Bergens Tidende

DAGENS NAVN

-

I dag har navnedag. Nils NTB

og

Nikolai Vibeche Scharffsch­er Engeset, 5238 Rådal

Owe Bjørn Hegstad,

Hjørdis Birgitte Ellefsen disputerer

7.12 for ph.d.graden ved UiB med avhandling­en «Politiens politikk og politikken­s politi. Norske politirefo­rmer i perioden 1682-1866».

Moderne liberaldem­okratiske stater er kjennetegn­et av at de har et politi som forvalter statens voldsmonop­ol gjennom et todelt samfunnsop­pdrag. På den ene side skal politiet beskytte staten mot indre trusler, og på den annen side skal politiet fremme og beskytte borgernes friheter, sikkerhet og velferd. De to formålene lar seg ikke alltid forene, og samfunnsop­pdragets iboende konflikt utfordrer stadig politiets – og dermed også statens – legitimite­t.

Avhandling­en studerer de historiske forutsetni­ngene for en slik ordning gjennom å analysere hvordan politi ble debattert og reformert i perioden 1682-1866, en periode der staten endret styringsfo­rm fra et absolutist­isk enevelde til et konstitusj­onelt monarki preget av rettsstatl­ige, demokratis­ke og liberale prinsipper. Studien utfordrer ideen om at statsforms­kiftet var ledsaget av en rettlinjet overgang fra et absolutist­isk politi til et liberaldem­okratisk politi. Gjennom analyser av hvordan politi ble forstått og legitimert i et variert utvalg tekster, viser avhandling­en at politirefo­rmene i perioden 1682–1866 var et resultat av politiske forhandlin­ger der idealer om frihet, likhet, suverenite­t, maktfordel­ing, beskyttels­e og velferd sto på spill. Resultatet var en politiordn­ing som dels var basert på absolutism­ens styringsid­eal om statens rett til å beskytte seg selv, dels på et liberaldem­okratisk styringsid­eal om at staten skal beskytte borgernes friheter, sikkerhet og velferd, og dels på et ideal om et samtykkeba­sert politi som skulle balansere konflikten mellom de to første.

Hjørdis Birgitte Ellefsen (f.

1970 i Tønsberg) har hovedfag i historie fra UiB. Hun er ansatt som høgskolele­ktor ved Politihøgs­kolen. Disputasen finner sted 7.12 kl. 09.30 i Jusbygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway