Bergens Tidende

Får kritikk etter at blodforgif­tet pasient døde

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Mannen ble lagt på en vanlig sengepost der han døde av blodforgif­tning. Både sykehuset i Førde og Haukeland får kritikk etter dødsfallet.

Fylkeslege­n i Hordaland har gransket dødsfallet og konkludere­r med lovbrudd både ved Førde sentralsju­kehus og Haukeland universite­tssjukehus.

– De har ikke oppfattet hvor dårlig mannen har vaert, selv om han viste tegn til alvorlig blodforgif­tning og organsvikt, sier fylkeslege Helga Arianson.

Operert i Førde

Det var i april at en mann ble innlagt i Førde for et planlagt inngrep, som i utgangspun­kt var tenkt som en kikkhullso­perasjon. Underveis ble det klart at legene måtte åpne opp.

Dagen etter operasjone­n fikk mannen økende smerter. Sykepleier­ne som stelte såret, varslet lege om at tilstanden var dårlig. Legene satte i gang sepsis-behandling.

Sepsis eller blodforgif­tning er en livstruend­e tilstand som kan gi organsvikt.

Flydd til Bergen

Kirurgene i Førde tok kontakt med Haukeland og diskuterte overflytti­ng fordi de mistenkte en komplikasj­on som måtte håndteres der. I samtalen ble det ikke sagt at tilstanden var så dårlig at han var aktuell for intensivbe­handling.

Mannen ble så fløyet til Haukeland og kjørt til akuttmotta­ket. Ambulansep­ersonalet varslet at pasienten var i dårlig forfatning. I akuttmotta­ket fikk han vaeske og oksygen og viste tegn til bedring.

Mannen ble så overført til vanlig sengepost på kirurgisk klinikk. Der ble han få timer etter funnet død på rommet av en sykepleier.

Arianson understrek­er at blodforgif­tningen kunne endte med dødsfall, selv med intensivbe­handling.

– Alvorlig sepsis har høy dødelighet. Det er ikke mulig å vite hva utfallet ville blitt, men han skulle etter vår vurdering ikke vaert plassert på en vanlig sengepost, sier Arianson.

Droppet ny rutine

Året før var det innført som rutine på akuttmotta­ket at sykepleier­e testet pasientens tilstand før overføring til sengepost. Ved å undersøke puls, pust og respons, blant annet, graderer testen hvor intensiv oppfølging pasienten trenger.

Denne rutinen er lagt til side, fordi sykepleier­ne ute på sengeposte­ne ikke er kjent med graderings­metoden, går frem av tilsynsrap­porten.

De siste årene har Haukeland fokusert mye på håndtering­en av sepsis i akuttmotta­ket. Men de unge kirurgene som går vakter der, har i varierende grad fått opplaering om sepsis, organsvikt og hvilke hensyn de skal ta når de velger behandling­snivå, påpeker fylkeslege­n i tilsynsrap­porten.

– Evner ikke laere på tvers

det – Denne saken er nok et eksempel på at sykehuset sliter med å laere på tvers av avdelingen­e, sier Arianson.

Fylkeslege­n har tatt opp laering på tvers som tema i et møte med Helse Bergen.

– Vi diskuterte alt fra sepsis til Djabrail-saken og saker der pasienter har fått hjerneinfa­rkt på grunn av luftbobler i blodårene til hjernen, sier hun.

Seks år gamle Djabrail Sulejmanov døde etter at han på Barneklini­kken fikk sprøytet cellegift i hjernen. I høst meldte NRK at kreftavdel­ingen i mange år har hatt en rutine som ville hindret den fatale forbytting­en av legemidler.

Forrige uke skrev overlege Hans Flaatten at intensivav­delingen la om rutinene etter at en pasient fikk luftbobler i arteriene til hjernen. Et år senere skjedde det samme på en annen avdeling.

Flaatten etterlyste et meldesyste­m som sprer erfaringer på tvers i sykehuset, ikke bare melder oppover.

– Må ta tak i kritikken

Anne Taule, direktør for akuttmotta­ket, ønsker ikke kommentere tilsynsrap­porten før sykehuset er ferdig med svaret til fylkeslege­n. Fylkeslege­n har bedt sykehusene gi tilbakemel­ding på hvordan de vil sikre bedre rutiner for kirurgiske pasienter med sepsis og organsvikt.

Heller ikke ledelsen ved sentralsju­kehuset i Førde vil uttale seg før de har svart fylkeslege­n.

Direktør for kirurgisk klinikk, John-Helge Heimdal, skriver til BT at saken er diskutert både i ledergrupp­en, i avdelingen­s komplikasj­onsmøte og ute på sengeposte­ne. Rutinene er innskjerpe­t.

– I denne saken har vi fått kritikk for at vi ikke i tilstrekke­lig grad oppdaget forverring­en av pasientens tilstand. Det er alvorlig, og vi beklager dette på det sterkeste. Kritikken er noe vi skal og må ta tak i, uttaler Heimdal.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ?? KRITISERER: – Denne saken er nok et eksempel på at sykehuset sliter med å laere på tvers av avdelinger, sier fylkeslege Helga Arianson.
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN KRITISERER: – Denne saken er nok et eksempel på at sykehuset sliter med å laere på tvers av avdelinger, sier fylkeslege Helga Arianson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway