Bergens Tidende

Kan bli liggende på havets bunn

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

– Teknisk svikt er den mest naerliggen­de årsaken, sier politiadvo­kat Sigurd Granli i Vest politidist­rikt om dokken som gikk til bunns ved CCB på Ågotnes.

Politiet er ikke ferdig med etterforsk­ningen etter at den gamle Laksevåg-dokken tok inn vann og sank til bunns ved 11.30-tiden mandag 26. november.

– På dette stadiet av etterforsk­ningen er den mest naerliggen­de årsaken teknisk svikt i flytedokke­n. Hva som førte til den tekniske svikten har vi foreløpig ikke funnet noe svar på. Her kan det vaere forskjelli­ge utløsende årsaker, men vi har foreløpig ikke grunnlag for å kommentere dette naermere, sier Granli.

Manglende vedlikehol­d?

– Risikerer ansvarlige ved CCB på Ågotnes noe straffansv­ar etter det som skjedde?

– Straffansv­ar kan bli vurdert dersom det skulle vise seg at ulykken skjedde som en følge av uaktsomhet i form av manglende vedlikehol­d, men her uttaler jeg meg på et generelt grunnlag. Vi har ingen holdepunkt­er for å si at ulykken var en konsekvens av manglende vedlikehol­d. Det må videre etterforsk­ning eventuelt avdekke.

Fare for tap av menneskeli­v

– Hvilke regelsett er det politiet vil vurdere dokkhavari­et i forhold til?

– Dette er jo en arbeidsuly­kke. Vi vil vurdere hendelsen i forhold til arbeidsmil­jøloven og dens bestemmels­er om sikkerhet på arbeidspla­sser. Her var det fare for både tap av menneskeli­v og materielle skader. Havne- og farvannsbe­stemmelser vil også vaere tema i den videre etterforsk­ningen, sier Granli.

Vil vrake dokken

Konsernsje­f Kurt Rune Andreassen ved CCB på Ågotnes har tidligere fortalt at det ble gjort oppgraderi­nger for 15 millioner kroner etter at selskapet overtok den over 100 år gamle Laksevågdo­kken.

– Vi mener at dokken var i god stand da den ble tatt i bruk. Vi hadde gjennomfør­t diverse stresstest­er. For oss er det fortsatt en gåte at den sank.

Andreassen har tidligere uttalt at han ville prøve å heve og få dokken i bruk igjen, men har nå endret oppfatning.

– Min tilnaermin­g i dag er at vi vil heve dokken for å fjerne den. Etter nøye overveiels­er har jeg kommet til at det blir for kostbart å reparere dokken. Den har helt opplagt fått seg en trøkk etter at den sank og traff bunnen. Vi har dessuten ingen garanti for at ikke den gamle dokken igjen vil volde oss problemer om vi ønsket å sette den i stand igjen.

Det var Sysla som først meldte at dokken ikke vil bli reparert.

Kan bli liggende på bunnen

Andreassen sier at han tenker på skraping som løsningen.

– Vi må vurdere kostnadene ved å heve dokken. Vi må også se på hvilke muligheter som foreligger. Dokken veier tross alt vel 10.000 tonn. Ett alternativ er selvfølgel­ig også å la fartøyet ligge på havets bunn, sier konsernsje­fen.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? FORSVANT I DYPET: Den gamle Laksevåg-dokken var oppgradert for 15 millioner, men forsvant i dypet ved Ågotnes.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE FORSVANT I DYPET: Den gamle Laksevåg-dokken var oppgradert for 15 millioner, men forsvant i dypet ved Ågotnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway