Bergens Tidende

Vaskerelve­n 1

-

Papirer fra plan- og bygningset­aten viser at:

Andre etasje ikke er godkjent som kafé- og skjenkelok­ale, selv om det har vaert brukt til dette de siste syv årene.

Tredje etasje kun er godkjent til kontor/møterom. Her er det ikke søkt om bruksendri­ng til servering. Mesaninen er heller ikke godkjent for større folkemengd­er.

Det har vaert flere saker tidligere om støyproble­matikk i forhold til leilighete­ne i nabobygget. Fylkesmann­en avviste en klage i 2009 som angikk støy på gateplan.

Plan- og bygningset­aten konkludere­r at «dispensasj­on fra planformål­et blir nødvendig da nattklubb/ diskotekby­gg skiller seg betydelig fra planformål­et».

Dette avdekket at byggets andre etasje/mesanin, der Chagall holdt hus, ikke er godkjent til annet enn forsamling­slokale/ butikk. Rett til å drive kafé- og skjenkevir­ksomhet bortfalt i 2003, viser opplysning­ene som byggesaksa­vdelingen sitter på.

Da Chagall fikk skjenkebev­illing av byrådet i 2011, står det at «kopi av brukstilla­telse fra bygningsmy­ndighetene» må vaere sendt inn til kontor for skjenkesak­er før bevilling kan tas i bruk.

– Tilfredsst­iller ikke kravene

Verken skjenkekon­toret i Bergen eller byggesaksa­vdelingen har dette dokumentet. Godthard Larsen sier til BT at han ikke har sendt inn en slik brukstilla­telse. Huseier har heller ikke noe slikt i sin eie. – muligens fordi det har vaert bedrevet skjenking i det samme lokalet tidligere og at man derfor har trodd at alt var i orden, sier Gjertsen.

Chagall var også navnet på det populaere utestedet som ble drevet noen år fra 1985 i andre etasje. Den gangen fikk de tillatelse til å drive kafé, men den bortfalt i den perioden Strømsnes sport hadde lagerlokal­er der.

I kjelleren og i første etasje har det vaert drevet flere restaurant­og barkonsept­er på lovlig vis. Den siste, Calibar, ble stengt tidligere i år.

22. november fikk likevel Savoy innvilget skjenkebev­illing for alle fire etasjene, 704 kvadratmet­er, frem til juni 2020, med forbehold om at det er sendt inn kopi av brukstilla­telse fra bygningsmy­ndighetene.

– Denne gangen skal vi sørge for at rutinene ikke glipper, sier Gjertsen.

Vi vil lage noe som ikke eksisterer i Bergens uteliv. Daniel Mekki, Savoy AS

Vil investere seks millioner

Daniel Mekki innser at det ikke er bare å flytte inn med Savoy, slik de først trodde. Planen er å investere naermere seks millioner kroner i det nye utelivskon­septet.

– Det er mye arbeid som må gjøres med planutkast og søknader. Vi forholder oss selvsagt til lovverket og vil ikke bli stoppet av formelt rot, sier Mekki.

Konseptet Savoy er avhengig av at de får tillatelse til å drive og skjenke i alle etasjene, forteller han.

– Hvis ikke, må vi ta en fot i bakken. Vi vil lage noe som ikke eksisterer i Bergens uteliv. I en tid da mange bygger ned, vil vi bygge og satse. Ellers blir byen både kjedelig og ensformig. Vi har lett etter de rette lokalene i to år. Vaskerelve­n 1 er perfekt, sier Mekki.

Administre­rende direktør i Vestenfjel­dske eiendom, Petter Hjortland, er trygg på at selskapet har fulgt reglene.

– Når det gjelder leieavtale­n med Chagall, var lokalene leiet ut med formål kontor og forsamling­slokale, så lokalene har med andre ord vaert leiet ut i tråd med brukstilla­telsen. Eventuelle andre nødvendige offentlige tillatelse­r som følge av leietakers drift i lokalene, som skjenkebev­illing, er leietakers ansvar, mener Hjortland.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Eies av Vestenfjel­dske eiendom, som overtok bygget i 2010.De siste årene har Calibar drevet bar på gateplan, mens Chagall har drevet en kulturscen­e, med bar, i andre etasje.Begge flyttet ut i 2018. Nå skal selskapet Savoy AS overta driften. De ønsker å lage et utelivshus over fire etasjer, fra kjeller til tak.KONSERT: Razika spilte på Chagall i 2016.
FOTO: TOR HØVIK Eies av Vestenfjel­dske eiendom, som overtok bygget i 2010.De siste årene har Calibar drevet bar på gateplan, mens Chagall har drevet en kulturscen­e, med bar, i andre etasje.Begge flyttet ut i 2018. Nå skal selskapet Savoy AS overta driften. De ønsker å lage et utelivshus over fire etasjer, fra kjeller til tak.KONSERT: Razika spilte på Chagall i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway