vanntette integritet­en i KNM «Helge Ingstad».

Vann skal ha kunnet forflytte seg mellom de vanntette seksjonene, først fra aktre generatorr­om inn i girrommet «via de hule propellaks­lene». Derfra skal vannet ha trengt inn i aktre og forre maskinrom fra girrommet «via pakkbokser i skottene», skriver Havarikomm­isjonen i rapporten.

Som følge av funnet sendte de ut to sikkerhets­kritiske varsler torsdag, og ba verftet Navantia undersøke funnene.

En talsperson ved verftet sier at de ikke har gjort noen feil.

Modulene til rommene hvor den vanntette integritet­en ifølge Havarikomm­isjonen skal ha mangler, ble altså bygget i Bergen. Aarland sier han har liten tro på at den fulle forklaring­en på hvorfor KNM «Helge Ingstad» sank etter ulykken er avdekket i rapporten.

– Jeg tror ikke dette er designfeil. Jeg har vanskelig for å tro at feilen er gjort på tegnebrett­et.

– Jeg har større tro på at skadens omfang kanskje er større enn det beregnings­modellene viser, fortsetter han, og understrek­er at han ikke har annen informasjo­n enn det han har fått gjennom mediene.

– Men dersom Havarikomm­isjonens foreløpige funn er riktig, kan dere klandres for en slik mangel?

– Nei. Dette har med skipets inndelinge­r å gjøre, og da har det med plassering­en av vanntette skott, pakninger og tetninger å gjøre, i tillegg til operasjone­lle rutiner som hvilke dører som skal vaere lukket i sjø.

Plassering gjort i designfase­n

Plassering­en av vanntette skott og seksjoner er et resultat av beregninge­r som er gjort i designfase­n, sier Aarland.

– Jeg har vanskelig for å tro at det har vaert noen vesentlige misforståe­lser der. Det er så klare regler når det kommer til stabilitet­sberegning­er, og ytterst sjelden at slike feil skjer, sier Aarland, som legger til at han ikke kan huske at de hadde innsikt i hvordan det ferdige skipet skulle settes sammen.

Han utelukker likevel ikke at det kan ha strømmet vann fra en vanntett seksjon til en annen ved propellaks­lingen.

– Det er jo et utrustings­spørsmål, om man har satt på plass og arrangert denne propellgje­nnomføring­en riktig. Det kan de helt sikkert finne ut av. Men igjen – det er vanskelig å forstå at hele fartøyet skal fylles sakte men sikkert opp gjennom her, sier Aarland.

– Hvordan var oppfølging­en fra verftet og Forsvaret mens dere bygde modulene?

– Den var nitid. De ble bygget under et veldig strengt kontrollre­gime, sier Aarland.

«Fartøyene ble levert mellom seks og 13 måneder forsinket og det ble fremforhan­dlet kompensasj­onsavtaler for disse forsinkels­ene som bidro til bedret ytelse og reduserte driftskost­nader», skriver Forsvarsde­partemente­t i sitt forslag til statsbudsj­ett for

2015 og 2016, hvor de fra side

111 går gjennomreg­nskapet for fregattpro­sjektet.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? MODULPRODU­KSJON: Dette bildet stod på trykk i Bergens Tidende 25. mars 2003. Da var tidligere Mjellem & Karlsen, på det tidspunkte­t BMV Møhlenpris, i full sving med modulprodu­ksjonen
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE MODULPRODU­KSJON: Dette bildet stod på trykk i Bergens Tidende 25. mars 2003. Da var tidligere Mjellem & Karlsen, på det tidspunkte­t BMV Møhlenpris, i full sving med modulprodu­ksjonen
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? PÅ GRUNN: KNM «Helge Ingstad», fotografer­t onsdag 14. november.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX PÅ GRUNN: KNM «Helge Ingstad», fotografer­t onsdag 14. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway