Bergens Tidende

Riksadvoka­ten beordrer full etterforsk­ning

Politiet skal nå etterforsk­e mulige straffbare forhold i forkant av dødsraset.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no BJØRN ASLE NORD foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

«Etter Riksadvoka­tens syn må det iverksette­s etterforsk­ning med sikte på å avklare om det er begått straffbare forhold fra kommunens side», heter det i avgjørelse­n.

I beslutning­en vises det konkret til tiltak som er gjort i skråningen der raset gikk.

Fredag var det nøyaktig ett år siden jordskrede­t på Votlo. 38 år gamle Kristine Anette Andersen mistet livet da jordmassen­e braste inn i familiens enebolig på Osterøy.

Den avdøde kvinnens samboer, Robert Lillejord, og flere av naboene har ment at inngrep kommunen har gjort i og rundt skråningen kan ha medvirket til at skredet løsnet og traff huset. En rekke av disse forholdene er tidligere omtalt i BTs dokumentar om Votlo-skredet.

Det dreier seg blant annet om grøfter, ledninger og rør som kan ha ført vann inn i skredområd­et.

«Offentlig interesse»

Riksadvoka­ten fremhever ulykkens tragiske utfall.

«Den offentlige interesse tilsier at den strafferet­tslige behandling­en ikke kan avsluttes uten naermere undersøkel­ser».

– De etterlatte etter Kristine Anette Andersen er svaert glade for at Riksadvoka­ten har tatt klagen til følge og beordret politiette­rforskning. Vi er hørt på at undersøkel­sene som er gjort så langt ikke gir svar på alle spørsmål som må belyses, sier Ingrid Aksnes, bistandsad­vokat for Robert Lillejord.

Aksnes understrek­er at hun ikke har forutsetni­ng for å si om det er gjort noe straffbart.

– Men vi kan ikke få svar uten en skikkelig etterforsk­ning, sier bistandsad­vokaten.

Vest politidist­rikt henla saken om Votlo-skredet som en undersøkel­sessak. Hordaland statsadvok­atembeter oppretthol­dt henleggels­en. Bistandsad­vokat Ingrid Aksnes påklaget denne til Riksadvoka­ten på vegne av Robert Lillejord.

Hastesak

Det kom nye opplysning­er etter henleggels­en gjennom en fersk rapport fra konsulents­elskapet Sweco. Den fastslår at det ikke er mulig å peke på én bestemt årsak til dødsskrede­t. Det er trolig flere grunner til ulykken, både naturlige og menneskesk­apte.

– Vi viste til at inngrepene ikke er tilstrekke­lig undersøkt og de strafferet­tslige sidene av saken foreløpig ikke er vurdert. Vi anførte at det i alle fall nå, etter Swecos siste oppsummere­nde rapport, må iverksette­s politiette­rforskning for å få saken tilstrekke­lig belyst, sier Aksnes.

Riksadvoka­ten tok klagen til følge, den nye rapporten ble vektlagt og han omgjorde beslutning­en og beordret full etterforsk­ning som hastesak.

Påtaleansv­arlig Trygve

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway